Güncelleme Tarihi:
Alman kalite araştırma kuruluşu olan Stiftung Warentest'in sitesinde yer alan bir araştırmaya göre beyaz et adı altında marketlerde satılan ürünlerin bazılarında domuz eti karıştırıldığı ortaya çıktı. Stiftung Warentest tarafından Raflarda satışa sunulan her dört beyaz et ürününden birinin içine domuz veya dana eti katıldığı duyuruldu.
YILLARDIR TAVUK DÄ°YE DOMUZ YEDÄ°RMÄ°ÅžLER / WEB TV
Mortadella, Lyoner ve Wiener Würstchen gibi incelenen 207 üründen dörtte birinde beyaz et ile eşit miktarda domuz eti karıştırılmış olduğu ortaya çıktı. Aynı araştırmada Purland markasının kümes hayvanı diye sattığı ürünün sadece yüzde 20'si hindi, gerisi ise domuz eti ve domuz jambonundan oluşuyor.
Purland ürünlerinin yanı sıra Wiltmann'ın bazı ürünlerinde ise yüksek oranda domuz ciğeri ve domuz eti tespit edildi. Uzmanlar paketli et ürünü alan tüketicilerin sadece paket üzerindeki büyük yazıları değil, içerik bölümünü de dikkatle incelemelerini tavsiye ediyor.
Yapılan araÅŸtırmada 207 üründen sadece 105'inde domuz eti ya da mamulü bulunmadığı belirtildi. Özellikle yüzde 100 tavuk eti yazılan ürünlerin çoÄŸunluÄŸunun gerçekten de tavuk eti olduÄŸu belirlendi. Â
LEZZET Ä°LE AYIRT EDÄ°LEMÄ°YORÂ Â
Araştırmada bazı kişilerin dini nedenlerden dolayı domuz eti yemeyip sadece beyaz et ya da dana eti yediği de vurgulandı.
Üreticiler ise ürünlere domuz etinin karıştırılmamasının teknolojik veya lezzet açısından mümkün olmadığını öne sürdüler. Ancak araştırmanın sonucunda kullanılan domuz etinin lezzet ile ayırt edilmesinin zor olduğu, domuz ürünlerinin illa et olarak değil yağ ya da diğer ürünler olarak kullanabileceği belirtildi.
Stiftung Warentest araştırma sonrası Deutschen Lebensmittelbuch-Kommission'a başvurarak paketin içindeki üründe kullanılan maddelerin pakete daha belirgin şekilde yazılmasını da önerdi. Domuz eti kullanılan bazı ürünlerin listesine Stiftungwarentest'in www.test.de sitesinden ulaşılabiliyor