Güncelleme Tarihi:
Yükseköğretim Kurumları Ulusal Öğrenci Konseyi Başkanlığı Genel Kurul Toplantısı, Akdeniz Üniversitesi Atatürk Konferans Salonu'nda devam ediyor. İki gün serecek genel kurulda, “Üniversitelerin Devlet Hayatındaki Rolü ve Akdeniz Üniversitesi” başlıklı panel düzenlendi. Panele, Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan da katıldı.
Özcan, geçen yıl üniversitelerde barış ortamını sağladıkları için öğrenci konseyi başkanlarına teşekkür ederek, şunları söyledi:
“Geçen yıl akademik yılından bu yana üniversitelerimizde barış ortamını sağladığınız için ve bunun için gerçekten çalıştığınızdan dolayı sizlere çok çok teşekkür ediyorum. Sayenizde huzurlu bir akademik yıl geçirdik, bu çok önemliydi. Çünkü sizin rolünüzü üstlenmek isteyen, medyada marjinal gruplar olarak tabir edilen başka gruplara karşı bu asli görevinizi gerçekten çok iyi yaptınız, bunun için size minnettarım.”
Özcan, bahar şenliklerinin sadece eğlence olarak değil bilimsel etkinliklerin yapıldığı alanlar olmasını sağladıkları için de öğrenci konseyi başkanlarına, “Dumansız Kampüs” projesi için de Ulusal Öğrenci Konseyi'ne teşekkür etti. Topluma yarar sağlayacak projelerin zenginleştirilmesini isteyen Özcan, “Bu tür projeler üniversite öğrencilerini toplumun gözünde başka yere oturtuyor” dedi.
Üniversite Ligi
Üniversite sporları konusunda çok az faaliyet bulunduğuna dikkati çeken Özcan, genç ve dinamik bir Gençlik ve Spor Bakanı bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“Kendisiyle geçen görüşmemizde üniversiteler arasında bizim zamanımızda olduğu kadar sıklıkta ve genişlikle spor faaliyetlerinin olmasını arzu ettiğini söyledi. Benim de ona söylemek istediğim hususlardan birisi buydu. 'Madem siz de böyle düşünüyorsanız biz bunu gerçekleştirelim' dedik. 4 ana daldan başlamak üzere üniversiteler arası spor liglerine başlamayı informal olarak kararlaştırdık. Yakında onlardan talep yazısı gelecek, biz de talep yazısına olumlu cevap vereceğiz. Sizlerin yardımıyla üniversiteleri organize ederek, üniversiteler arasında sportif faaliyetlerin başlamasını sağlayacağız. Çok önem verdiğim bir alan. Bunu sadece sportif faaliyet olarak düşünmeyin, öğrencilerin arasında birlik ve beraberliğin sağlanması hatta üniversiteler arasındaki kalite farkının ortaya çıkması, öğrencilerin üniversitelerden daha yüksek kalite talep etmesine kadar pek çok avantajı olan pozitif yönü olan bir husus bu. İnşallah yetiştirebilirsek bu sene içerisinde bu ligleri hayata geçirmek istiyoruz.”
Tebeşir Dergisi
Özcan, Ulusal Öğrenci Konsey tarafından yayınlanan “Tebeşir” adlı derginin rektörlerin desteğiyle öğrencilerle buluşturulduğunu anlattı. Tebeşir Dergisi'nin “YÖK'ün resmi dergisi” diye yansıtılmaya çalışıldığını söyleyen Özkan, şunları kaydetti:
“YÖK'ün resmi dergisi olmasına ihtiyacı yok, ben sizinle her zaman yüz yüze gelip konuşabilirim. Dergiyi aracı olarak kabul etmem, kullanmam da söz konusu değil, bu sizin derginiz, öğrencilerin dergisi. Formatını siz ayarlayın, içeriğine siz karar verin. Sahip çıkın. Kimse dergiye bu türden eleştiriler yöneltmesin. Bunlar gerçekten kabul edilemez türden eleştiriler. YÖK'ün böyle bir niyeti yoktur. Benim tek yapmak istediğim şey, öğrenci arkadaşların yapmak istedikleri hususları gerçekleştirmede onlara yardımcı olmaktır, başka birşey beklemiyorum, bir beklentim de yok. Ben bu derginin gerçekten başarılı olmasını istiyorum. Bu da bu işe sahip çıkacak arkadaşların vizyonlarıyla alakalı birşey. Ne kadar görüyorlarsa o kadar ileriye gidecekler. Yakında iyi şeyler olacağını bekliyorum. Ama bunun YÖK'le bir alakası olmadığını bilmenizi istiyorum. Bizim resmi bir yayın organımız değil, ona da ihtiyaç duymuyoruz. Biz mesajlarımızı çeşitli şekilde daha hızlı şekilde ulaştıracağımızı düşünüyoruz.”
“İlklerin üniversitesi”
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe de gelişmiş ülkelerin gayri safi milli hasılanın yüzde 3'ünü bilime ayırdığını bildirdi. Bilime önem veren üniversitelerin büyük bütçelere sahip olduğunu ifade eden Kurtcephe, o üniversitelerle yarışacak üniversitelerin de aynı koşullar ve anlayışla yarışa devam etmesi gerektiğini vurguladı.
Üniversitelerin bilgiyi makale sayfalarında değil, toplumun her kesiminde kullandıklarında misyonlarını yerine getireceğini kaydeden Kurtcephe, “Bilgi sadece yayın olarak kalıyor topluma ulaşmıyorsa, kişisel bilgi olmaktan öteye geçemez” dedi.
Çağın teknoloji ve bilgi çağı olduğunu belirten Kurtcephe, üniversitelerin elde ettiği bilgileri teknolojiye dönüştürmesi gerektiğini kaydetti. Kurtcephe, Akdeniz Üniversitesinin dünyanın ilk çift kol nakli ve kadavradan ilk rahim naklini gerçekleştiren üniversite olduğunu hatırlatarak, birçok ilke imza attıklarını, atmaya da devam edeceklerini söyledi.
Dünyaca çapında başarılara imza atan Doç. Dr. Ömer Özkan ve organ nakli ekibinin, bu nakillerin yapılması için aradıklarında tereddüt ettiğini, ancak risk almayınca başarının olmayacağını düşünerek özel izin alıp nakilleri gerçekleştirdiklerini anlatan Kurtcephe, “Serüven böyle başladı. Kol naklinde birinci yılı doldurduk” dedi.
Konuşmaların ardından panelin soru cevap bölümü basına kapalı yapıldı.