Yıldız Savaşları soyağacı

Güncelleme Tarihi:

Yıldız Savaşları soyağacı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2005 01:13

Kimine göre modern bir samuray öyküsü, kimine göre sıradan bir Brezilya dizisi... Kimine göre mitolojik bir bilimkurgu, kimine göre çizgi film gibi bir şey... Kimine göre yakın tarihi anlatan olağanüstü bir tarihi film, kimine göre ise sadece Yıldız Savaşları...

Ne olursa olsun, sonuçta 1977’den beri efsane haline gelmiş, bütün bölümleri dünyada en çok gişe yapan ilk 100 film arasına girmiş, 50 milyar dolara yakın oyuncak pazarı yaratmış, romanlar ve çizgi romanlarla sürekli genişletilmiş büyük bir projeden bahsediyoruz. Yönetmen George Lucas’ın başta 9 bölümlük bir seri olarak tasarladığı ve ilk 6 bölümünü tamamladığı Yıldız Savaşları’nda sonunda çember tamamlanıyor. Sith’in İntikamı perşembe günü gösterime girince Darth Vader’ın nasıl Darth Vader olduğu açıklığa kavuşuyor. Tarihteki birçok masal gibi iyi ve kötünün savaşını anlatan Yıldız Savaşları, şimdi yeniden bir süreliğine furya haline gelecek. Ondan önce Skywalker ailesinin galakside çıkardığı olaylardan geri kalmamanız için bir albüm oluşturduk. İşte çok uzun zaman önce, galakside çok uzak bir yerde yaşayanların öyküleri...

DARTH VADER / ANAKIN SKYWALKER

Bir Jedi kehanetine göre gücün kendisi tarafından yaratıldı. Karanlık tarafı yok etmek için dünyaya gelmiş ‘Seçilmiş’ kişi. Bazıları bu karakterin Hz. İsa’dan esinlendiğini öne sürüyor. Annesiyle beraber hayatlarını köle olarak sürdürürlerken, Jedi’lar tarafından keşfedilip yetiştiriliyor (1. bölüm). Korumakla görevlendirildiği Naboo gezegeni Senatörü Amidala ile gizlice evleniyor (2. bölüm). Sonra ‘karanlık taraf’a geçiyor, Darth Vader ismini alıyor (3. bölüm). Siyah zırhı, pelerini, kaskı, iki metrelik boyu ve gökgürültüsünü andıran sesiyle efsanenin en karizmatik karakterine dönüşüyor, bütün galaksiyi İmparator’a sunuyor. Bu arada Amidala’dan olan ikiz çocukları Luke ve Leia, babalarından habersiz büyüyor. Darth Vader onlarla savaşıyor ve oğlu Luke’un telkinleriyle İmparator’u öldürerek karanlık tarafı yok ediyor. Aldığı yaralar yüzünden kendisi de ölüyor (4-5-6. bölümler).

PALPATINE / DARTH SIDIOUS

Jedi’ların düşmanı ve gücün karanlık yanının temsilcisi Sith Lordlarından. Soluk, çürümüş benzi, hastalıklı sarı gözleri, cübbesi, tahta bastonu, uzun tırnaklarıyla tipik bir kötü. Önceleri kimliğini gizli tutuyor, Nobu Senatörü Palpatine olarak biliniyor, entrikalar çeviriyor, senato başkanlığına kadar yükseliyor (1-2. bölümler). Sonra kimliğini gizlemekten vazgeçiyor, Darth Vader ismini alan Anakin Skywalker’ı çırak olarak yanına alıyor. Napolyon Bonaparte’ın 19. yüzyıl başında Fransa’da yaptığı gibi cumhuriyeti yıkıp kendini imparator ilan ediyor (3. bölüm). Ancak çırağı tarafından öldürülüyor (6. bölüm).

DARTH MAUL

Bu Sith lordu, kırmızı suratı, siyah pelerini ve boynuzlarıyla iblisi andırıyor. Çift uçlu ışın kılıcı kullanıyor. Bin yıl önce Sith’leri ortadan kaldırdıkları için Jedilardan öç almak istiyor. Obi-Wan Kenobi tarafından öldürülüyor (1. bölüm).

KONT DOOKU / DARTH TYRANUS

Jedi şövalyesiyken, gücün karanlık tarafına geçiyor, Darth Tyranus ismini alıyor (2. bölüm). Görevi, Palpatine’in iktidarını güçlendirmesine bahane yaratmak için galakside karışıklık yaratmak. Bir yandan cumhuriyete karşı büyük bir ordu toplarken bir yandan da kılık değiştirip cumhuriyet adına Kamino’da bir klon ordusu hazırlatıyor.

GENERAL GRIEVOUS

Sürekli öksüren, yarı insansı özellikler taşıyan bir droid. Darth Sidious’un yönlendirdiği droid ordusunun komutanı. Öldürdüğü Jediların ışın kılıçlarını, pelerininin içine asıyor (3. bölüm).

BOBA FETT

Boba da, ufak bir çocukken (2. bölüm) büyüyor ve babası gibi kelle avcısı oluyor (5. bölüm). Han Solo’yu kaçırıyor ve Darth Vader’a götürüyor. Sarlacc canavarının ağzına düşüyor (6. bölüm).

JANGO FETT

Özel bir zırh giyen, nişancılıkta ve silahsız dövüşte usta, galaksinin en acımasız kelle avcısı. Kaminolular onu örnek alarak büyük bir klon ordusu hazırlıyorlar (2. bölüm.) Oğlu Boba’yı da kendinden klonluyor.

SHMI SKYWALKER

Anakin’in annesi ve Tatooine gezegeninde Watto adında bir hurdacının kölesi. Anakin özgürlüğünü kazanırken o köle olarak kalıyor. Bir süre sonra kum adamlar tarafından öldürülüyor. Anakin’in içindeki öfkenin ilk ortaya çıkmasına ve bütün kum adamları yok etmesine neden olan olay da bu.

PADME AMIDALA

Asıl adı Padme ama üstün yetenekleri sayesinde 14 yaşında Naboo gezegenine kraliçe olunca Padme Amidala ismini alıyor, ablukaya alınan gezegenini kurtarmaya çalışıyor (1. bölüm). Görev süresi dolunca Naboo senatörü oluyor ve gizlice Anakin ile evleniyor (2. bölüm). Kocası, karanlık tarafa geçince Obi-Wan tarafından başka bir yere götürülüyor ve ikizleri doğuruyor (3. bölüm).

LUKE SKYWALKER

Anakin ve Padme Amidala’nın oğlu. Obi-Wan Kenobi tarafından Tatooine’de çiftçi bir ailenin yanına veriliyor (3. bölüm). Hayat Luke için tam bir muammaya dönüşüyor. Önce çölde yaşayan zavallı ihtiyar Ben’in, Jedi şövalyesi Obi-Wan Kenobi olduğunu öğreniyor. Sonra amcasının yanında büyüdüğünü zannederken onların ilgisiz bir aile olduğu ortaya çıkıyor. Babasının aslında mücadele ettiği Darth Vader’ın ta kendisi olduğunu keşfediyor. Son olarak isyancıları beraber örgütlediği Prenses Leia’nın ise ikiz kardeşi olduğunu anlıyor. Yoda tarafından eğitilip Jedi şövalyesi oluyor ve babasını aydınlık yana çekerek galaksiyi özgürlüğüne kavuşturuyor (4-5-6. bölümler).

PRENSES LEIA ORGANA

Asi ittifakın lideri. Tıpkı ikiz kardeşi Luke gibi o da Obi-Wan Kenobi tarafından doğar doğmaz başka bir ailenin yanına veriliyor. Darth Vader’ın kızı olduğunu bilmiyor. Darth Vader’a esir düşüyor ama Han Solo ve Luke tarafından kurtarılıyor (4. bölüm). Han Solo’ya aşık oluyor (5. bölüm).

BAIL ORGANA

Leia’yı evlat edinen Alderaan senatörü. Gezegeni Ölüm Yıldızı tarafından yok edilince ölüyor (4. bölüm).

C-3PO

Anakin Skywalker’ın, 9 yaşındayken annesine yardım etmesi için yaptığı protokol robotu. Sonra Anakin’in karısı Padme’ye, sonra da kızı Leia’ya geçiyor. Skywalker ailesinin bu sadık ama korkak hizmetkarı, başını sürekli belaya sokuyor ve her seferinde de R2-D2 tarafından kurtarılıyor. R2-D2 ile aralarındaki ilişki Amerika’da bazı çevrelerce eşcinsel ilişkiye gönderme olarak yorumlanıyor (bütün bölümler).

R2-D2

Padme Amidala’ya ait droid (1-2-3. bölümler). Sonra Padme’nin kızı Leia’nın robotu (4-5-6. bölümler). İşi, tüm filmlerde başı sıkışan kahramanlara yardımcı olmak.

OWEN & BERU LARS

Tatooine gezegeninde yaşayan ve Luke’ü büyüten çift. İmparatorluk askerleri tarafından öldürülüyorlar (4. bölüm).

HAN SOLO

Adi bir uzay kaçakçısıyken Obi-Wan ve Luke ile çıktığı yolculuktan sonra asilerin mücadelesine katılıyor (4. bölüm) ve general oluyor (6. bölüm). Gemisi Millenium Falcon, galaksinin en hızlı gemilerinden. Darth Vader’ın kızı Prenses Leia’ya aşık oluyor.

OBI-WAN KENOBI

Efsanenin kilit karakteri. Jedi katliamından kurtulup Tatooine’e yerleşiyor ve hayatını Anakin’in oğlu Luke’u uzaktan izleyip korumaya adıyor. Önce Anakin’i sonra onu yenmesi için oğlu Luke’ü eğitiyor. Anakin’le, yaptıkları dövüşte onu neredeyse yok ediyor ancak İmparator Anakin’i son anda kurtarıp Darth Vader’a dönüştürüyor (3. bölüm). İkinci karşılaşmada Obi-Wan, Darth Vader tarafından öldürülüyor (4. bölüm).

CHEWBACCA

200 yaşında bir Wookiee. Han Solo’nun tek kişilik mürettebatı (3-4-5-6. bölümler). Yardımcı pilotu, teknisyeni, arkadaşı...

YODA

800 yıldan uzun bir süre yaşamış bir Jedi ustası. Jedi Konseyi’nin en bilge kişisi. Obi-Wan ile birlikte Jedi katliamından kurtulabilen iki Jedi’dan biri (3. bölüm). Bataklık gezegen Dagobah’da saklanıyor (5. bölüm). Luke’a Jedi eğitimi verdikten sonra eceliyle ölüyor.

QUI-GON JINN

Obi-Wan’ı eğiten ve genç Anakin Skywalker’ı Tatooine’de keşfeden Jedi ustası. Darth Maul tarafından öldürülüyor (1. bölüm). Sonradan ölümsüzlüğün sırrını bulduğu ortaya çıkıyor. Öldükten sonra bile ruhuyla diğer Jedi’larla iletişime geçebiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!