Güncelleme Tarihi:
TAKD'dan yapılan açıklamaya göre, "Akciğer Kanseri Ayı" dolayısıyla İzmir ve Ankara'nın ardından İstanbul'da da Akciğer Kanserinde Tarama Çalıştayı düzenlendi.
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Haydarpaşa Kampüsü Ali Ertuğrul Salonu'nda gerçekleştirilen çalıştayda konuşan Yılmaz, önlenebilir kanser türü olarak kabul edilen akciğer kanserinin, kansere bağlı ölüm nedenleri arasında liderliğini koruduğunu belirtti.
Akciğer kanserinin dünyada ve Türkiye'de özellikle erkekler arasında en kritik kanser türü olduğunu aktaran Yılmaz, "Ülkemizde ve dünyada akciğer kanserli hasta sayısını azaltmak amacıyla yapılan mücadelede, tütün kontrolü, kanserojen maruziyetini azaltma, erken yakalama ve hedefe yönelik tedaviler önemli yaklaşımlardır. TAKD bugüne kadar düzenlediği kongre ve sempozyumlarla sağlık çalışanlarının akciğer kanseri konusundaki farkındalığını en üst seviyede tutabilmiştir" ifadelerini kullandı.
"AKCİĞER KANSERİNİNİN NEDENİNİ HERKES BİLİYOR"
Yılmaz, TAKD'nın, 8-11 Mayıs 2014'te Antalya'da düzenlenecek 6. Ulusal Akciğer Kanseri Kongresi'nin ana temasını "Akciğer kanserinde doğru bilinen yanlışlar" olarak belirleyerek halkın farkındalığını arttırmaya çalışacağını kaydetti.
Sigara ve diğer tütün ürünlerinin tüketilmesinin akciğer kanserinin en önemli nedenlerinden biri olduğunu artık herkesin bildiğine işaret eden Yılmaz, şu bilgileri verdi:
"TÜTÜNLE MÜCADELEDE YOL ALDIK"
"Tütün ile mücadele programlarını sürdüren ülkelerde akciğer kanser sıklığı azalmaktadır. Ülkemizin tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı ile mücadele konusunda aldığı yol, tüm dünyada takdirle karşılanmaktadır. Mücadelenin aksatılmadan sürdürülmesi, gerekirse daha kesin önlemler almaktan kaçınmamak gerekliliği açıktır. Bu mücadele ciddi bir şekilde devam edecek olursa, ülkemizde sigaraya bağlı hastalıkların ve akciğer kanserinin azaldığını görmek gelecekte mümkün olacaktır."
YILDA BİR AKCİĞER GRAFİSİ VE BALGAM TAHLİLİ HAYAT KURTARIR
Yılmaz, akciğer kanserinin, henüz şikayete sebep olmadığı, kişinin doktora başvurma ihtiyacı duymadığı bir dönemde yakalanabilmesi için uzun zamandır gayret gösterildiğini aktararak, yılda bir tekrarlanan akciğer grafisi ve/veya balgam tahlillerinin, akciğer kanserinden ölümleri engellemede veya azaltmada bir rolünün olmadığının bilindiğini, akciğer kanseri için yüksek risk taşıyan sağlıklı kişilerde, akciğerin düşük doz bilgisayarlı tomografisi (DDBT) ile 3 yıl boyunca yılda bir kez tarama yapılmasının, akciğer kanserinden ölüm oranlarında yüzde 20, tüm nedenlere bağlı ölüm oranlarında yüzde 7'lik bir azalma sağladığını kaydetti.
Ufuk Yılmaz, sigarayı bırakma programları ile uygulanacak erken yakalama tarama programlarının daha iyi sonuç vermesinin beklendiğini belirtti.