Güncelleme Tarihi:
AYT oturumunda adaylara tüm bölümlerden 160 soru sorulacak ve 180 dakika zaman tanınacak. AYT, alan yerleştirme puanının yüzde 60'ını oluştururken dün yapılan Temel Yeterlilik Testi’nden alacakları puanın ise yüzde 40’ı yansıyacak.AYT oturumunda adaylara tüm bölümlerden 160 soru sorulacak ve 180 dakika zaman tanınacak. AYT, alan yerleştirme puanının yüzde 60'ını oluştururken dün yapılan Temel Yeterlilik Testi’nden alacakları puanın ise yüzde 40’ı yansıyacak.
AYT’de Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testi’nde 40 soru bulunuyor. Bu 40 soru şöyle dağılıyor: Türk Dili ve Edebiyatı 24 soru, Tarih-1 10 soru Coğrafya-1 6 soru.
Sosyal Bilimler-2 Testinde Tarih-2 11 soru, Coğrafya-2 11 soru, Felsefe Grubu (Felsefe, Sosyoloji, Psikoloji, Mantık) 12 soru, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ya da ek olarak Felsefe Grubu 6 soru olmak üzere toplamda 40 soru var.
AYT SORU YORUMLARI
Kadir Bedir: "Matematik ortaydı bence. Çok zor değildi. Edebiyat soruları uzundu ve yazarların özelliklerini vermişlerdi. Beklenen yazarlar çıktı zaten. Sınav beklediğim gibiydi sorular hiç şaşırtmadı. İlk kez girdim sınava ama sadece matematik sebebiyle sürede sorun yaşadım biraz. ODTÜ’yü kazanmak istiyorum."
Esma Karaman: "Sayısal çözdüm. İyiydi. Fizikte yorum ve öncüllü sorular olduğu için o bir tık zordu. Şu an çok mutluyum."�
Melisa Polat: "Edebiyat bilgiye dayalıydı ama paragraflar da çoğunluktaydı. Matematik de aslında az bile çalışılsa yapılabilirdi. Matematikte beklediğim konular çok çıkmadı. Sosyal de ise TYT'den de sorular vardı. Onlar da iyiydi ama felsefe bilgiye dayalıydı. Sınav genel olarak çok da zor değildi."
Merve Nur Bezir: "Güzeldi. Fen öğrencisiyim matematik ve fen grubunu çözdüm. Bilgi ağırlıklı sorular vardı ama bazısı yoruma dayalıydı. Kendimi şu an hafiflemiş hissediyorum."
Emir Erseç: "Güzeldi kolay bir sınavdı önceki yıllara göre. Fende birkaç soru çok zorladı. Matematik basitti. YDT sonrası tatili iple çekiyorum. Stresliydim ama az stresli olsaydım bir şey yapamazdım."
Senem Şengün: "Geçen seneye göre kolaydı. ilk 60 binde olmak istiyorum. Diş hekimliği ya da mimarlık istiyorum. TYT ‘de kitapçıkta bir şeyi yanlış işaretlemiş olabilirim sınavım geçersiz sayılabilir."
Hümeyra Koca: "Sayısalcı girdim ama eşit ağırlıkçı olarak çıktım. Fen kolaydı ama matematik zorladı. Sosyal de o kadar zorlamadı."
Beyza Arslan: "Matematik ortaydı yani zor hazırlamışlardı. Biyoloji ve kimyada zorlandım. Ama genel olarak iyiydi güzel bir sonuç gelir umarım."
Hasan Özkan: "Sözelci olduğum için sayısalda çok eksik kaldım. Edebiyat çok zorladı bilgi ağırlıklıydı. İyi geçti demek isterdim ama diyemiyorum."
Kaan Gücavlı: "Beklendiği gibi TYT’ye göre çok daha zordu ama sınavım iyi geçti. Daha önce hiç duymadığım kelimelerle karşılaştım edebiyat sorularında. Fen beklediğimden daha iyi geçti."
Efra Cambaz: Çok zor bir sınav olduğunu düşünmüyorum biraz daha kapsamlı bilseydim daha iyi geçebilirdi ama kötü geçti de diyemem. Fizik biraz zorladı ama bu benden de kaynaklı olabilir. Erken çıkan çok kişi oldu. Dün etkilenmemek için TYT sorularıma bakıp incelemedim. Hayalim mühendis olmak ama önce dinlenmek istiyorum.
YKS’nin ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi sona erdi. Saat 10.15’de başlayan sınavda adaylar 2 saat 45 dakikada 120 soruyu yanıtlamaya gayret etti. Sınavdan çıkanlardan edinilen ilk izlenime göre adaylar bu yılkı TYT’de fazla zorlanmadı. İşte sınavdan çıkanların aktardığı izlenimler.
Murat Gülaçtı: "Matematik epey zordu ama Türkçe benim için kolaydı. Adayları çok arada bırakacak seçenekler vardı. Paragraflar geçen senelere göre daha kısaydı. Süre benim için yeterliydi 20 dakika erken çıktım."
Kaan İzgi: "Sosyal kolaydı, matematik kolaydı. Sayısalcı olduğum için Türkçede zorlandım. Kimya Mühendisliği okumak istiyorum. Barajın kalkması yüksek hedefleri olanları etkilemeyecektir."
Derya Şentürk: Çok güzeldi sınav. Aynı anda Üniversite okuyorum ben zaten kendimi denemek istedim. Ben sayısalcı değilim ama matematik bile kolay geldi. 15 soru cevapladım. İlk sınavımda bu kadar matematik yapamamıştım. Sınav çok hoşuma gitti. Türkçe soruları önceki dönemlere göre kısaydı. Tarih de iyi geçti ama coğrafya da zorlandım çünkü direkt bilgi soruları vardı.
Ecem Karamukoğlu: Türkçe zorladı ama matematik kolay geldi. Fakat onda da üslü sayılarda zorlandım. Sosyal de zordu bilgi odaklı sorular sormuşlardı. Sınav beklediğimden biraz daha zordu genel olarak ama fena geçmedi.
Hülya Candan Karademir: “Sınav geçen seneye göre daha kolaydı bence. Din biraz zordu, matematik de ortalama zorluktaydı. Türkçe ise geçtiğimiz yıla göre çok daha kolaydı. Marmara Üniversitesi’ni kazanmak istiyorum. İnşallah istediğim gibi olur.”
İbrahim Can: "Sınava çok çalışmadım ama elimden geleni yaptım. 40 soru falan çözdüm. Verdikleri silgiyi hiç açmadan sınavdan çıktım. İngilizce’de kendimi geliştirdiğim için Yabancı Dil Testi’nde kendime güveniyorum. İngiliz Edebiyatı ya da tercümanlık istiyorum."
Gökdeniz Öksüz: "En çok zorlayan matematik oldu geometride boş bıraktım. Hedefimi gelen puana göre belirleyeceğim. Dakikayı güzel ayarlamışlar. Son beş dakika bitirdim zamanım bile kaldı. Sınava giridğimde çok heyecanlıydım. İlk beş soruyu çözdükten sonra heyecanım gitti deneme havasında çözdüm."
Lara Su Mutlu: "Normal denemelerimden çok daha iyi geçti bu kadar iyi geçmesini beklemiyordum. Eşit ağırlık öğrencisiyim hedefim hukuk her şey�AYT’den sonra belli olacak."
Beyza Yılmaz: Sınav yapılabilir bi sınavdı zor değildi. Matematik benim için kolaydı son iki soruya bakamadım sürem yetmedi. Tıp istiyorum hangi okul olduğunun önemi yok.
Erdem Yazıcı: Türkçe’de biraz fazla zaman kaybettim. Çok fazla paragraf vardı dil bilgisi sorusu 3 taneydi. Paragrafları okuduğumda baktığım şıkların hepsi aynıydı. Yazılım mühendisi olmak istiyorum.
İLK ÇIKANLAR İLK İZLENİMLER
12:30
YKS’nin ilk oturumu olan TYT’de toplam süre 165 dakika yani 2 saat 45 dakika. Bu oturumda adayların ilk iki saat yani 120 dakika boyunca sınav salonlarını terk etmesi yasak. Ancak 120 dakika dolduktan sonra isteyenler sınav salonu ve binaları terk edebiliyor. Bununla birlikte sınavın son 15 dakikası da çıkmak yasak. Yani sınavın 120 ile 150’inci dakikaları arasında isteyen aday çıkabilecek. Nitekim çıkışın serbest olduğu bu yarım saatlik sürede sınavdan çıkan bazı adaylar var. O adayların bu seneki TYT hakkındaki izlenimleri şöyle:
Serenay Çırıkka: "Sınavım güzel geçti. Sözel hedeflediğim için matematiği yapmadım. Sınav bence kolaydı, Türkçe’de 4 soru boş bıraktım, genelde mantık ağırlıklı sorulardı. Hedefimi henüz tam belirlemedim gönlümden geçen psikoloji okumak."
Talha Coşar: “Matematikte zorlandım ama diğerleri kolay geldi. Türkçe’de paragrafları kısaltmışlar bu sene o sebeple bence Türkçe kolaydı.”
Muhammed Emre Kaylan: “Sınav aslında iyidi ama matematikte zorlandım. Sosyalde coğrafya sorularını kolaylıkla yaptım. Fen bilimlerinde de yapabildiğim sorular çoğunlukta oldu. Sınav beklediğim gibiydi.”