YÖK'e ağır itham

Güncelleme Tarihi:

YÖKe ağır itham
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 1998 00:00

Haberin Devamı

Kocaeli Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Atıf Ural, en çok oyu aldığı halde, Cumhurbaşkanı'na adını önermeyen YÖK üyelerine ağır ithamlarda bulundu. Prof. Ural, ‘‘En çağdaş, en Atatürkçü atılımlarda bulundum. Ama devletin kuruşunu yedirmedim. Burada müthiş rant var. Yerel mafyalarla işbirliği yapmadığım için seçilmedim’’ dedi.

Mersin Üniversitesi'nde öğretim üyelerinin en çok oyunu aldığı halde rektör seçilmeyen Prof. Dr. Onur Bilge Kula, Cumhurbaşkanı Demirel'e bir mektup yazarak, YÖK'ten yakındı. Prof. Kula, şöyle dedi: ‘‘YÖK Genel Kurulu'nun tarafsızlık, nesnellik ilkelerine uyması gerekir. Bu ilkeye uyulduğunu düşünmüyorum. Demokratik irade gözetilmemiştir.’’

Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü seçiminde öğretim üyelerinin büyük bölümünün oyunu aldığı halde YÖK Genel Kurulu'nun Cumhurbaşkanı'na bildirdiği üç kişilik aday listesine giremeyen Prof. Dr. Atıf Ural, YÖK'ün ikinci kez çelmesini yedi.

İTÜ'de öğretim üyesi olarak 1992'de Kocaeli Üniversitesi'nin Mühendislik Fakültesi Elektrik Mühendisliği Bölüm Başkanı ve üniversite kurucu rektör olarak göreve başlayan Ural, 1 Kasım 1994'te üniversitedeki ilk seçimde de öğretim üyelerinden aldığı oyla birinci oldu. 73 oy alan Ural, ikinci adayın 13, diğer 4 adayın ise birer oy aldığını belirtiyor. YÖK Genel Kurulu'na bildirilen bu adaylar arasında kendisinin en yüksek oyu almasına rağmen ilk üç aday arasında yer almadığını söyleyen Ural, sonrasını şöyle anlatıyor:

‘‘Ancak, aday arkadaşlarım bir ilki gerçekleştirdi. 6 adaydan üçü istifa etti. Noter kanalıyla istifalarını bildirdiler. Cumhurbaşkanı'nın önününe üç isim gitmesi gerekiyordu. O üç isim arasında ben de oldum. O zaman en çok ben oy aldığım için, Cumhurbaşkanı beni atadı.’’

Prof. Dr. Ural, son olarak 19 Ekim'de gerçekleşen seçimler sonucunda aynı olayı tekrar yaşadığını söylüyor. Prof. Dr. Ural, ‘‘En çağdaş, Atatürkçü atılımlarda bulundum. Bilimsel tarafsızlık bizim karakterimiz oldu. Yeniden seçim oldu, aynı haksızlığı yine yaşıyorum’’ diyor.

Kendisinin 166 oy, Prof. Dr. Baki Komşuoğlu'nun 151 oy, Prof. Dr. Latif Topaktaş'ın 22 oy, Prof. Dr. Oktay Özkarakaş'ın 6 oy, Prof. Dr. Hamdi Yılmaz'ın 2 oy, Prof. Dr. Özer Kenar'ın bir oy aldığını belirten Prof. Dr. Ural, şunları söylüyor:

‘‘ Ben oyların yüzde 47.3'ünü aldım. Bu altı adayı bildirdik. YÖK Genel Kurulu'nda oylama oldu. Ve ben en yüksek oyu almama rağmen ilk üç aday arasına giremedim’’

BÜYÜK RANT

Rektörlüğe yeni atanan Prof.Dr. Baki Komsuoğlu'na YÖK Genel Kurulu kararıyla 1996 yılında Tıp Fakültesi Dekanlığı'ndan alındığını da ileri süren Prof. Dr. Ural, ‘‘Seçilmememin nedeni dürüstlüğümüz, yerel mafyalarla işbirliği yapmamamız galiba. Çünkü, Kocaeli'nde rant çok yüksek. Üniversitenin 6 yılda 20 bin öğrencisi oldu. Bin öğretim elemanı görev yapıyor. 15 farklı binada görev yapıyoruz. Bu üniversiteyi bir yere getirmek bazı siyasi partilerin ideali oldu. Üniversitelerin inşaatları gelir kaynaları bazılarının iştahını kabartıyor’’ diyor.

DEMİREL'E MEKTUP

Prof. Dr. Ural, ‘‘Ömrüm boyunca devlet malını yedirtmedim’’ diyerek, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e de bir mektup yazdığını söylüyor.

Mersin Üniversitesi'nde yapılan seçimlerde üniversitenin kurucu rektörü Prof. Dr. Vural Ülkü, 13 oyla diğer adaylar arasında en son sırada yerini aldı. Ancak, en yüksek oyu alan Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Onur Bilge Kula 81 oy almasına rağmen, rektör seçilmedi. Üniversitenin Cumhurbaşkanı tarafından atanan yeni rektörü Prof. Dr. Uğur Oral oldu.

En yüksek oyu alan Prof. Dr. Onur Bilge Kula, Cumhurbaşkanı'na yazdığı bir mektupla kendisine haksızlık yapıldığını belirtiyor. Prof. Dr. Kula, bu konuda hukuki haklarını arayacağını belirterek, şunları söylüyor:

‘‘Her adayın ne kadar oy aldığı açıklanmalı. Şeffaf olmalı. YÖK Genel Kurulu'nun tarafsızlık, nesnellik ilkelerine uyması gerekir. Bu ilkeye uyulduğunu düşünmüyorum. Üniversitemizin, demokratik iradesi gözetilmemiştir.’’

Prof. Dr. Kula, Tıp Fakültesi'ndeki 42 öğretim üyesinin 25'inin seçimlerden 15 gün önce, geri kalanların ise 2 ay önce göreve başladığını ileri sürerek, ‘‘Rektör olarak atanan arkadaşımız üç ay önce göreve başladı. Üniversitenin yerini ve birimlerini bilmekte sanırım zorlanır’’ diyor.

SAYGI DUYMAK LAZIM

Mersin Üniversitesi'nin eski Rektörü Prof.Dr. Vural Ülkü ise, ‘‘Üniversitede en yüksek oy alan atanır diye birşey olmaz. YÖK Genel Kurulu'nun değerlendirme ölçütleri var. Benim çalışmalarımı herhalde takdir etmişler ki, cumhurbaşkanına sunulan listede varım. Yeni görevlendirilen arkadaşımız değerli bir bilim adamıdır. Gönülden yardım ve destek sağlayacağım. Hakkında çok çirkin kampanyalar düzenleniyor. Cumhurbaşkanı imza atmış, karar bitmiş, protesto yapmaya gerek yok’’ diyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!