Güncelleme Tarihi:
Ek yerleştirme kılavuzu yayımlanan YKS ek tercih kılavuzunda AİS ekranı erişime açıldı. 14-20 Eylül tarihleri arasında ÖSYM'nin Aday İşlemleri Sistemi üzerinden gerçekleştirilebilecek olan YKS ek tercihleri için YÖK'ün ATLAS tercih robotundan yardım alınabilecek. Tercih sürecinde adayların 24 tercih yapabileceğini açıklayan ÖSYM, boş kontenjanları değerlendirecek. İşte, ek tercih süreci hakkında bilmeniz gerekenler
BAŞVURULAR ÖSYM AİS’TEN YAPILACAK
Ek yerleştirmeye başvurabilmek için 2018-YKS merkezî yerleştirmede hiçbir yükseköğretim programına yerleştirilmemiş olmak gerekiyor. Ek yerleştirme tercihleri, bugünden itibaren 20 Eylül’e kadar T.C. kimlik numarası ve şifreleri ile ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapılacak.
EK YERLEŞTİRME BAŞVURUSU YAPMAK İÇİN TIKLAYINIZ
24 TERCİH HAKKI VAR
Adaylar, tercih yapma hakları bulunan tablolardan 24'ü geçmemek üzere, istedikleri sayıda tercih yapabilecekler. Öte yandan genel yerleştirme işlemi sonunda bir programa yerleşen adaylar ek yerleştirme için başvuru yapamayacak.
Tercih bildirim işleminizi tamamladıktan sonra “Tercih Süresi” içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercihlerinizde değişiklik/düzeltme yapabilirsiniz. Tercih işleminizi yaptıktan sonra süresi içinde ek yerleştirme ücretini yatırarak tercih işleminizi tamamlayınız ve “Tercih Süresi” içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercih bilgilerinizi mutlaka kontrol ederek yazıcıdan tercih listenizin bir dökümünü edinerek saklayınız.
NE KADAR BOŞ KONTENJAN VAR?
Devlet, vakıf, KKTC ve diğer ülkelerdeki üniversitelerin lisans ve önlisans programlarında toplam 128 bin 508 kontenjan boş kaldı. Dört yıllık lisans bölümlerinde 484 bin kontenjana 395 bine yakın aday yerleşti, 89 binden kontenjan boş kaldı. Önlisansla birlikte boş kontenjan sayısı 128 bini geçti.
KONTENJANI DOLMAYAN PROGRAMLARDA BU İŞARET OLACAK
Kontenjanı hiç dolmayan lisans ve ön lisans programlarının en küçük puan sütununda hiçbir belge yer almayacak. Bu programları ilgili puan türünde ön lisans için 150, lisans bölümü için 180 ve daha yüksek puan almış bütün adaylar tercihleri arasında gösterebilirler.
ÖZEL ŞARTLAR ÖNEM ARZ EDECEK
Ek tercih işlemini yapacak olan öğrenciler için beceri şartı da önem arz edecek. Örneğin, bazı alanlarda el ve parmakları ustalıkla kullanabilme becerisi, adayın meslekte başarılı olması için önemli koşullar arasında yer alacak.
EK TERCİH KILAVUZU YAYIMLANDI
Ek yerleştirme kontenjanlarına yerleştirme yapılırken, 2018 Yükseköğretim Kurumları Sınavı Kılavuzu ve 2018-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alan ilke ve kurallara uyulacaktır. Bu kılavuzlarda yer alan bedensel engelliler, bir mesleğe yönelik program uygulayan liselerin mezunları ile ilgili ilke ve kurallar ek yerleştirme için de geçerlidir. Bu nedenle adaylar, adı geçen kılavuzları yeniden incelemelidir.
2018 EK YERLEŞTİRME KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ
YKS EK TERCİH ÜCRETİ NEREYE ÖDENECEK?
Ek yerleştirme ücreti 15,00 TL olarak belirlendi. Ek yerleştirme ücreti, 21 Eylül 2018 tarihi saat 23.59’a kadar yatırılabilecek. İşte, ödeme yapılabilecek bankalar...
Akbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)
Albaraka Türk Katılım Bankasının tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)
Finansbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)
Kuveyt Türk Katılım Bankası’nın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)
Türk Ekonomi Bankası’nın tüm şubeleri ve internet bankacılığı
Halkbank ATM, internet bankacılığı ve şubeler
ING Bank’ın tüm şubeleri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)
Vakıf Katılım Bankası’nın tüm şubeleri ve ATM (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)
Ziraat Bankası sadece internet bankacılığı ve mobil bankacılık (Şubelerden ve ATM’den ücret yatırılmaz.)
ÖSYM İNTERNET ŞUBESİ ÜZERİNDEN ÖDEME YAPMAK İÇİN TIKLAYINIZ
KAYITLAR NE ZAMAN?
Bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri üniversiteler tarafından 1-5 Ekim 2018 tarihleri arasında yapılacaktır. Kayıt tarihleri adayların internette yayımlanan yerleştirme sonuçları sayfasında yer alacaktır. Kayıt hakkı kazanan adayların, kayıt süresi içerisinde ilgili üniversitelere başvurmaları zorunludur. Bu süre içerisinde kayıt için başvurmayan veya kayıt işlemlerini tamamlamayan adaylar kayıt haklarını kaybedeceklerdir. Kayıt işlemleri ile ilgili ayrıntılı bilgi, 2018-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer almaktadır.