Güncelleme Tarihi:
İSTANBUL Arkeoloji Müzesi’nin Silivri Çanta bölgesinde bu yılın ilk aylarında başladığı kurtarma kazısında Türk ve Altay kültüründe kutsal mezar olarak bilinen kurgan tipi 5 bin yıllık mezar bulunmuştu. Üzerinde mızrak ucu bulunan iskeletin önemli bir asker, savaşçı olduğu tahmin edilmişti. Arkeoloji kazı raporunda, “Ülkemizde bulunmuş ve kazısı yapılarak tamamen ortaya çıkarılmış ilk ve en eski, 5 bin yıllık kurgan tipi mezar” denilmişti.
‘HER TÜRLÜ ÖNLEM ALINSIN’
Hürriyet’in 16 Mayıs tarihinde duyurduğu bu keşfe ilişkin tümülüs kazısı arkeologlar tarafından bitirildi. Yılın en önemli keşfi olarak kabul edilen kazıdaki mezar buluntuları İSTANBUL Arkeoloji Müzesi’ne kaldırıldı.
İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na durum raporla bildirilerek bundan sonrası için ne yapılacağı beklendi. Koruma Kurulu 8 Ağustos 2016 tarihinde kararını verdi. Kararda şöyle denildi: “Tümülüsün tepe noktasından itibaren 25 metrelik alanda kalmak kaydıyla İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü’nce kazının genişletilmesine, kazı çalışması tamamlandıktan sonra tescil konusunun değerlendirilebileceğine, mevcut kalıntıların geçici koruma önlemlerinin ilgilileri ve Arkeoloji Müzesi’nce alınmasına, alanda her türlü güvenlik önlemlerinin Valilik, ilgili Belediye (Silivri Belediyesi) ve mal sahiplerince alınmasına karar verildi.” Kurulun kararına rağmen mezarlık alanda tek bir güvenlik ve koruma önlemi alınmadı.
DEFİNECİLERE DAVETİYE
Önceki gün yerinde görmeye gittiğimiz tümülüse giriş serbest. Yolun 10 metre yakınında sitenin yanında yer alan 5 bin yıllık tarihi mezar her türlü güvenlikten uzak durumda. Etrafı ne tel örgüyle çekilmiş ne de bir bekçisi var. Üstü açık ve orijinal mezar taşları ortada. Kazı alanı hem dış tehditlere hem de doğal tahribata açık halde terk edilmiş. İsteyenin elini kolunu sallayarak tümülüsün içine girmesi mümkün. Definecilere davetiye çıkaran tümülüs ile ilgili acil önlem alınması gerekiyor. Çevrede yaşayan tanıkların anlatımına göre mezarın başına sürekli yabancı insanlar gelip gidiyor. Daha önce Koruma Kurulu’na sunulan arkeoloji raporunda kurgan tipi mezarın defineciler tarafından birkaç kez deşildiği ancak ana mezara ulaşılamadığı belirtilmişti.
BELEDİYE: MÜZEDEN CEVAP BEKLİYORUZ
Silivri Belediyesi yaptığı açıklamada Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü’nden gelen cevap doğrultusunda koruma çalışmalarını yapacaklarını belirterek şu açıklamayı yaptı: “Kurgan tipi mezarın bulunmasının ardından, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün 08.08.2016 tarihli kurul kararında belirttiği bölgede kazının genişletilmesi, mevcut kalıntılara koruma önlemi alınması yazısına istinaden, 27.09.2016 tarihinde İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arkeoloji Müze Müdürlüğü’ne, bakanlık yazısı ile birlikte uzman denetimi talebinde bulunduk. Müze Müdürlüğü’nün bize belirlediği takvimde kazı ve koruma çalışmaları belediyemizce yapılacaktır.”
TUNÇ ÇAĞI ASKERİ
İstanbul ve Trakya tarihine ışık tutacak buluntularun ele geçirildiği tümülüs kazıları Aralık 2015 tarihinde başladı. İstanbul 1 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na geçtiğimiz nisan ayında gönderilen arkeolojik rapora göre, mezarın kuzeyden gelen, Tunç Çağı’nda yaşamış önemli bir askere ait olduğu düşünülüyor. Prof. Dr. Mehmet Özdoğan mezar için şöyle demişti: “Buradaki mezar daha eski Tunç Çağı. Oldukça önemli bir keşif. Bilimsel incelemeleri sonucunda güzel veriler elde edilecektir.”