Yılın sabırsızlıkla beklenen anları

Güncelleme Tarihi:

Yılın sabırsızlıkla beklenen anları
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2012 00:00

Ekonomik krizler, doğal afetler, işsizlik, siyasi gerilimler derken iyice bunalan halkların en sabırsızlıkla bekledikleri anların başında bayramlar, karnavallar, festivaller geliyor. İnsanların gönüllerince eğlendiği ve eğlendirdiği bu etkinliklerde çekilen karelerse görenleri büyülüyor.

Haberin Devamı

'Karnaval' deyince akla ilk gelen ülke kuşkusuz Brezilya. Rio Karnalı için aylarca hazırlıklar yapan Brezilyalılar, festival boyunca her şeyi unutup gönüllerince eğleniyorlar.

Bu sene karnaval, önceki gün Rio Belediye Başkanı Eduardo Paes’in, kentin anahtarını eğlenceden sorumlu Kral Momo’ya teslim etmesiyle resmen başladı.

RIO KARNAVALI'NDAN BÜYÜLEYİCİ KARELER / FOTOGALERİ

BREZİLYA'DA KARNAVAL COŞKUSU / WEB TV

Bu yıl Milton Junior’ın canlandırdığı Kral Momo, beş gün sürecek eğlenceden sorumlu olacak. 2014 Dünya Kupası ile 2016 Olimpiyatları’na ev sahipliği yapmaya hazırlanan Rio’da şenliğe katılımın geçen yıla oranla yüzde 20 daha fazla olması bekleniyor.

ÜÇ MİLYON PREZERVATİF, 250 BİN KİŞİYE İŞ

Karnaval döneminde olası cinsel hastalıklara karşı üç milyon adet prezervatif dağıtılacak. Özellikle bu akşam ve yarınki samba geçişleri ve sokak partileri sırasında prezervatif dağıtımının yapılacağı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Samba okulları, en renkli giysilerle marifetlerini sergilediği karnaval kentte 250 bin kişiye geçici iş imkanı sağladı. Karnavalın ekonomik getirisinin 640 milyon dolar olması bekleniyor.in ediliyor. büyüklük yaratacağı hesaplanıyor.

İSPANYA'DA KARNAVAL COŞKUSU

Birçok Avrupa ülkesinin Şubat ayında düzenlendiği karnavalların en coşkulu geçenlerinden biri İspanya'da, bir diğeriyse İspanya'ya bağlı olan Kanarya adalarında gerçekleştirildi. 

Geçmişi, Pagan festivallerine kadar dayanan İspanya Karnavalı dolayısıyla Madrid'in merkezindeki Retiro Parkı ile Colon Meydanı güzergahı arasında düzenlenen geçitte, maskeli, kostümlü yüzlerce kişi yürüdü.

İSPANYA'DA KARNAVAL NEFES KESTİ / FOTO GALERİ

ALEV ALEV FESTİVAL / FOTO GALERİ

Madrid'de yaşayan Perulu ve Ekvadorluların çoğunlukta olduğu Latin Amerikalı ve Afrikalı göçmenler de yerel kostümleriyle geçite katılırken, Çin'de “Ejderha” yılı olması dolayısıyla sokaklarda büyük bir ejderha maketi dolaştırıldı.

Alışılmış olmayan bir görüntü de yaşandı karnavalda. Ekonomik kriz nedeniyle gidilen kesintilere karşı sürekli eylem yapan bir grup sağlıkçı ve eğitimci, protesto içerikli ifadelerin yazılı olduğu tişörtleriyle geçitte yer aldı.

Haberin Devamı

Öte yandan, birbirinden renkli kostümleriyle ve maskeleriyle sokakları dolduran gençlerin sabaha kadar sürecek eğlencelerin dolayı güvenlik önlemleri artırıldı, metro ve otobüslerin çalışma saatleri uzatıldı.

"SÖMÜRGECİLERE KARŞI" KARNAVAL

Bilhassa yarışmalarla renklenen bir diğer karnaval da, Trinidad ve Tobago'da yapıldı.

Tiyatro kostümlerini andıran kıyarefleriyle karnaval katılımcıları, büyülü bir atmosfer yarattı. "Kırmızı şeytan" kostümleri giymiş göstericiler ağızlarından ateş püskürttü. Farklı kökenlerden olan göstericiler yerel kıyafetleriyle geçiş yaptı.

Ülkede gerçekleştirilen bir diğer göz alıcı gösteriyse, 1881'deki Kambule olaylarını anmak için yapıldı. 1881'de maskeli karnaval gösterisi yapmak isteyen yerel halk, İngiliz sömürge güçleri tarafından engellenmişti. Ancak daha sonra toplu gösteri yapma hakkını hukuki yollarla kazanmışlardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!