Yıldız patlamayı yuttu

Güncelleme Tarihi:

Yıldız patlamayı yuttu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2011 10:14

Gök bilimciler, küçük bir nötron yıldızının, yakınlarında bulunan dev bir yıldızdaki patlamanın artıklarını nasıl emdiğini görüntüledi.

Haberin Devamı

 Avrupa Uzay Ajansı’nın XMM-Newton gözlemevi tarafından takip edilen nötron yıldızının, normal parlaklığının 10 bin katına çıktığı tespit edildi.

 

IGR J18410-0535 adıyla bilinen ve sadece 10 km genişliğindeki nötron yıldızının, “yakınlarındaki dev bir yıldızda yaşanan patlamalarda ortaya çıkan enerjiyi emdiği, bu yüzden parlaklığının anormal boyutlara çıktığı” ifade edildi.

 

KÜÇÜK YILDIZ DEV PATLAMAYI BÖYLE YUTTU / WEB TV

 

Cenevre Üniversitesi’nden Enrico Bozzo, “Komşu yıldızdan mermi gibi fırlayan gaz yığını nötron yıldızına isabet etti ve bunu görüntülemeyi başardık” dedi. Bilim insanları, dev yıldızda yaşanan patlamalarla 16 milyon km çapında bir gaz bulutu saçıldığına dikkat çekti.

Haberin Devamı

 

Gök bilimciler, “milyonlarca derece sıcaklılıktaki gaz bulutunun çok parlak bir X-ray ışını yayılımına sebep olduğunu” belirtti.

 

Nötron yıldızları, çok büyük ve yoğunluğu fazla olan bir yıldızın, çökmesinin ardından geride kalan parçalar olarak tanımlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!