Güncelleme Tarihi:
Rektörler Komitesi, YÖK Başkanı Prof. Dr. Teziç başkanlığında YÖK binasında toplandı. Teziç toplantı öncesinde türban ve affa ilişkin açıklamalarda bulundu. Türbanı "siyasi simge haline dönüşmüş" olarak niteleyen Teziç, türbana ilişkin son günlerde yeni çözüm önerileri getirildiğini kaydetti.
Bu konunun üniversitelerinin konusu olmadığına dikkat çeken Teziç, türbana ilişkin hem Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin hem Anayasa Mahkemesi’nin hem de Danıştay’ın içtihat kararları bulunduğunu anımsattı.
"YASA VE ANAYASA'YA KARÅžI HÄ°LE OLUR"
Bu kararların yürütme, yasama organını, Cumhurbaşkanı ve bütün kurumları bağladığını vurgulayan Teziç, şöyle dedi:
"Bu bağlayıcılık karşısında başka bir çözüm biçimini bizim gündemimize getirip tartışmamızın hiç yeri yok. Biz kararla bağlıyız. Devletimizin organları da bağlı. Bunlara uymaktan başka çaremiz yok. Çözüm yolları tatmin edici olmasa bile varsayım olarak söylüyorum, biz öncelikle mevcut yasal hukuki ya da yargı kararlarının oluşturduğu hukuki çerçeveye sadık kalmak zorundayız.
Bunun aksine zaten davranamayız. Onun için bir çözüm önerisini de yasal planda getirmek konumunda da değiliz. Bu kararları hemen aşabilmek için yargı kararlarını etkisiz hale getirmek için yapılacak yasal düzenlemeler de yerine göre ya kanuna karşı ya da Anayasa karşı hile oluşturur. Bu bakımdan bizim gündemimizde yer almamaktadır, almayacaktır."
AF SÄ°YASÄ° TERCÄ°H, FAYDASI AZ
Â
Teziç, Meclis'te görüşülecek yükseköğretim öğrencilerine af yasa teklifini deÄŸerlendirirken, affa sıcak bakmadıklarını yineledi.Â
Daha önce affa taraf olmayacağını açıkladığını anımsatan Teziç, affın "suç iÅŸlemiÅŸ" anlamını taşıdığına iÅŸaret etti. Bunun yanlış olacağını ifade eden Teziç, bugüne kadar çıkarılan afların sonuçlarının çok az faydalıÂolduÄŸunu belirtti.
AF VARKEN YENÄ° DÃœZENLEME
2000 yılında çıkarılan af kanunu hükümlerinin hala geçerli olduğunu belirten Teziç, "Devam eden bir öğrenci af yasası varken, yeni bir düzenlemeye giderken bu noktayı da dikkate almak lazım" dedi.
Buna karşın TBMM Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Tayyar Altıkulaç’a gerekli sayısal bilgileri aktardıklarını kaydeden Teziç, affa siyasi içeriğinden kaynaklı taraf olmayacaklarını belirtti.
Teziç, Altıkulaç’a şöyle dediğini aktardı:
  Â
"Biz buna müdahil olamayız. Çünkü siyasi tercihlerinizi kullanmak istiyorsunuz. Yasama organının bütün tasarrufları kanunlar, bir siyasi tercihi ifade eder ama bütün kamusal işlemlerde olduğu gibi siyasi tercihlerde de gene kamu yararı amacı ile olması lazım.
Eğer bu amacın dışına taşıyorsa, bu taraf da kanunların anayasa uygunluğunun yargısal denetimini yapan Anayasa Mahkemesi tarafından değerlendirilir. Buna çok dikkat etmek lazım.
SÄ°YASÄ° TERCÄ°H
Çünkü siyasi tercihin bu amaç dışında kullanılmaya başlaması, bundan hiçbir şekilde gelecekteki yıllarda da gündemden kalkmasına yol açmaz. İstediğiniz kadar bu son deyin.
Eğer siyasi tercihler bir beklenti ya da seçmen indinde sempati kazanmak, taraf kazanmak biçimine dönüşüyorsa, eğilim taşıyorsa bundan da bir takım sonuçlar bekleniyorsa, maalesef sizim iktidarınızdan sonra da bu gündeme gelir. Bu sürekli gündeme geliş üniversiteleri tedirgin etmektedir."