Yılbaşı seçenekleri

Güncelleme Tarihi:

Yılbaşı seçenekleri
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bu yılbaşı, ramazan ve deprem nedeniyle yılbaşı hazırlıkları sönük geçiyor. Meydanlardaki, caddelerdeki ışıklandırma ve süsleme geçen yıllara göre daha az. Ancak yine de şehrin çeşitli yerlerinde eğlenceler düzenlendi. Bazı İstanbullular da 2000'e dağda, trende, denizde girmeyi tercih ediyor!

Kutlamaları şenlendiren havai fişek satışında azalma var. Türkiye'nin tek havai fişek üreticisi Coşkunlar'ın ortaklarından Yaşar Coşkun, geçen seneye oranla yılbaşı satışlarının yüzde seksen düştüğünü söyledi. Çoşkun'a göre azalmanın sebebi deprem. En düşük kapasitedeki gösterinin bile 550 milyon lira olduğu düşünülünce, kemer sıkma politikalarının etkenlerden biri olduğu açık.

Üretici firma milenyum kutlamalarına sadece iki yerde, Princess Otel ve Hayal Kahvesi'nde gösteriyle katılacak. İthalatçı firmalardan Eda Havai Fişek de bu sene talebin düşük olduğunu doğruluyor: ‘‘Satışlarımız diğer yıllara oranla yüzde yetmiş düştü. Biz daha çok kapalı mekan havai fişekleri sattık. Bunlar hava şartlarının uygun olmadığı zamanlarda tercih ediliyor.’’

HAVAİ FİŞEK SÖZLÜĞÜ

Havai fişeğin kökeni barutun bulunduğu 10. yüzyılda Eski Çin'e kadar uzanıyor.

Ülkemizde ilk havai fişek şatafatıyla ünlü Lale Devri'nde kullanıldı.

Renkler, patlamanın yarattığı ısının etkisiyle değişime uğrayan kimyasal atomların farklı uzunlukta dalgalar yaymasından oluşuyor.

Çıkan ses, fişeği oluşturan elemanların hangi hızda ateş aldıklarına bağlı.

DAĞDA YILBAŞI

Dağcılık sporu ile uğraşanlar 2000'e dağlarda giriyor. Dağcılık kulüplerinin yanısıra, alternatif turizm şirketleri de dağlara yılbaşı turları düzenliyor.

Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencilerinden Başar Bilge yedi yıldır yeni yıllara dağlarda giriyor. YTÜ Dağcılık Kulübü'ndeki arkadaşları ile daha çok Dermece Yaylası'nı tercih ettiklerini söylüyor:

‘‘Ben yılbaşlarına çok özel bir anlam yüklemiyorum. Birlikte dağa çıktığım arkadaşlarım da benim gibi düşündükleri için her zaman dağda ne yapıyorsak yine aynı şeyleri yapıyoruz. Bu sene yılbaşında Bolu Aladağlar'a çıkacağız. 31 Aralık'ta yola çıkacağız ve yeni yılı kamp ateşi etrafında karşılayacağız.’’

İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi öğrencisi Serkan Balkan da yılbaşına dağda girecek. Balkan daha önceki yıllarda Sevgililer Günü gibi özel günlerde ve tatillerde dağa gittiklerini, ancak bu sene ilk defa yeni yılı dağda karşılayacağını söylüyor: ‘‘En çok doğada, dağlarda eğleniyoruz. Bu yüzden okulumuzun dağcılık kulübünden beş altı arkadaş Uludağ'da bir zirvede olacağız.’’ Serkan Balkan çok parası olsa bile yılbaşı programı tercihini dağlardan yana yapacağını söylüyor: ‘‘Yine dağlarda olurum, ama herhalde Türkiye'den çok uzakta ve çok yüksekte bir dağda.’’

Turizm şirketleri de sportif gençlerdeki bu eğilimi dikkate alarak yılbaşında dağ turları düzenliyor. Gezievi 2000 yılına Aladağ Kartalkaya çadır kampı ile girecek. 31 Aralık-2 Ocak arasındaki turda, yeniyıl Kartalkaya'nın eteklerinde kurulan çadırların başındaki kamp ateşinin etrafında karşılanacak. Cumartesi-pazar dağdaki yürüyüş ve keşif gezisi devam edecek.

Arnika'nın üç günlük Kazdağları-Assos turu 31 Aralık'ta başlıyor, pazar günü sona eriyor. Yeni yıla kamp ateşi etrafında değil, oteldeki eğlenceyle giriliyor.

Günbatmadan Turizm de Kazdağı'nda 30 Aralık-2 Ocak arasında kişi başı 79 milyon liraya bir program düzenledi. Yılbaşı gecesi özel eğlence programı var. Mıhlı Çayı, Zeus Tapınağı, Çamlıbel Köyü gezilecek.

MEYDANLAR

TAKSİM Her yılbaşı bir gösteri olmasa bile, kalabalık saat 24.00'e doğru Taksim Meydanı'nda toplanır. Bu yıl bu kalabalığı dinamik gençlerden oluşan Athena grubu bekliyor. Grubun konseri NTV ve Kanal D'nin ortak yapımı.

SULTANAHMET Ramazan nedeniyle burada kurulan Osmanlı Mahallesi ile milenyum kutlamalarının heyecanı birbirine karışacak. Eminönü Belediyesi'nin havai fişek gösterisi de meydanı renklendirecek.

KADIKÖY Sokak süslemeleri dışında özel bir program yapmadığını belirten Kadıköy Belediyesi, yılbaşı kutlamaları için ayırdığı bütçeyi, Düzce'deki depremzedeler için harcayacak.

BAKIRKÖY Bakırköy'de Özgürlük Meydanı süsleniyor. Burada da bir program yok, ancak 24.00'de doğru Bakırköylülerin burada toplanacağı sanılıyor.

DEV PARTİLER

6 BİN KİŞİLİK PARTİ Dolmabahçe Kültür Merkezi'ndeki Millenium Party, 20.00'de başlayacak sabah 06.00'ya kadar sürecek. 24.00'e kadar günümüzün parçaları çalacak, daha sonra 2019'un beş DJ'i müzik yapacak. Saatler 2000'i gösterdiğinde Devlet Tiyatrosu sanatçıları, parti için hazırlanan lazer tünelinden geçecek. Sonra yeni yılın ilk defilesi Neşe Erberk ajansından 20 mankenle gerçekleşecek. Kreasyon Toygar Toran'a ait. Defileyi Tayfun Duygulu'nun yeni albümünden seslendireceği bir parça izleyecek. Biri dışarıda kurulacak olan altı barkovizyondan dünyadaki milenyum kutlamaları canlı olarak izlenebilecek. Partiye katılanlar karınlarını Sardunya firmasının sağlayacağı cateringle doyuracak. Ayrıca hava güzel olursa bir de bungee jumping sistemi kurulacak ve cesareti olanlar yeni yıla çılgınca girecek. Biletler 15 milyon. Mekan 10 bin kişilik, ancak Duygulu Organizasyon tarafından düzenlenen partide sayı 6 bin ile sınırlı. Biletler D&R'larda ve AFM sinemalarında, Vakkorama, Ulusoy Travel Center'da satılıyor. Partide yerli içki 1, yabancı içki 2, ithal yabancı içki 3 milyon.

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ'NİN PARTİSİ Boğaziçi Üniversitesi'nin düzenlediği Hyatt Regency Milenyum Partisi 22.30'da Regency Balo Salonu'nda başlıyor. Partide saat 23.00-01.00 arası Arto, 01.30-03.00 arası Grup Şantaj ve 03.00-05.00 arası da Club Sensation Dj Beat-z eşliğinde müzik var. İkinci holde ise, Pop-Room salonunda, Dj Serkan eşliğinde 23.00-05.00 arasında 70'li ve 80'li yılların en popüler şarkıları çalınacak. Üç seçenek var; iki yerli içki, bir yabancı içki ya da bir yerli içki ve dürüm seçeneklerinden birisi kişi başı 25 milyon lira.

42 MİLYONLUK PARTİ: Swissotel'in 4 salonunda yapılan partinin özelliği, 42 milyon TL.'yi ödedikten sonra dört salon arasında para ödemeden gezebilmek. Her salonda ayrı bir program var. Açık büfeden (21.30-23.00 arası) yararlanmak içinz ayrıca 45 dolar ödeniyor. Champagne Salonu'nda rezervasyonlu masalar 100 milyon. Burada Aydın, Kenan Doğulu ve Deniz Seki sahneye çıkacak. Basel Salonu'nda techno, house ve underground müzikler var. Neuchatel Salonu'nda 70-80-'ların hit parçaları çalacak. 5 bin kişi kapasitedeki partiyi DNA Prodüksiyon, Swissotel ve Univercity Travel düzenliyor. Partiye otomobille gidilmemeli. Otopark yeri sınırlı. 24.00'te herkese şampanya ikramı yapılacak. Biletler, Profilo Cineplex Odeon, Harbiye Pasha Tur, Akmerkez Sport Point, Kızıltoprak Sport Point, Carrefour Kappa, Erenköy Free Me, Kadıköy Altıyol Riva, Kadıköy Univercity Travel ve Erenköy, Etiler, Nişantaşı, Bakırköy D&R'da satılıyor.

1400 METREKARELİK PARTİ The Marmara Oteli'nin Marmara Salonu'nda yapılacak Taxim 2000 Party, Met Ajans tarafından organize ediliyor. Erkin Koray, Cem Karaca birlikte sahneye çıkacak. Ardından Teoman bir konser verecek. Gecenin ilerleyen saatlerinde DJ'ler geçmişten günümüze popüler dans parçaları çalacak. Parti 21.30'dan sabaha kadar. Ücret iki içki dahil 15 milyon TL. Yerli içkiler 2 milyondan satılacak. 1400 metrekarelik alanda yapılacak partinin biletleri girişte ve Vakkoramalar'da satılıyor.

RAYLARIN ÜZERİNDE YENİ YIL

Günbatmadan Turizm, bu yıl beşinci kez özel trenle bir yılbaşı gecesi hazırladı. 31 Aralık'ta saat 19.00'da Sirkeci Garı'ndan hareket edecek katar, bir lokomotif, üç restoran ve bir pulman vagonundan oluşuyor. Bu yolculuk, yeni yıl sofrası, fasıl, gitar, keman ve flüt ezgileriyle Trakya'ya doğru başlayacak. 150 kişi için hazırlanan bu yolculuğun son istasyonu Edirne'de, ertesi gün saat 18.00'e kadar konaklama ve şehir gezisi yer alıyor. 1 Ocak 2000'de saat 22.00'de Sirkeci garına dönülüyor. ‘‘Yılbaşı Treni’’nin kişi başı fiyatı 180 dolar. Tel: (212) 293 04 38

2000’e gemide merhaba

Türkiye Denizcilik İşletmeleri, Karadeniz gemisiyle, milenyum ve Ramazan Bayramı'nı içeren Doğu Akdeniz turu hazırladı. İstanbul-İzmir-İskenderiye-Hayfa-Gazi Magosa-İzmir-İstanbul rotasını izleyecek tur 10 gece 11 gün sürecek. 31 Aralık 1999 Cuma günü saat 18.00'de İstanbul'dan hareket edecek gemi yeni yılı Çanakkale'de geçirecek. Geleneksel Türk Mutfağı lezzetleriyle, İzmir, İskenderiye'de Kahire Müzesi, piramitler, Hayfa'da Ağlama Duvarı, Mescid-i Aksa ve Kıbrıs'ın tarihi yerlerine yapılacak gezi, 10 Ocak 2000 tarihinde sona eriyor. Kişi başı ücretler kamara özelliklerine göre 720 ile 1750 dolar arasında değişiyor. Altı yaşına kadar çocuklara gezi ücretsiz, 7-12 yaş grubuna yüzde 30 ve 65 yaş üzeri yolculara yüzde 10 indirim uygulanıyor. Türkiye Denizcilik İşletmeleri yılbaşı için ayrıca üç gün sürecek İstanbul-İzmir turu düzenledi.

Beş turizm şirketinin milenyum için düzenlediği Yunanistan'a gemi turu ise, kötü hava şartları nedeniyle iptal oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!