Yılmaz ve Taner'in davası karar aşamasına geldi

Güncelleme Tarihi:

Yılmaz ve Tanerin davası karar aşamasına geldi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2006 12:02

Eski Başbakan Mesut Yılmaz ile eski Devlet Bakanı Güneş Taner'in Yüce Divan'da yargılandıkları dava, karar aşamasına geldi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ve müdahil avukatlar, esas hakkındaki iddialarını hazırlayacak.Anayasa Mahkemesi'ndeki duruşmaya, sanık Mesut Yılmaz, avukatları Uğur Alacakaptan ve Aydın Metin katıldı. Sanık Güneş Taner'in katılmadığı duruşmada, Taner'in avukatı Ömer Lütfü Afşar hazır bulundu.

Duruşmada, tanık olarak dinlenilmesi beklenen Hayyam Garipoğlu'nun yakalanamadığı için getirilemediği belirtildi.
İşadamı Korkmaz Yiğit'in, Mesut Yılmaz'ın kardeşi Turgut Yılmaz'a 14 milyon dolar ödeme yaptığına ilişkin iddialarla ilgili Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne yazılan yazıların mahkemeye ulaştırıldığı da bildirildi. Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden gelen yazılarda, Korkmaz Yiğit'in ne kendisinin, ne de kendisine ait olan Saber Halkla İlişkiler Şirketi'nin iki ülkede de herhangi bir hesabı bulunmadığı belirtildi.

Yüce Divan Başkanı Tülay Tuğcu'nun, işadamı Hayyam Garipoğlu'nun tanıklık yapmasından vazgeçilmesi konusundaki düşüncesini sorması üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili Abdurrahman Yalçınkaya, Garipoğlu'nun dinlenilmesinden vazgeçilmesinin ve eski beyanlarının mahkemede okunmasının yeterli olacağını söyledi.
Yalçınkaya, ayrıca 14 milyon ABD doları para transferi ile ilgili konunun tamamlanabilmesi için Turgut Yılmaz'ın Cayman adalarındaki banka hesaplarına ilişkin yazılan yazıların cevabının beklenmesini talep etti.

Sanık Avukatı Uğur Alacakaptan ise Garipoğlu'nun tanıklığından vazgeçilmesi konusunun mahkemenin taktirinde olduğunu ifade etti. Alacakaptan, söz konusu para transferine ilişkin iddiaların gerçeği yansıtmadığını öne sürerek, Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla mahkemeye ulaştırılan yazıların da sahte bilgi ve belgelerin amacının ne olduğunu ortaya koyduğunu belirtti. Alacakaptan, yargılamanın siyasi maksatlarla, hukukun temel ilkeleri çiğnenerek ve politik amaç güdülerek yapıldığını iddia etti.

Para transferine ilişkin iddiaların peşinden koşulabilecek bir durum olmadığını savunan Alacakaptan, mahkemenin bu işlerle aylardır meşgul olduğunu, böylece adaletin tecellisinin geciktiğini söyledi. Başsavcıvekili Yalçınkaya'nın Cayman adalarındaki hesaba ilişkin yazıların beklenmesi isteğine katılmadıklarını dile getiren Alacakaptan, iddialarla ilgili tüm bilgilerin sahte olduğunun ortaya çıktığını kaydetti.

Sanık Güneş Taner'in avukatı Ömer Lütfü Avşar da yargılamanın uzamasına engel olacak her türlü karara katıldıklarını söyledi. Verilen 10 dakikalık aranın ardından ara kararı açıklayan Başkan Tülay Tuğcu, uzun aramalara rağmen bulunamayan Hayyam Garipoğlu'nun dinlenilmesinden vazgeçilmesine, önceki beyanlarının okunmasına karar verildiğini bildirdi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili Yalçınkaya ile müdahil ve sanık avukatları Garipoğlu'nun beyanlarının okunmasına da gerek olmadığını kaydettiler. Ara karar gereğince ayrıca, avukat Uğur Alacakaptan'ın, aralarında Turgut Yılmaz'ın da bulunduğu 4 kişinin tanık olarak dinlenilmesi isteği reddedildi, Turgut Yılmaz'ın Cayman adalarındaki hesabına ilişkin yazılan yazıların cevabının beklenmesinden de vazgeçildi ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ile davaya katılan müdahil avukatlarının esas hakkındaki iddialarını hazırlamaları için süre verildi.
Duruşma, 3 Mart 2006 tarihine bırakıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!