Güncelleme Tarihi:
Depremde en fazla can kaybının olduğu Kocaeli ve Sakarya'da okullar açılıyor ama okul yöneticileri müthiş bir ‘‘Yoklama korkusu’’ yaşıyor. Binlerce öğrencilerinin 17 Ağustos'ta can verdiğini belirten okul yöneticileri, her ‘‘Burada’’ sözünü duymadıklarında, acılarının daha da katlanacağını söylediler.
Deprem nedeniyle öğretime ara verilen illerden Kocaeli'nin tümünde ve Sakarya'nın Adapazarı kent merkezi dışındaki okullar bu sabah açılıyor. Böylece tüm deprem bölgesinde öğrenciler dersbaşı yaparken, ölü sayısının fazla olduğu yerleşim merkezlerindeki okul yöneticileri, ‘yoklama korkusu’ yaşıyor. Binlerce öğrencilerinin 17 Ağustos'ta can verdiğini belirten okul yöneticileri, ‘‘Numarasını okuyacak, adını söyleyeceksin... Ama o ‘Burada' diyemeyecek... Bir değil, bin değil... Buna nasıl dayanacağız, bilmiyoruz’’ diye konuşuyorlar. Hasarlı okullarda eğitim genelde çadırlarda yapılacak, bazı öğrenciler de az hasarlı okulların binalarına taşınarak buralarda ikili hatta üçlü öğretime geçilecek.
PSİKOLOJİK EĞİTİM
Gölcük’te de öğrenciler hüzünlü dersbaşı yapacak. Deprem sonrası hayalet kente dönüşen Gölcük'te çok sayıda öğrenci ve öğretmen yaşamını yitirdi. Gölcük'ün Donanma Mahallesi'nde bulunan ve ilçenin en eski okullarından biri olan Barbaros İlköğretim Okulu'nda geçen yıl 1750 öğrenci öğrenim görüyordu. 160'ı depremde öldü. Barbaros İlköğretim Okulu Müdürü M. Salih Erdöl, ölen öğrencilerinin sayısının artmasından endişe ettiğini belirterek, ‘‘Sabah okulun açılışında yoklama yapmaktan korkuyorum. Korkum da, kaybettiğimiz öğrenci sayısının daha da fazla çıkma ihtimalenden kaynaklanıyor. Gölcük tam anlamıyla hayalet şehre dönüştü. Geçtiğimiz öğretim yılı bitiminde öğrencilerimiz okuldan 'Seneye görüşmek üzere' diyerek ayrıldılar. Ama en azından 160'ı gelemeyecek’’ dedi.Gölcük'te bu sabahtan itibaren, hasarlı olan okullardan Kız Meslek Lisesi'nin öğrencileri Anadolu Lisesi'nde, Barbaros Hayrettin Lisesi öğrencileri Yüksek Meslek Okulu'nda, Dumpupınar ve Cumhuriyet İlköğretim Okulları öğrencileri Piyalepaşa İlköğretim Okulu'nda, Pirireis ve Gölcük İlköğretim okulları öğrencileri de Barbaros İlköğretim Okulu'nda yeni ders yılına başlayacak. Öğrencilere öncelikle psikolojik eğitim verilecek.
Kocaeli Milli Eğitim Müdürü Cemal Şişman, bu sabah başlayacak yeni ders yılının aksamadan sürdürülebilmesi için her türlü önlemin alındığını söyledi. İzmit Yahyakaptan İlköğretim Okulu'nda saat 10.00'da tören yapılacak. Törene Kocaeli Valisi Kemal Önal da katılacak. Cemal Şişman, öğretmen açığı olmadığını, ancak binaların yıkılması nedeniyle derslik açığı olduğunu bildirdi ve başka yere tayinlerini isteyen öğretmenlerin yerine burada çalışmak isteyen öğretmenlerin tayin edildiğini belirtti.
OKUL ÇADIRLAR
Cemal Şişman, ‘‘Bölgemizdeki 229 okulda hafif veya orta hasar var. Bunların bir kısmı onarıldı. Bazılarının onarımı sürüyor. Hasarlı okulların bahçelerinde de eğitime uygun çadırlar kuruldu. Şu ana kadar ilimize gönderilen bu amaçla kullanılacak 800 çadırdan 484'ünü kurduk’’ dedi. Şişman, ikili öğretimde sabahçıların saat 07.50- 12.30, öğlecilerin de 13.00- 18.00 saatleri arasında öğrenim göreceğini, belli bir süre öğrencilere psikolojik eğitim verileceğini sözlerine ekledi.
SAKARYA'DA KISMEN
Sakarya'nın ilçelerinde ilk ve orta dereceli okulların tümü öğretime açılırken, kent merkezindeki okulların önümüzdeki günlerde öğretime başlayacağı belirtildi. Bu arada yetkililerin yeni ders yılının başlaması öncesi tüm önlemlerin alındığını açıklamasına karşın, veliler hálá tedirgin olduklarını söylediler. Çocuklarını okula gönderip göndermeme konusunda kararsız olduğunu söyleyen bir çok veli, artçı depremlerin devam ettiğini, onarılan okul binalarının ne derece sağlam olduğunu bilemediklerini söylediler. Bazı veliler de olabilecek artçı deprem sırasında okulda panik nedeniyle çıkabilecek izdihamdan endişe ettiklerini belirttiler.
160 öğrencisi öldü
Mesleğinde 40'ıncı yılına giren Barbaros İlköğretim Okulu'nun 7 yıllık Müdürü M. Salih Erdöl, hem heyecanlı, hem de endişeli... 61 yaşındaki ak saçlı müdür, depremde 160 öğrencisi ile bir öğretmenini kaybetmiş. Salih öğretmen, ‘‘Bu çocuklarımı da onlarla birlikte enkazda can veren ailelerini de tek tek tanıyordum. Okulda ellerine diken batsa içim yanardı. Oysa şimdi yoklar. Yarın ders zili çaldığında bu acıya nasıl dayanacağım bilemiyorum’’ diyor.