Güncelleme Tarihi:
Dünyanın uzaydaki üçüncü gözü olan Chandra teleskopu, 1054 yılındaki süpernova patlamasının izlerini görüntüledi. Fotoğraflar, bilim dünyasında büyük heyecan yarattı.
1054 yılında Boğa Takımyıldızı'nın boynuzlarından birinde büyük süpernova patlaması meydana geldi. Çinli ve Koreli astronomlar daha o zaman bunu tesbit ettiler. Bu patlama sonucunda dünyaya 6 bin ışık yılı uzaklıkta Yengeç Nebulası oluştu. Yengeç Nebulası dışarı doğru düzensiz bir biçimde püsküren ışıldayan gazlar ile bunun ortasında yer alan nötron yıldızından (pulsar) oluşuyor.
Chandra görüntüledi
Compton ve Hubble'dan sonra evrenin varoluşuna ışık tutmak üzere geçen Temmuz ayında yörüngeye yerleştirilen Chandra teleskopu geçtiğimiz günlerde bu patlamanın izlerini görüntüledi. Milyonlarca yıl önce yok olmuş yıldızların ışığının hala bugün dünyaya gelmeyi devam etmesi gibi, bu patlamanın parçaları uzaya yayılmaya, ışığı da dünyaya gelmeye devam ediyor.
Bilime büyük katkı
Chandra teleskopu işte 945 yıl önce meydana gelen bu patlamanın çıkardığı ışığı bugün görüntüledi. Bu, bir anlamda da, Türkler Anadolu'ya girmeden önce meydana gelmiş bir kozmik olayın bugün fotografının çekilmesi demek. Arizona Devlet Üniversitesi'nden Jeff Hester, bu fotoğrafların bilime büyük katkısı olacağını, süpernovaların anlaşılmasına ışık tutacağını söyledi.