Güncelleme Tarihi:
ÖSYM'nin dün açıkladığı YKS sonuçlarının ardından tercih kılavuzunun son hali üniversite adaylarının erişimine açıldı. Yaklaşık 2 milyon öğrencinin tercih işlemleri için kullanacağı YKS yükseköğretim programları ve kontenjanları kılavuzu, 7 Ağustos tarihinde başlayacak olan tercih sürecinde önem arz edecek. İşte, kontenjanların yayımlandığı YKS tercih kılavuzu ve adayların dikkat etmesi gereken bazı detaylar...
TERCİHLER 14 AĞUSTOS'TA SONA ERECEK
ÖSYM, tarafından YKS tercih kılavuzunun son hali yayınlandı. Tercihler 7 Ağustos’ta başlayacak 14 Ağustos akşamı saat 23.59’da sona erecek.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) kapsamında tercih kılavuzu yayınlandı. Adaylar tercihlerini 7-14 Ağustos arasında https://ais.osym.gov.tr internet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak kendileri yapabilecek. Tercih işlemleri, 14 Ağustos saat 23.59’da sona erecek.
Tercih yapacak adayların kılavuzu dikkatle incelemeleri, tercihlerini bu kılavuz bilgilerine göre yapmaları gerekiyor. ‘Yükseköğretim Programlarının Koşul ve Açıklamaları Bölümü’nün okunması şart. Bu koşul ve açıklamalar dikkatle incelendikten sonra tercihlere son verilmesi öneriliyor. Tercih işleminin, ekrandaki uyarılara göre sonlandırılması gerekiyor. Başvuru merkezlerinden tercih işlemi yapılmayacak. ÖSYM’ye posta yoluyla gönderilen veya elden verilen tercih listeleri geçerli olmayacak. Sadece elektronik ortamda yapılacak tercihler işleme alınacak. Adayların kendilerine özel kişisel bilgi niteliğindeki T.C. Kimlik Numaralarını ve ÖSYM aday işlemleri şifrelerini hiç kimseyle paylaşmamaları gerekiyor. T.C. Kimlik Numarasının ve ÖSYM aday işlemleri şifresinin başkalarıyla paylaşılmasından oluşacak mağduriyetlerden adayın kendisi sorumlu olacak.
YKS YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI VE KONTENJANLARI KILAVUZU İÇİN TIKLAYIN
TYT PUANI 150'DEN AZ OLANLAR TERCİH YAPAMAYACAK
TYT sınavından 150 puandan az alan adaylar, tercih aşamasına katılım gösteremeyecek. Puanı 150'den büyük olan ancak AYT ve YDT sınavına girmeyen adaylar ise yalmnızca kılavuz içerisindeki Tablo-3'ten tercihlerini gerçekleştirebilecek. Bu durum, AYT ve YDT sınavına giren ancak 180'den aşağı puan alanlar için de geçerli olacak.
YERLEŞTİRMEDE 5 PUAN TÜRÜ DE KULLANILABİLECEK
YKS sonuçları bilgisine göre adayların katılım gösterdiği test alanlarına göre hesaplanacak olan puanları, tercih aşamasında kullanılacak. TYT'den en az 150 puan alan bir aday, diğer puan türlerini de kullanarak tercih işlemlerini gerçekleştirebilecek. Bu puan türleri, üniversite adayının katılım gösterdiği teste göre Y-SAY, Y-SÖZ, Y-EA, Y-DİL olarak sıralanabilecek. Y-TYT puanı ise her adayın girmesinin zorunlu olduğu ortak test olduğu için tercih döneminin sabit puan türü olacak.
GEÇTİĞİMİZ YIL HERHANGİ BİR BÖLÜME YERLEŞEN ADAYLARIN KATSAYISI DÜŞÜRÜLECEK
2017 yılında YGS ve LYS olarak gerçekleştirilen üniversite sınavına katılım gösteren ve yaptığı tercih sonucu bir bölüme yerleşen adayların, bu yıl katılım sağladığı sınavdaki OBP katsayıları daha düşük olacak. Adayların bu yıl katılım sağladığı YKS'den aldığı ham puandaki OBP'lerin çarpılacağı katsayılar yarı yarıya düşürülecek.
ÖSYM'DEN TERCİH YAPARKEN OKUL TÜRÜ, YAŞ VE CİNSİYET UYARISI
ÖSYM'nin tercih kılavuzunda yer alan bazı programlar aday puanlarına göre yerleştirme yaparken, bazı programlarda okul türü, yaş, cinsiyet ve sağlık gibi özel koşullar aranıyor. Bu aşamada programın yanında yer alan koşulları karşılamamasına rağmen tercih yapanların yerleştirmeleri ise geçersiz sayılabiliyor. Bu kapsamda ÖSYM, adaylara "Tablo 3 ve Tablo 4'te Yer Alan Yükseköğretim Programlarının Koşul ve Açıklamaları" bölümünü okumalarını tavsiye ediyor.
OKUL BİRİNCİLERİ İÇİN ÖZEL STATÜ
Okullarından birinci olarak mezun olan adaylar, YKS'de elde ettiği puanla birlikte, şartların elverdiği en üst tercihlerine yerleştirilecek. Kısıtlı olan okul birinciliği kontenjanından, puanları yeterince yüksek olan öğrenciler etkin olarak faydalanabilecek. Okul birincileri için ayrılan kontenjanların dolmaması
durumunda boş kontenjan, genel kontenjana aktarılacak. Okul birincileri, bu olanaktan yararlanabilmek için tercihlerini, puan durumlarını göz önünde tutarak dengeli bir şekilde yapmalıdır.
ÜNİVERSİTE KAYDI İÇİN HANGİ BELGELER GEREKECEK?
a) Adayın mezun olduğu ortaöğretim kurumundan aldığı diplomanın aslı veya onaylı örneği ya da yeni tarihli mezuniyet
belgesi
b) Aday ek puandan yararlanarak yerleştirilmiş ancak alanı diplomasında veya mezuniyet belgesinde belirtilmemişse, hangi
okul ve alandan mezun olduğunu gösterir resmî belge (METEM programlarından mezun olanların diplomalarında okul
adı olarak, diplomayı düzenleyen merkezin adı yazılmaktadır.)
c) 12 adet 4,5 cm x 6 cm boyutunda fotoğraf
d) Katkı payının/öğretim ücretinin ödenmesi ile ilgili belge
e) Kayıttan önce belirlenip üniversite tarafından ilan edilecek diğer belgelerin aslı veya üniversite onaylı suretleri
Uzmanlar tercih sürecini değerlendirdi: Sürprizler yaşanabilirÜniversite adayları, 7-14 Ağustos’ta doğru tercih yapmak için ter dökecek. ‘2018 YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nun son hali dün açıklandı. Son üç yıla ait başarı sırası verildi. ÖSYM, adayları verileri değerlendirirken sistemin değiştiğini unutmamaları konusunda uyardı. ‘Sürprizli’ bir dönemin yaşanabileceğini söyleyen uzmanlar ise, öğrencilere tercih sıralamalarını geniş tutmalarını öneriyor.
Sonuçlarını öğrenen 2 milyona yakın üniversite adayı için şimdi tercih heyecanı başladı. Adaylar, 7-14 Ağustos arasında lisans, önlisans, açıköğretim ve uzaktan öğretim programları da dahil olmak üzere, toplam 1 milyon 68 bin 327 kontenjan için tercihte bulunacak. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 3 Temmuz’da önbilgi için yayınladığı ‘2018 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nun son halini dün açıkladı. Ancak kılavuzu gören adaylar, şaşırdı. Çünkü kılavuzda üniversitelerin puan ya da sıralaması yer almadı. Adaylar, sosyal medyada “Puan da sıralama da yok. Bu kılavuz bize nasıl kılavuzluk ediyor?” yorumları yaparak tepkilerini dile getirdi. ÖSYM, 8 saat sonra lisans ve önlisans için 2015, 2016, 2017 yıllarına ait en küçük puanla yerleşen adayın başarı sırasını yayınladı. ÖSYM yaptığı duyuruda, “Adaylar, bu bilgilerden yararlanırken 2018’de sınavsisteminin değiştiğini göz önünde bulundurmalı” açıklamasına yer verdi. Uzmanlar ise, “Sistem yeni olduğu için geçmiş yıllarla kıyaslama yapacak bir sıralama veya puan olmadığından adaylar sorun yaşayabilir. Normalde yüksek puanlı bir yere girmesi zor olan düşük puanlı öğrenciler yerleşebilir. Kazanması garanti gibi görünen yüksek puanlı öğrenciler de açıkta kalabilir. Bu nedenle geniş sıralama aralığında tercih yapmakta yarar var” diyor.
SONUÇLAR 31 AĞUSTOS’TA
Üniversite tercihleri, 7-14 Ağustos’ta yapılacak. Sonuçları ise, 31 Ağustos’ta açıklanacak. Bir bölümü kazanan adaylar, 3-7 Eylül’de üniversite kayıtlarını gerçekleştirecek. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Mahmut Özer, “Tercihlerle ilgili sıkça sorulan sorular ve cevaplarını da paylaşacağız. Yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra üniversite kayıtları 3-7 Eylül’de yapılacak” dedi.
BARAJLARI UNUTMAYIN
Başarı sırası barajları bu yıl da uygulanacak. İşte o barajlar:
TIP: 40 BİN
En büyük başarı sırası barajı tıp fakültelerinde. AYT’de ‘Sayısal’da en az 40 bin isteniyor.
MÜHENDİSLİK: 240 BİN
Mühendislik fakültelerinde su ürünleri, ziraat ve orman fakülteleri dışındakiler için en düşük başarı sırası 240 bin.
HUKUK: 150 BİN
En çok rağbet gören bölümlerin başında olan hukuk fakültelerinde baraj, 150 bin. AYT’de eşit ağırlık puan türünde 150 bin başarı sırası gerekiyor.
EĞİTİM FAKÜLTELERİ: 240 BİN
Eğitim fakültesi 240 bin sıralamasının üstünde olan öğrencilere kapısını açıyor.
MİMARLIK: 200 BİN
Mimarlık için 200 bin sıralamasında olmak şart.
YELPAZEYİ GENİŞ TUTUN
Salim Ünsal (Rehberlik uzmanı): Barajı geçen aday sayısında çok büyük sapmalar yok. Bu da geçen yılın verilerine yakın ama daha iyi sıralardan tercih yapılması olasılığını arttırıyor. Sayısalda barajı geçen sayısında 130 bin civarında artış gözledik. Bu, beklentimizin altında ama yığılma çok yaşanmadığı için tercihi zorlamayacak. Belki bir miktar mühendislik, 240 bin barajından dolayı boş kalsa da geçen yıla oranla kontenjanlarda doluluğun daha yüksek olacağı söylenebilir. Eşit ağırlıkta da barajı geçenler arttı. Burada da daha düşük puan ve sıralarla daha iyi yerlere yerleşme şansı olabilir. Sözelde 330 puanın üzerindekilerin lisans kazanma olasılığı yüksek. Öğrenci lehine daha düşük sıralarda yerleşme imkânının yüksek olduğu bir yıl olabilir. Boş kontenjanda son yıllarda artış vardı ve en önemli sorunlardan biriydi. Bu yıl daha genel yerleştirmede boş kontenjanların daha az kalabileceğini bekleyebiliriz, zira tercih edecek aday sayısı barajı geçenler nedeniyle artacak. İki yıllıklarda ise özellikle TYT’de 700-800 bin sıralamadakilerin dahi şansının olacağı bir süreç bizi bekliyor. Adaylara tavsiyem tercihlerini hemen oluşturmak yerine, süreci ve sonuçları iyi takip etmeleri. Mutlaka uzman işliğinde tercihlerine son halini vermeleri.
TERCİH SAYISI 30’A YÜKSELTİLSİN
Onur Soğuk (Eğitim uzmanı): Bu yıl YKS ilk defa uygulandığı için adayların elinde tercih yaparken yararlanacakları kesin veriler yok. Yeni sistemle ilgili bilgi eksikliğinden dolayı karışıklık arttı, bilgi kirliliği çoğaldı. Adaylar, yine 2017’deki başarı sıralamasını baz alacak. Ama sistem değiştiğinden özellikle TM puanlarında gerileme yaşandığı için belirsizlik söz konusu. Bu sene belirsizlik sürpriz yaşatabilir. Mevcut sıralamaların geçen yıllarla kıyaslanmasına bakınca, özellikle TM adayları daha üst sıralardaki yerleri yazabilir. Örneğin, 40 bininci bir aday, geçen yılın 20 bininci sıralamasındaki yerden başlayarak listesini oluşturabilir. Açıkta kalmak istemiyorsa, sıralamasından daha düşükleri de seçebilir. Hatta listenin son üçüne daha düşük sıralamaları yazması yararlı.
“Bu yeri kazanamaz” denen öğrenciler, tercihine girebilir. Bu kadar karışık bir yılda 24 tercih yetersiz. En azından 30’a çıkarılsa öğrenciler rahat eder. YÖK’ün verisine göre, geçen yıllarda adaylar 24 tercih hakkının 14’ünü kullanıyor. Bu yıl hepsini bilinçli kullanmalarını öneriyorum. Ancak istemedikleri bölümleri kesinlikle yazmasınlar. Pişman olabilirler. İstemediği bir okulu kazanırsa sonraki yıl sınava girdiğinde ortaöğretim başarı puanı yarı yarıya düşecek ve sene kaybı olacak.
YKS KILAVUZUNDAN 7 BÖLÜM ÇIKARILDI
YENİ kılavuzda, yedi bölümün çıkarıldığı ve üç bölümün eklendiği görüldü. Böylece kontenjanlarda da küçük bir düşüş yaşandı. 3 Temmuz’daki kılavuzda toplam kontenjan özel yetenek sınavıyla alan bölümler hariç 1 milyon 37 bin 847 iken yenisinde 1 milyon 37 bin 592 oldu. Çıkarılan bölümlerden dolayı 318 kontenjan azalırken, eklenenlerden dolayı 63 arttı. Azalan kontenjanların 184’ü önlisans, 134’ü de lisans.
Artış olan kontenjanın 41’i önlisans, 22’si de lisansa ait. Çıkarılan ve eklenen bölümler ise şöyle:
ÇIKARILANLAR
İKİ YILLIK: İstanbul Bilgi Üniversitesi Uçak Teknolojisi (tam veya % 75 burslu), Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İnşaat Teknolojisi (İÖ), Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Çocuk Gelişimi (İngiliz burslu), Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi İlk ve Acil Yardım.
DÖRT YILLIK: Beykent Üniversitesi Tarih (yüzde 25 indirimli), Karadeniz Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği (İÖ), Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Diş Hekimliği (KKTC uyruklu öğrenciler için)
EKLENENLER
İKİ YILLIK: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Hukuk Büro Yönetimi Sekreterliği
DÖRT YILLIK: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Diş Hekimliği (KKTC uyruklu adaylar için), Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği
TERCİH YAPACAK ADAY SAYILARI
1 milyon 763 bin 657: TYT’de 150 barajını geçen aday sayısı
912 bin 284: AYT Sözel’de 180 barajını geçen
745 bin 485: AYT Eşit Ağırlık’ta 180 barajını aşan
434 bin 358: AYT Sayısal’da 180 ve üstü alan
66 bin 898: AYT Dil’de 180’i geçen aday