AA
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2012 12:49
Yılbaşının yaklaşmasıyla ağaç kesimini engellemek için seferber olan Bolu Orman Bölge Müdürlüğü ile orman koruma memurları, ormanlık alanlarda devriye gezerek önlem alıyor.
Bolu'daki ormanlık alanda denetimlerini sıklaştıran Bolu Orman Bölge Müdürlüğü ile orman koruma memurları, ağaç kesimini engellemek amacıyla devriye gezerek vatandaşları, kaçak kesim yapanları ihbar etmeleri konusunda uyardı.
Bolu Orman Bölge Müdürü Sırrı Köstereli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “yılbaşı çamı” yapmak için ormandan kesim yapanların orman suçu işleyeceğini ifade ederek, “Yılbaşı çamı' olarak tabir ettiğimiz, yani insanların yılbaşında kullandıkları bu ağaç türleri ormanlardan bizim bölgemizde kaçak olarak ancak temin edilebiliyor. Bunun önüne geçebilmek için ekiplerimiz kontrollerini arttırdı” diye konuştu.
“20 bin lira para cezası, 1 yıla kadar hapis”
Yılbaşı çamını temin etmek isteyen vatandaşların oluşturdukları fidanlıklarda yıl boyunca bulabileceklerini dile getiren Köstereli, “Vatandaşa istedikleri boyda, istedikleri türü satabiliyoruz. İsteyen yeni yıl çamlarını buradan temin edilebilir. Boylarına ve cinslere göre 10 liradan başlayıp 100 liraya kadar değişik fiyatlarda fidan satışımız var” ifadesini kullandı.
Köstereli, vatandaşların ormanlara usulsüz, izinsiz bir şekilde faydalanmaya ve kesime girdiklerini kaydederek, “Kesim esnasında yapılan kontrollerde yakalanan kişiler ekiplerimiz tarafından mahkemeye intikal ettiriliyor. Onun cezasını mahkeme takdir ediyor. Ancak kesilen fidanların boy ve çapına göre cezalar kesiliyor. Yılbaşı çamını ormandan kesenlere bin ile 20 bin lira para cezasının yanı sıra, 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası var. Vatandaşlarımız ormanlardan fidan kesmek yerine satın almalı” dedi.
“Fidanlar tekrar doğayla buluşmalı”
Yılbaşında kullanılan çamların doğayla tekrar buluşturulması gerektiğini anlatan Köstereli, “Vatandaşlarımız yılbaşı için aldıkları fidanları yeni yıldan sonra doğa ile buluşturmalı, fidanı, evinin bahçesine ya da doğanın herhangi bir
yerine dikmeli” diye konuştu.
Köstereli, fidanlıkta bu yıl içerisinde 5 milyon fidanın üretildiğini dile getirerek, şunları kaydetti:
“Bakanlığımızın talimatları doğrultunda bunların dağıtımı yapıldı. Yetişen fidanlardan 1 milyonu orman sahalarına dikilirken, geriye kalanlar sivil toplum örgütlerine, okullara, mezarlıklara, belediyeler ve diğer illere ağaçlandırma seferberliği kapsamında ücretsiz olarak dağıltıldı.”