Yılda 150 bin kişinin kredi ve kart borcunu sigortalamaya geldik

Güncelleme Tarihi:

Yılda 150 bin kişinin kredi ve kart borcunu sigortalamaya geldik
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2008 00:00

İşsizlik, kredi kartları ve bireysel kredi koruma ürünleri sağlayıcısı BNP Paribas Grubu şirketi Cardif, Türkiye’de yılda 150 bin kişinin borcunu güvence altına almaya hazırlanıyor.

Türkiye’de 35 milyon kişinin bireysel kredi ve kredi kartı kullanarak borçlandığını söyleyen Cardif CEO’su Yılmaz Yıldız, "Türkiye’nin tüm bireysel kredi riskini karşılayabilecek büyüklükteyiz" dedi.

2007 yılındaki 28 milyar dolarlık prim üretimiyle dünyanın önemli işsizlik, kredi kartları ve bireysel kredi koruma ürünleri sağlayıcısı olan BNP Paribas Grubu şirketi Cardif, Türkiye’de yılda 150 bin kişinin borcunu sigortalayacak. Cardif Türkiye CEO’su ve Genel Müdürü Yılmaz Yıldız, Türkiye’nin tüm bireysel kredi riskini üstlenebilecek güçte olduklarını belirterek, "Bireylerin işsiz kaldıkları, çalışamadıkları, hastalandıkları dönemlerde kredi kartı ve bireysel kredi borcu ile fatura, kira ve maaşlarını ödeyecek ürünlerle Türkiye’de yeni bir döneme imza atacağız. Türkiye’de 2-3 yıl içinde 1 milyar dolarlık bir pazar olacağını tahmin ediyoruz" dedi.

35 MİLYON BORÇLU VAR: Yılmaz Yıldız, BNP Paribas ve Cardif’in küresel büyüme hedeflerine ulaşma konusunda Türkiye’nin stratejik ülkelerden biri olduğunu belirterek şunları söyledi: "Türkiye’nin tüm bireysel kredi riskini karşılayabilecek büyüklükte ve risk iştahındayız. Türkiye’de yaklaşık 35 milyon kişi bireysel kredi ve kredi kartı kullanarak borçlanıyor. 20 ülkede yaptığımız araştırmalara göre, kredi geri ödeme sorunlarının yüzde 30-50’si işsizlik, iş göremezlik ve kritik hastalıklardan kaynaklanıyor. İşte biz Cardif olarak sunduğumuz ürünlerle bireysel kredi ve kredi kartı sahiplerinin borç geri ödeme kapasitelerini güvence altına alırken, finans sektörünün istikrarına da katkıda bulunmayı hedefliyoruz."

70 MİLYAR DOLARA ULAŞTI: Yılmaz Yıldız bireysel kredi harcamalarının 2003 yılından bugüne çok fazla artış yaşandığını belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı: "6 yıl öncesine kadar Türkiye’de 3 milyar dolarlık bireysel kredi hacmi vardı. Bugün bu rakam 70 milyar dolara yükseldi. Yani 35 kart arttı. 5 yıl gibi kısa bir sürede bu rakamlarda inanılmaz bir artış yaşandı. Bu kredilerde de sadece konut kredisi değil, otomobil ve ihtiyaç kredilerinde de artış mevcut. Tüm bu artıya rağmen Türkiye hala bu kullanımda da diğer Avrupa ülkelerinden geri de. Yunanistan ve Polonya gibi ülkeler de bu kullanımlar daha fazla."

266 BİN KİŞİ BORCUNU ÖDEYEMEDİ: Türkiye’de kredi kartı ve bireysel kredi kullanımı artışının devam ettiğini ancak burada borcunu ödeyemeyenlerin sayısının da arttığına dikkat çeken Yıldız şu bilgileri verdi: "Özellikle ekonominin yavaşladığını, gelir artışının durduğunu düşünürseniz bu oranlar yukarıya doğru çıkıyor. Borcunu ödemeyen kişi sayısı da hızla artıyor. 2003 yılında 26 bin kişi borcunu ödeyememişti. 2008’in iki ayının toplamına bakarsanız 121 bin kişi borcunu ödeyemedi. Bireysel kredi kartı kullanımı ve kart borcunu ödeyemeyen kişi sayısının yıl sonunda 729 bine çıkması bekleniyor. Bu rakam 2007 yılında 266 bin kişiydi."

Türkiye’de işsiz kalan 3 aya kadar iş buluyor

ÜRÜNLERİNİN kullanımına yönelik 4 kişilik bir aileyi örnek veren Yılmaz Yıldız, yeni çalışmalarını şöyle özetledi: "Ailede anne ve baba çalışıyor. Çalıştığı şirket ekonomik nedenlerle işten çıkarıyor ve ailede çalışanlar işsiz kalıyor. Konut kredisi var, çocukların okulu var, birde işsizlik olunca maliyetler artıyor. Ancak aile hem kredi ödeyecek hem kredi kartı taksitini ödemek zorunda. Türkiye’de işsiz kalan biri 2-3 ay arasında iş bulabiliyor. Ancak bu zaman diliminde borçların ödenmesi gerekiyor. Ürünlerimiz bu noktada devreye giriyor ve tüm kredi taksitlerini bankaya biz ödüyoruz. Aylık 2 bin YTL konut kredisi varsa ödüyoruz. Kredi kartında da hangi ürünü aldığınıza bakarak ödeme yapabiliyoruz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!