Güncelleme Tarihi:
İRAN, ABD’ye ait bir casus uçağını eline geçirdi mi geçirmedi mi? ABD kanadının, CIA’e ait olduğu iddia edilen böyle bir uçağın, İran Ordusu’nun eline geçtiğini bir türlü doğrulamaması üzerine İran yeniden harekete geçti ve Perşembe günü, RQ-170 Sentinel tipi uçağın yaklaşık iki dakikalık görüntülerini yayımladı.
İRAN, ABD'NİN SIR UÇAĞININ GÖRÜNTÜLERİNİ YAYINLADI
Bu kadar hasarsız olabilir mi
Amerikan İstihbarat teknolojisi uzmanı John Pike’a göre, İran Televizyonu’nun yayımladığı görüntülerdeki uçak, gerçek değil. Pike, AP ajansına yaptığı açıklamada, görüntülerdeki uçağın daha ziyade “tanıtım amaçlı bir maket”e benzediğini öne sürdü. Pike, Sentinel uçağıyla ilgili bugüne dek gördüğü video ve fotoğrafların, İran tarafından gösterilene göre biraz daha farklı bir modele işaret ettiğini, görüntülerdeki uçağın çok temiz ve neredeyse sıfır hasarlı olmasını yadırgadığını vurguladı. Amerikalı uzman, “Tahmin ediyorum bu, özel olarak hazırladıkları bir taklit model” ifadesini kullandı.
Devrim Muhafızları Ordusu Hava-Uzay Komutanı Tuğgeneral Emir Ali Hacızade ise, bu tür iddiaların gündeme geleceğini önceden tahmin edercesine, bunun gerçek bir operasyonda ele geçirilen gerçek bir ABD uçağı olduğunu savundu. Hacızade, insansız uçağı “elektronik pusu”ya düşürerek ele geçirdiklerini ve bu nedenle de uçağa en düşük seviyede zarar verdiklerini vurgulayarak, “Uçak, Devrim Muhafızları ve İran’ın düzenli ordusunun ortak operasyonuyla ele geçirilmiştir” dedi.
ABD’nin tüm üslerini vururuz
İRAN, casus uçakları konusunda hem ABD’ye meydan okudu, hem de Türkiye gibi topraklarında ABD üssü bulunan ülkelere üstü kapalı gözdağı verdi. İran Meclisi Güvenlik ve Dış Politika Yetkilisi Muhammed Kevseri, eylemin
tekrarlanmaması
konusunda ABD’yi uyardı. Böyle bir durumla yeniden karşılaşılması hâlinde “sert karşılık” vereceklerini anlatan Kevseri, “Amerikalılar, savaş uçaklarıyla hava sahamızı ihlâl etmiş olsalardı, ABD’nin askeri üslerini vururduk” dedi.
İran’ın yapmadığı şey değil
SENTINEL uçağıyla ilgili maket şüphesinin doğmasında, İran’ın bu tür bir yönteme daha önce başvurmuş olması da etkili oluyor. İran, 2008 yılının Temmuz ayında, medyatik bir füze testi gerçekleştirmiş ve dört füzenin havalanışına ilişkin fotoğrafları medyayla paylaşmıştı. Ancak daha sonra yapılan analizlerde, dört füzeden bir tanesinin fotoğrafa sonradan eklendiği anlaşılmıştı.