Güncelleme Tarihi:
Gazikent Üniversitesinin davetlisi olarak Gaziantep'te bulunan Özcan, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan'ı makamında ziyaret etti.
Özcan, burada yaptığı konuşmada katsayı ile ilgili yaptıkları düzenlemelerin Danıştay tarafından kabul edilmediğini hatırlattı.
Son alınan kararın Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunca 15'e 14 oyla reddedildiğini hatırlatan Özcan, “Bu, 14 üye tarafından sistemin anlaşıldığı ve takdir gördüğü anlamına gelir. Bu bize cesaret verdi. Hukuk, neredeyse darbesinin olduğunun söylenildiği şu günlerde, böyle bir noktaya gelmeyi ben olumlu buluyorum. İnşallah devam eder” diye konuştu.
Sanayi ve Ticaret Odası gibi iş dünyası ile alakalı kurumlardan destek isteyen Özcan, 1998 yılı uygulamasından sonra meslek liselerine gidenlerin sayısının düştüğünü 2002 yılından itibaren ise öğrencilerin sayılarının arttığını söyledi.
Özcan, “Ama biz problemi maalesef düzeltemedik. Sayıların azalması tek başına çok üzücü bir şey değil, mesleki ve teknik eğitime verilen prestijin düşmesi önemli. Çünkü bu okul mezunları olmazsa biz Türkiye'de sürekli ekonomik kalkınmanın olacağına inanmıyoruz” diye konuştu.
“Bu okulların düştüğü durumun, sayılarının ve prestijlerinin azalmasının, daha fazla bir eğitime layık görülmemelerinin ekonomi için kötü bir şey olduğunu” ifade eden Özcan şunları kaydetti:
“Biz elimizden geleni yapıyoruz. Bazen önümüzdeki barajı aşmak zor oluyor. Birlik ve beraberliğe ihtiyaç oluyor. Sanayi ve ticaret odalarını ziyaret ederek derdimizi anlatacağız. Sizden ricamız bu meselelerde, her ne kadar iyi bir yere gelmişse de devamlı olarak mesleki eğitimin iyileştirilmesi konusunda bize yardımcı olmanızdır. 'İş dünyasından da yardım alabilirsek çok iyi bir yerde olabiliriz' diye düşünüyoruz. Ama yardım alamadık. 'Mesleki Eğitim Memleket Meselesi' sloganı atan bazı gruplar bize bu katsayı meselesinde yeteri kadar arka çıkmadılar. Gerçeği bu. Madem bu kadar önemliydi. Biz onlardan beklerdik ki Danıştay 8. Dairesi üyeleriyle konuşsunlar. Bizim için talepte bulunsunlar, isterdik. Ama maalesef o olmadı. Yeni gelen TÜSİAD Başkanı şanstır belki de.
İş adamlarının giderek mesleki eğitimle ilgili ihtiyaçları anlatması bizim dışarıdan meselelerin önemini anlatmamızdan daha etkili olur. Sizin konuşmanız benimkinden daha büyük ağırlık taşır.”
“DAHA ÇOK ÖĞRENCİNİN MESLEKİ EĞİTİME YÖNLENDİRİLMESİ”
Katsayının eşitlenmesi durumunda bile meslek lisesi mezunlarının çok azının üniversiteye girebileceğini belirten Özcan, “Önemli olan o değil. O kapıyı açık bırakarak onlara daha fazla ümit vererek daha çok öğrencinin mesleki eğitime yönlendirilmesidir” diye konuştu.
Amaçlarının bütün mesleki ve teknik eğitim öğrencisini üniversiteye taşımak olmadığını belirten Özcan, bu öğrenciler arasında başarılı olanların üniversiteye girmesine imkan tanımanın önemine işaret etti.
Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan da yaptığı konuşmada, konunun hassas bir konu olduğunu ifade ederek, durumun eşitsizlik yarattığını, bunun da insan haklarına aykırılık oluşturduğunu ve doğru bulmadıklarını söyledi.
Aslan'ın, “Burada konu olan imam hatip liseleri hepimiz biliyoruz” sözü üzerine Prof. Dr. Özcan, “Hocam öyle ama onlar sayısal olarak az” dedi. Bunun üzerine Aslan, kendisinin bu düşüncede olduğunu belirtti.