Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2008 00:00
e.yaşam ekibinin ortak kanısı en son trendin "Yeşil"e dönüş olduğu yönünde: Evet çevreci teknolojiler artık çok moda. Zira dünyamızda enerji sıkıntısı başgösteriyor ve çevre kirleniyor. Bu ikisi konusunda duyarlı teknolojiler CES'te görücüye çıkmaya başladı. Yiyecekte "organik" ne ise tüketici elektroniğinde de "yeşil" o.
Az enerji tüketen, geri dönüşümlü ve çevre dostu materyallerden üretilen, karbon emisyonu düşürülmüş teknoloji cihazları. Burada daha ziyade Philips, Fujitsu-Siemens gibi Avrupa firmaları teknoloji liderliği yapıyor. HP de en duyarlı isimlerden. Tabii bununla da kalmıyor, bir teknoloji ürününün "yeşil" olabilmesi için paketlemesinde kullanılan malzemeden, size ulaştırılmasına kadar olan tüm sürecinde çevreye saygılı olması gerekiyor.
Cem Soysal: "Citius, Altius, Fortius." Olimpiyatların sloganı: daha hızlı, daha yüksek, daha güçlü anlamında. Las Vegas'ta her sene Ocak ayında tekrarlanan CES sanki böyle bağrıyor: Daha hızlı, daha parlak, daha ince, daha çekici. 3 dev fuar holü ve iki büyük Las Vegas oteline yayılmış olan fuar yarattığı artan ilgi ile sahneyi Almanya'nın CEBIT'inden çalmak üzere. Son trendler burada izleniyor. Yüksek çözünürlüklü görüntü arenasında Blu-ray HD-DVD kan davası tam hız sürüyor, kazanan tabiiki müşteri. Bu teknolojileri destekleyen DVD oynatıcılar ve ekranlar süratle ucuzluyor.
DLP (Digital Light Processing). Görüntünün binlerce küçük ayna tarafından yansıtıldığı ve renk çarklarının kullanıldığı projeksiyon teknolojisi. Texas Instruments tarafından geliştirilmiş. Bu teknoloji ile ürtetilmiş Samsung panel televizyonu görseniz, evdekine eskici çağırmak istersiniz.
Sİyamİ KahyaoĞlu: CES 2008’de en çarpıcı olan telekomdaki değişim özellikle mobil, Wi-Fi ve sabit hat ve hizmetlerin birleşimi (conversion). Her türlü eğlence ortamı ile (TV,
film, oyun, eğlence vb..) servislerin tek bir üründe, broadband İnternet servislerinde birleşmesi.
Alİ Esad Göksel: CES’i gezen profesyonel ya da amatör herkesin hemen okuyabileceği en belirgin eğilim çevreye karşı duyarlı olmaktı. 2008 yılına damgasını vuracak her ürünün ortak teması gibiydi.
Yurtsan Atakan: Ekran teknolojilerindeki etkileyici gelişmeler. Bu gelişmeler hem TV ekranlarında hem de cep telefonu gibi taşınabilir cihazların küçük ekranlarında yaşanacak ve hem görüntü kalitesi hem de dokunmatik ekran teknolojilerinde devrim yaratacaklar. BluRay-HD-DVD savaşında BluRay aradaki farkı açmaya devam etti. Savaşın galibi hálá belli değil ancak BluRay bitiş çizgisine artık çok yakın.
Batuhan Okur: CES bu sene kablosuz iletişim teknolojileri ile tüketici elektroniğinin gerdeğe girdiği yıl oldu. Televizyonlar nihayet kablolarından kurtulma yoluna girdiler. 1080p kalitesinde HD (Yüksek Çözünürlük) görüntüyü televizyonlara aktarmak için UWB (Çok geniş bant), 60Ghz, 802.11n gibi kablosuz ağ teknolojilerini kullanan birçok sunum görme imkanı bulduk. Samsung'dan Panasonic'e, Sony'den Hitachi'ye kadar her firma kablosuz görüntü aktaran çözümleriyle bu işte biz de varız dediler. 2008'in son çeyreğinde bu teknolojileri kullanan televizyonlar tüketici ile buluşacak.
Murat YaĞcI: Bu sene CES’e imza atan ürünler ince LCD ekran televizyonlar oldu. Tüm markalar kalınlığı 1 ila 2 inç arasında değişen ürünlerini sergilediler. Geçen senelerden devam eden BluRay, HD-DVD savaşı bu sene de devam ediyordu. Bu savaşın galibi hala belli değil, ancak pek çok üretici 2 formatı da destekleyen donanımlarını sergilediler. Ses cephesinde de TrueHD ses bu sene öne çıkan diğer bir konu oldu.
e.yaşam ekibi CES’in en iyilerini seçtiHürriyet e.yaşam ekibi CES’te sergilenen ürünlerden en iyilerini seçti ve "bunu kesin ben de kullanmalıyım" dedikleri ürünleri yazdı.
Yurtsan Atakan
Panasonic LifeWall: Yanına gelince hayata geçen, etkileşimli dev ötesi plazma ekran
Motorola Rokr E8: Apple’ın iPhone’unu hem teknolojik hem tasarım olarak dama atacak harika bir telefon.
NoPoPo Sulu pil: İçine su koyarak altı kez şarj edilebilen, standart pil boyutlarında ancak çok daha hafif bir pil. Sular kesilirse bira, kola, kahve hatta tükürük ile bile çalışıyor.
Kesin ben de kullanmalıyım: Motorola Rokr E8: Dokunmatik ekranına basınca düz cama temas etmiş olmanıza rağmen düğmeye basmış hissi vermesi çok etkileyici.
Alİ Esad GökselSony OLED TV: Kompakt ve berraklığı ile baştan çıkarıcı.
Motorola Rokr E8: Estetik açıdan çok güzel.
Üç boyutlu TV’ler: Ev ve sinema ilişkisini yeniden tarif ediyor.
Kesin ben de kullanmalıyım: Sony OLED TV
Batuhan Okur
Hitachi'nin 1.5 inç kalınlığındaki televizyonu: Televizyonu ince ve hafif yapmak, ciddi bir teknoloji gerektiriyor. Hitachi'nin ürünü tek kelimeyle elegant.
Intel 45nm işlemci: Hem pil ömrümüz uzayacak, hem de hızımız artacak.
Kesin ben de kullanmalıyım: Dash Express: GPS, WiFi ve GPRS teknolojileri sayesinde etrafınızdaki restoran, petrol istasyonu ve hastane gibi faydalı bilgileri veriyor.
Cem SoysalBug Labs: Mini bir cep bilgisayarı ünitesi üzerine küçük bir dijital kamera, bir mini lcd ekran gibi parçaları lego misali ekleyerek kendi taşınabilir teknolojinizi yaratıyosunuz. Mesela Flickr'dan imajlarınızı yükleyebileceğiniz GPS özellikli bir dijital kameramı hayal ediyorsunuz? Bug Labs'in parçaları ile bunu yapabilir üstüne üstlük bir de açık kodlu yazlım paltformu üzerinde programlama yapabilirsiniz.
Yoggie Gatekeeper Pico: USB stick üzerinde bilgisayarınız için tam bir güvenlik paketi.
Lingo tercüman: 12 lisanda sesli çeviri yapan bir el tercümanı. İlgilenenlere www.lingotravel.com
Kesin ben de kullanmalıyım: Motorola Rokr E8
Murat YaĞcI
Microsoft Surface: Surface, anlatılabilecek bir ürün değil, yakından görmek ve dokunmak gerek.
Alianware Curved monitör: Muhteşem bir görüş açısı, oyunun içindesiniz sanki.
Samsung OLED: 4.3 mm kalınlığındaki 31 inch OLED HDTV.
Kesin ben de kullanmalıyım: HP MediaSmart TV: Windows Media Center Extender özelliğine sahip LCD HDTV.