Güncelleme Tarihi:
Türkiye, dün yine şiddetle sarsıldı. Saat 18.57'de merkez üssü Düzce olarak belirlenen 7.2'lik deprem, çok sayıda binanın yıkılmasına ve yangınlara neden oldu. Düzce'de ölü sayısının büyük olmasından endişe ediliyor.
TÜRKİYE, binlerce vatandaşımızın yaşamını yitirdiği, birçok kentin yıkıldığı 17 Ağustos'taki 7.4'lük depreminin yaralarını sarmaya çalışırken, dün akşam 7.2 büyüklüğündeki bir depremle yeniden sarsıldı. Deprem, merkez üssü Düzce ilçesi ile Bolu ve çevresindeki yerleşim merkezlerinde çok sayıda binayı yıktı. İlk tespitlere göre yaklaşık 50 kişinin yaşamını yitirdiği depremde, 1200'e yakın kişi yaralandı, enkaz altında kalanları kurtarma çalışmaları gece boyu devam etti.
Sivas'tan Edirne'ye, Bartın'dan Antalya'ya kadar uzanan geniş bir alan, dün akşam saat 18.57'de, Richter ölçeğine göre 7.2 büyüklüğündeki bir depremle sarsıldı. Bu depremin hemen ardından bölge 1.5 saat içinde büyüklüğü 5.4 ile 4.7 arasında değişen tam 12 artçı şok daha bölgeyi salladı.
DÜZCE YIKILDI
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü'nün depremin merkez üssü olarak saptadığı 80 bin nüfuslu Düzce, ilk sarsıntıyla yıkıldı. 17 Ağustos depreminin vurduğu yerler arasında bulunan ilçeden toz bulutu göğe yükseldi. Elektrikler kesilmesiyle karanlığa gömülen kentte telefonlar sustu, yer yer yangınlar başladı. Yıkılan binaların enkazı altında kalanların feryatlarına, sokağa fırlayıp yakınlarını arayanların feryadı karıştı.
Büyük depremin ardından artçı şoklar peşpeşe gelirken, sanki cehennemi yaşayan Düzceliler oradan oraya koşuştu. İlk deprem ve artçı şoklar, aralarında 5- 6 katlı apartmanların da bulunduğu binaları yıktı. Düzce İtfaiyesi de yıkıldığı için, enkaz altında kalan görevliler yangınlara müdahale edemedi. Bir tüpgaz bayiinde depremin ardından başlayan yangın, tüplerin patlamasıyla gece boyu sürdü. Ağır hasar gören Devlet Hastanesi boşaltıldı ve yaralılara bahçede müdahale edilmeye çalışıldı.
Kaynaşlı beldesi de depremden Düzce gibi ağır hasar gördü. Yıkılan binalırın enkazı altında kalanlar kurtarılmayı bekledi. Bolu kent merkezinde birçok bina hasar görürken, yer yer yangınlar çıktı.
YOLLAR ÇÖKTÜ ASFALT YARILDI
Deprem sırasında Bolu Dağı'nın Kaynaşlı çıkışında 8 metre derinliğinde ve 7 metre eninde çukur oluştu. Bolu Dağı'ndaki rampara yolun yer yer çökmesi sonucu çok sayıda trafik kazası meydana geldi. TEM'in Düzce- Bolu arası, Kaynaşlı kesiminde asfaltın çökmesi sonucu ulaşıma kapandı. Otoyol bu kesimde ulaşıma kapanırken kurtarma ve sağlık ekiplerinin Düzce'ye ulaştırılmasında zorluk çekildi.
Yapımı devam eden Bolu Tünelleri'nin depremden zarar görüp görmediği, yapılacak inceleme sonucu belli olacak.
ÖLÜ SAYISI ARTIYOR
İlk belirlemelere göre çoğunluğu Düzce olmak üzere Bolu ve Kaynaşlı'da 40'tan fazla vatandaş yaşamını yitirdi. Ölenlerden çoğu enkaz altında can verirken, yıkılan binalardan birinin bulundukları otobüsün üzerine çökmesi sonucu 8 kişi birden öldü. Kurtarma çalışmaları ilerledikçe, ölü sayısının artmasından korkuluyor.
Bu arada deprem Bolu dışındaki illerde de can kaybı ve yaralanmalara neden oldu. Sakarya'nın Karasu ilçesinde deprem sırasında biri binadan atlayan, diğeri kaçarken kopan elektrik teline basan 2 kişi yaşamını yitirdi. Yalova'da deprem sırasında Safran mahallesindeki evinde oturan 45 yaşındaki Ulviye Tetik, kalp krizi geçirdi ve yakınları tarafından hastaneye kaldırılırken yaşamını yitirdi.
Deprem sırasında Düzce, Kaynaşlı ve Bolu'da yaralananların sayısı 900'ü geçti.Adapazarı merkezde kaçarken düşüp yaralanan ve şoka giren 76 kişi, kaldırıldıkları hastanelerde tedavi altına alındı. Hendek ilçesinde de yaralanan ve şoka giren 80'e yakın kişi hastaneye kaldırıldı. Bursa'da 78, İzmit'te 40, Yalova'da 20, Zonguldak'ta 30 kişi hastaneye kaldırıldı.
ADAPAZARI ANA-BABA GÜNÜ
Adapazarı'nda bir gün önceki artçı şoktan sonra evlerine giremeyen halk, dün akşamki depremi sokakta yaşadı. Şiddetle ve uzun süren sartıntı sırasında çığılıklar atan vatandaşlar, sağa- sola kaçıştı.
DHA muhabiri Cevdet Akgün, o anı merkeze bildirirken, ‘‘Şu anda belediye binası yanındayız. Yer altımızdan kayıyor. Korkudan çığlık atan insanlar kaçışıyor. Binalardan toz ve duman yükseliyor. Herkes canının derdine düşmüş, burası tam bir mahşer yeri’’ dedi.
Depremden birkaç dakika sonra ambulans seslerinin ve telsiz anonslarınıns yükseldiğini, sokaklarda koşuşturan insanların yakınlarını aradığını bildiren Akgün, ilk belirlemelere göre can kaybı olmadığını, aencak çok sayıda kişinin hastaneye götürüldüğü haberini verdi.
Enkaz altında yandı
Türkiye bundan yaklaşık üç ay önce Marmara Depremi'nde yaşadığı acı sahnelerle dünkü felaketle birlikte yeniden karşı karşıya kaldı. Yine kağıt gibi yıkılan binalar, yine dehşet görüntüleri. Bolu şehir merkezinde yaşanan bu acı sahneler, unutulmaya yüz tutmuş deprem acısını yine yüreklerde hissettirdi. Kurtulanlar kurtulduklarına sevinemedi. Yaralananlar yaralarını düşünecek fırsat bulamadı. (üstte). 30 saniye içinde yıkılan binalardan çıkmaya fırsat bulamayanların görüntüleri de yürekleri yaktı. Gövdeleri beton bloklara sıkışıp kalanlar yıkılan sobalardan yayılan alevlerle kavruldu. Yakınları alevler ve betonlar arasında sıkışan vatandaşların çığlıkları sabaha kadar dinmedi (solda).
Yıkım şiddeti 10
BOĞAZİÇİ Üniversitesi Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Erdik, Türkiye'nin dün akşam yaşadığı Düzce-Bolu deprem felaketinin yıkım şiddetinin 9-10 olduğunu bildirdi. Bu şiddetin, 17 Ağustos depremi ile eşit olduğunu vurgulayan Prof. Erdik, ‘‘9-10 şiddetinde bir depremde, betonarme binaların yüzde 50'si kullanılamaz hale gelir’’ dedi.
MOMENT ŞİDDETİ 7.2 Prof. Dr. Mustafa Erdik'in verdiği bilgiye göre, Bolu-Düzce depreminin moment şiddeti de, aletsel büyüklüğüne yakın olarak 7.2'yi gösteriyor. Rasathanelerdeki kayıtlardan da depremlerin moment şiddetleri saptanabiliyor. Rasathanedeki kayıtlardan elde edilen bulgular, son depremin moment şiddetinin 7.2 olduğunu işaret ediyor.
Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara da, merkez üssü Bolu-Düzce olarak kaydedilen sarsıntının 7.2 büyüklüğünde ve münferit (ayrı) bir deprem olduğunu bildirdi.
Bu sarsıntıdan sonra büyüklüğü 5.0'ın üzerinde 5 sarsıntı daha yaşandığını ifade eden Prof. Dr. Işıkara, büyük bir sistemin harekete geçtiğini ve böyle bir depremin beklendiğini söyledi.