Güncelleme Tarihi:
Üniversite ek tercih yerleştirme sonuçları için binlerce öğrencinin beklentisi devam ediyor. ÖSYM'nin geçtiğimi ay aldığı ilk yerleştirme sürecinde herhangi bir bölüme yerleşemeyen öğrenciler, ek yerleştirme sürecinde tercihlerini gerçekleştirdi. Bu sürecin ardından gözler YKS üniversite ek yerleştirme sonuçları aşamasına çevrildi. Peki, ÖSYM'nin YKS üniversite ek tercih sonuçlarını açıklayacağı tarih belli mi? İşte, o detaylar
ÖSYM tarafından değerlendirme işlemi yapılan YKS ek yerleştirme sonuçları için beklenen tarihe geri sayım başladı. İlk yerleştirme döneminde tercih ettikleri okullara yerleşemeyen adaylar, ek yerleştirme döneminde gerçekleştirdikleri tercihlerin sonuçlarına kilitlendi. Peki, YKS ek yerleştirme sonuçları ne zaman açıklanacak? İşte, merakla beklenen tarih detayı hakkında bazı bilgiler
YKS EK YERLEŞTİRME SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
Geçtiğimiz yıl 5 Eylül tarihinde sona eren tercih başvurularının ardından sonuçlar 12 Eylül tarihinde açıklanmıştı. Aynı süreç ele alındığında sonuçların bu yıl 27 Eylül tarihinde açıklanması öngörülebilir.
Bu tarih, ÖSYM'nin müsaitlik durumuna göre daha erken ya da daha geç açıklama değişkenliği gösterebilir.
MÜHENDİSLİK ALANINDA BOŞ KONTENJAN YÜZDESİ YÜKSEK
Yazılım, enerji, havacılık ve tıp gibi mühendislik alanlarında hiç boşluk kalmadı. Ancak birçok mühendislik bölümünde dikkat çekici boşluklar bulunuyor. Makine mühendisliğine yüzde 82 yerleşilirken, 1.809 aday için yer var. Elektrik-elektronik mühendisliğinde sıraların yüzde 84’ü doldu ama 1.438 boş kontenjan ortaya çıktı. Kontenjanlarının yarısını dolduramamış programlar arasında ulaştırma mühendisliği yüzde 20 ile öne çıkanlardan biri. Bu oran, enerji sistemleri mühendisliğinde yüzde 56 ve çevre mühendisliğinde ise yüzde 72.
NE KADAR BOŞ KONTENJAN VAR?
Devlet, vakıf, KKTC ve diğer ülkelerdeki üniversitelerin lisans ve önlisans programlarında toplam 128 bin 508 kontenjan boş kaldı. Dört yıllık lisans bölümlerinde 484 bin kontenjana 395 bine yakın aday yerleşti, 89 binden kontenjan boş kaldı. Önlisansla birlikte boş kontenjan sayısı 128 bini geçti.
ÖNCEKİ YIL 51 BİN ÖĞRENCİ EK TERCİH İLE YERLEŞTİ
Geçtiğimiz yıl 373 bin olarak açıklanan ek tercih kontenjanlarına, 51 bin öğrenci yerleşirken 322 bin kontenjan boş kaldı. Boş kalan kontenjanların 110 bini lisans, 211 bini ise ön lisans alanında yer aldı.
YÜKSEKOKULLAR BOŞ KALDI
Bu yılki normal yerleştirme döneminde en büyük kontenjan boşlukları yüksekokullarda oldu. Moda tasarımı, pazarlama, muhasebe bilgi sistemleri ile uluslararası ticaret ve lojistik yönetimi gibi birçok alan yüzde 10’un altında kaldı.
TOPLAMDA 1.364 PROGRAM ‘SIFIR’ ÇEKTİ:
YÖK’ün raporuna göre devlet üniversitelerinde 68 programı hiçbir öğrenci tercih etmedi. Ancak bunlara vakıf, KKTC ve yurtdışındaki üniversiteler de eklenince, 1.033 lisans programına çıktı. 2017’de bu 917’ydi. Geçen yıl 9 bin 877 kontenjanı olan 674 önlisans programına tek öğrenci bile yerleşmemişken, bu yıl sayı 331, kontenjan 2 bin 121 oldu. Yani sayı lisansta artarken, önlisansta azaldı. Kimsenin yerleşmediği programlarda önlisans ve lisans olarak toplam 11 bin 624 kontenjan var. Bunun 3 bin 667’si Marmara’da, 1.041’i İç Anadolu’da, 480’i Ege’de, 931’i Karadeniz’de, 322’si Akdeniz’de, 259’u Doğu Anadolu’da, 116’sı Güneydoğu Anadolu’da. Marmara ve İç Anadolu’da rakamların yüksek olmasında vakıf üniversitelerinin yoğunluğu etkili.