YKS’de son gün önerileri... Başarmak için pozitif düşün

Güncelleme Tarihi:

YKS’de son gün önerileri... Başarmak için pozitif düşün
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2024 07:00

Milyonlarca üniversite adayının katılacağı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), 8-9 Haziran’da düzenlenecek. 3 milyon 120 bin 878 adayın başvurduğu sınav, Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) olmak üzere üç oturumda yapılacak. Yarınki TYT öncesinde uzmanlar adayların son günü sakin bir tempoda geçirmeleri gerektiğini belirtiyor ve olumlu düşünmenin başarıyı getireceğine dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Yarın uygulanacak TYT saat 10.15’te başlayacak ve 165 dakika sürecek. İkinci oturum AYT ise pazar günü saat 10.15’te başlayacak ve bu sınavda adaylara 180 dakika süre verilecek. Sınavın 3’üncü oturumu olan YDT ise aynı gün saat 15.45’te başlayıp 120 dakika sürecek.

TARTIŞMALARDAN UZAK KALIN
Son günlerde olumlu düşünmenin önemini vurgulayan Eğitim Uzmanı Cihan Yeşilyurt adaylara şöyle seslendi: “Başarılı olmak için öncelikle pozitif düşünün ve olumsuz duygulardan, kaygılardan uzak kalın. Sınavı ölüm kalım meselesi veya ciddi bir varoluş meselesi olarak görmeyin. Özellikle ‘Ben bunu yapamam’, ‘Sınavlarda hiçbir zaman başarılı olamadım’ gibi düşünceleri bir kenara bırakın. ‘Bu sınava iyi hazırlandım’, ‘Yapabileceğimin en iyisini yapmaya hazırım’ gibi cümleler kaygınızı azaltır. Sınava gireceğiniz okulu önceden görmek de kendinizi iyi hissetmeniz açısından önemli. Diğer yandan bu son günde yakın çevrenizle moral bozucu tartışmalara girmeyin ve rahat olacağınız, kendinizi iyi hissedeceğiniz ortamları tercih edin.”

Haberin Devamı

YKS’de son gün önerileri... Başarmak için pozitif düşün

KAYGIYI BIRAKIN

Eğitim Uzmanı Cihan Yeşilyurt: “Başarılı olmak için öncelikle pozitif düşünün ve olumsuz duygular, kaygılardan uzak kalın. Sınavı ölüm kalım meselesi veya ciddi bir varoluş meselesi olarak görmeyin. Özellikle ‘Ben bunu yapamam’, ‘Sınavlarda hiçbir zaman başarılı olamadım’ gibi düşünceleri bir kenara bırakın. ‘Bu sınava çok iyi hazırlandım’, ‘Yapabileceğimin en iyisini yaptım’ gibi cümleler kaygınızı azaltır. Diğer yandan sınava gireceğiniz okulu önceden görmek, kendinizi iyi hissetmeniz açısından önemli. Yakın çevrenizle moral bozucu tartışmalardan uzak durunuz. Daha ziyade rahat olacağınız ortamları tercih edin.”

YKS’de son gün önerileri... Başarmak için pozitif düşün

SON GÜNLERDE BUNLARI YAPMAYIN

Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Uslu’nun son gün önerileri ise şöyle:

Haberin Devamı

* Kontrolü, strese teslim etmeyin. En önemli konu stresinizi kontrol altında tutabilmek.

*Sınav öncesinde risk yaratabilecek, sakatlanabileceğiniz eylemlerden ve tehlikeli sporlardan kaçının.

* Beslenmenize dikkat edin. Daha önce denemediğiniz ve nasıl hazırlandığını bilmediğiniz besinleri tüketmeyin. 

* Tablet başında çok vakit geçirmeyin. Vücudun hormonal dengesini düzenlemek için doğaya yönelin. Sadece bir saatlik bir yürüyüşün bile faydalı olabileceğini unutmayın.

* Ailelerin de aynı şekilde streslerini kontrol etmesi gerekiyor çünkü onların gerginliği çocuklarına yansıyacaktır.

YKS’de son gün önerileri... Başarmak için pozitif düşün

AİLELERİN SÖYLEDİKLERİNE DİKKAT ETMESİ GEREK

Haberin Devamı

Doç. Dr. Serkan Denizli - Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Öğretim Üyesi:
Sınavda başarılı olmak akademik performans açısından bir ölçüt olarak görülebilir. Ancak bu performansın iyi ya da kötü olması bireyin değerini ve hak ettiği sevgiyi belirleyen bir ölçüt olamaz. Çocukların içinde bulunduğu durumu sağlıklı değerlendirmesi ve kendiyle ilgili doğru tanımlamalar yapması hedefine ulaşmasına daha çok yardımcı olur.

1 BUÇUK MİLYON ADAY İLK KEZ SINAVA GİRECEK
YKS kapsamında TYT’ye 3 milyon 120 bin 878, AYT’ye 2 milyon 19 bin 709 ve YDT’ye ise 233 bin 389 aday başvurdu. Bu başvurulardan 1 milyon 428 bin 926’sı ilk kez gerçekleşti. Başvuranların 1 milyon 614 bin 728’ini kadın, 1 milyon 506 bin 150’sini erkek adaylar oluşturdu. Sınava girecek en genç aday 15, en yaşlı aday ise 85 yaşında. Ayrıca sınava 50 yaş ve üzeri 33 bin 816 aday başvurdu. YÖK tarafından belirlenen 34 yaş üstü kadın kontenjanından yararlanmak isteyen aday sayısı ise 125 bin 892.  Diğer yandan 1 milyon 98 bin 928 aday lise son sınıf öğrencilerinden oluşuyor. Lise mezunu olup bir yükseköğretim programına yerleşmemiş aday sayısı 1 milyon 215 bin 934, bir programa yerleşmiş aday sayısı ise 333 bin 812. TYT oturumunda 9 bin 855 bina ve 176 bin 851 salon, AYT oturumunda 6 bin 231 bina ve 112 bin 695 salon, YDT oturumunda ise 1028 bina ve 11 bin 44 salon kullanılacak.

 

Haberin Devamı

TYT’DE 120 SORU SORULACAK
“ TYT’de adaylara, Türkçe testinde 40, sosyal bilimler testinde 20, temel matematik testinde 40, fen bilimleri testinde 20 soru olmak üzere toplam 120 soru sorulacak ve 165 dakika süre verilecek. 9 Haziran Pazar günü saat 10.15’te yapılacak olan Alan Yeterlilik Testlerinde (AYT), Türk dili ve edebiyatı-sosyal bilimler-1 testinde 40 soru, sosyal bilimler-2 testinde 40 soru, matematik testinde 40 soru, fen bilimleri testinde 40 soru sorulacak ve 180 dakika süre verilecek. Aynı gün saat 15.45’te gerçekleşecek Yabancı Dil Testi (YDT) Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde yapılacak. 80 soru sorulacak ve 120 dakika süre verilecek. Her dil için ayrı soru kitapçığı bulunacak. Sınavda adaylara başvuruda bildirdiği yabancı dile ait soru kitapçığı verilecek.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!