Yılanların aşk dansı

Güncelleme Tarihi:

Yılanların aşk dansı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2006 11:57

İzmir'in Urla İlçesi'nde iki yılanın aşk dansı kamerayla kaydedildi. Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Biyoloji Anabilim Dalı'nda görevli yılan uzmanı Prof. Dr. İbrahim Baran, birbirlerıne sarılan Hazer (Coluber Caspius) türü yılanların, bu tür görüntülerini yakalamanın her zaman mümkün olmadığını söyledi.

Aşkın sadece insanlar için değil, tüm canlılar için vazgeçilmez olduğunun en çarpıcı örneklerinden biri de Urla'daki Karantina Adası'nda kamerelara yansıdı. Urla Beledeyisi'nin Basın ve Halklar İlişkiler bölümünde çalışan Mehmet Emeç, yaklaşık 1.5 metre boyundaki 2 ‘Hazer’ türü yılanın aşk dansını tam 5 dakika boyunca korkmadan görüntüledi. Aşka dalan yılanlar ise kendilerinin bu mutlu anını görüntüyen Emeç'e hiç aldırmadı.

Yılanların aşk dansını görüntülerini izleyen Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Biyoloji Anabilim Dalı'nda görevli yılan uzmanı Prof. Dr. İbrahim Baran, “Bu yılanlar genelikle batı ve orta Anadolu'da yaşarlar. İzmir ve çevresinde bu yılandan çok sayıda vardır. Aşk dansı çifleşme anında yapılır ve yaklaşık 10 dakaka sürer. Fakat aşk dansında son derece estetik görüntüler ortaya çıkar. Vucutlarını birbirine değdirerek başlarını okşayıp, sarılarak tek vücut haline gelip çiftleşirler. Bu tür görüntüleri yakalamak zordur. Görünteleri çekeni tebrik etmek lazım” dedi.

YILANLARI ÖLDÜRMEYİN

Hazer yılanların tehlikesiz olduğunu belirten Prof. Dr. Baran, bu türü korumak gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:
“İnsanlara hiçbir zarar vermezler, zehirli değildirler. Fakat birçok kişi, korktuğu için savunmasız olan bu hayvanları öldürür. Toprağa son derece faydalı hayvanlardır.

Fare gibi bitkilere zarar veren hayvanları yiyerek beslenirler. Doğal dengede çok önemli bir rol üstlenirler. Selçuk ilçesi civarında bir dönemler 3- 5 kuruşa yılanlar toplanarak Avrupa'ya satıldı. Bunun acısını oradaki çifçiler çok çekti. Çünkü Zeytin ağaçlarının diplerini fareler oydu, ağaçların kökleri büyük zarar gördü ve verim düştü.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!