Yoklamaya gitmeme cezaları artırıldı

Güncelleme Tarihi:

Yoklamaya gitmeme cezaları artırıldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2007 00:00

Meclis’te kabul edilen yasaya göre askerlik yoklamalarından birini yaptırmayan 20 YTL, ikisini de yaptırmayan 30 YTL ceza ödeyecek. Terhis belgesini şubeye 3 ay içinde kaydettirmeyenlerden de 20 YTL ceza alınacak.

ASKERLİK yasası değişikliğiyle yoklamasını yaptırmayanlara uygulanan para cezaları artırıldı. TBMM Genel Kurulu’nda önceki gece kabul edilen yasanın getirdiği bazı yenilikler şöyle:

Yoklamalardan birini yaptırmayanlardan 20 YTL, ikisini de yaptırmayanlardan 30 YTL ceza alınacak.

Son yoklama sırasında ertesi yıla kalacak okullarda okuyanlardan askerlik şubelerine öğrenim belgesi göndermeyenler 20 YTL ceza ödeyecek.

Terhis olan erbaş ve erlerden 3 ay içinde terhis belgelerini şubelerine kaydettirmeyenlerden de 20 YTL ceza alınacak.

Seferde görev alacak yedek subay ve yedek askeri memurlara görevleri barışta tebliğ edilecek. Tebliğ şekli, yükümlülerin görevleri ve tebliğle görevli makamlar yönetmelikte belirtilecek. Tebliğden sonra adreslerinde meydana gelen değişiklikleri 1 ay içinde askerlik şubesine bildirmeyenlere 20 YTL ceza verilecek.

Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Yasası’nda yapılan değişiklikle de yedek subayların yoklama süreleri iki aydan 6 aya çıkarılırken, seferberlik ve savaş hallerinde lüzum görüldüğü takdirde tabip, diş tabibi gibi yardımcı sınıf yedek subay ve astsubayların yarbay ve daha aşağı rütbedekilerin 60 yaşını geçmemek kaydıyla, hizmet süresinin 10 yıl fazlasına kadar en gencinden başlanarak orduya alınabilmeleri öngörüldü.

DİSİPLİNLİ ASKERE EK İZİN Askerlik Yasası’ndaki değişiklikle, lisans eğitimini tamamlayanlara 2 yıl, yüksek lisans eğitimini tamamlayanlara ise 1 yıl askerliğini tecil etme hakkı tanındı. Disiplinli ve başarılı erbaş ve erlere ise mevcut izinlerine ek olarak 7 gün izin verilmesi öngörüldü.

Online dönemi

MİLLİ Savunma Bakanı Vecdi Gönül, uygulamanın cezanın tahsili yönünde olmaması nedeniyle 9 milyon 305 bin olan mükelleften cezaya muhatap olanların sayısının 7 milyon 175 bin olduğunu söyledi. Gönül, yoklamaların elektronik ortamda yapılmasına çalıştıklarını, 2008 sonunda yoklamaların online olarak yapılacağını bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!