Güncelleme Tarihi:
YGS sorularının yüzde 20’sinin ÖSYM internet sitesinde yayınlanmasının ardından rehberlik uzmanları Türkçe ve matematik testlerinin zor olduğunu söyledi. YGS’ye katılan Fen Bilimleri Dershanesi’nden Türkçe öğretmeni Mutlu Kılavuz ise Türkçe sorularından birinin iki cevabı bulunduğunu, iptal edilmesi gerektiğini iddia etti. Kılavuz, “Yazım kurallarına göre ayrı yazılması gereken ‘ki’ bağlacı bitişik ve yine aynı soruda bitişik yazılması gereken ‘başkişi’ kelimesi de ayrı yazılmış. Soruda hangi kelimenin yanlış yazıldığı soruluyor. Buna göre iki doğru cevabı olan bir soru olduğu için iptal edilmesi gerekir” dedi.
Diğer sorularla ilgili Fem Yayınları, Fen Bilimleri Dershanesi ve Uğur Hazırlık Liseleri uzmanlarının YGS yorumları şöyle:
Türkçe zordu: Soruları özensiz hazırlanmış ve gereksiz zorlukta. Dil bilgisinde soru sayısında azalma var. Okuduğunu anlama ve yorumlama becerisini ölçen soruların sayısı artmış. Paragraf sorularının içeriği anlaşılmıyor. Soruların uzunluğu ve yorumlama becerisi işleyişi Türkçeyi belirleyici ders konumuna getirdi.
Matematik soruları uzundu: Soru kalıpları çok uzun, bir soru bir sayfayı kaplayabiliyor. Öğrencileri zorlayan bir test. Sözelciler bu sınavda hayli zorlandılar. Matematik sorularında ALES’e yaklaşma söz konusu. Öğrenci gözüyle bu test, LYS tarzı bir sınav gibi algılanabilir.
Geometride bilgi soruldu: Bilgiyi yorumlatan sorulardan oluşan geometri önceki yıllara göre daha zordu. Bu yıl sorularda şekiller renklendirilmiş. Öğrenciler hayli zorlandılar.
Fizikte 4 seçici soru: Sorular pek zor değildi. Temel bilgileri denetleyen sorular var. Sadece 4 tane seçici sorulmuş.
Kimya zorlamadı: Bir sorudaki bilgiyle diğer sorudaki bilgi birbirine yakın. Yeterince çalışmış bir aday için sınav kolay.
Biyoloji zorlayıcıydı: Önceki yıllara oranla biraz daha fazla bilgiye dayalı sorulardan oluşmuş biraz daha zorlayıcı bir sınav.
Tarih yorum ağırlıklı: Soruların zorluk derecesi ve konu dağılımları normal. Yorum ağırlıklı sorular çoğunlukta. Ancak bilgi gerektiren sorular da var. Öğrencilerin kavram bilgisini ve analiz gücünü birleştirerek öğrendiklerini yorumlamaları hedeflendi.
Coğrafyada sürpriz yok: Sorular müfredata uygun. 9. ve 10. sınıf müfredat ağırlıklı. Bilgiye dayalı olarak hazırlanmış. Konu dağılımı dengeli. Sürpriz yok.
Felsefe öğrencilere göre zor: Öğrencilerin yorumlarına göre felsefe soruları zordu. Açıklanan 35. soru, bilim felsefesinden sorulmuş. Orta zorlukta ama soru kökü ile yanıtlar arasında ifade bakımından bir uyumsuzluk var. Öte yandan ‘’Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi’’ sorularına alternatif olarak verilen 43. soru kolay bir soru olmakla birlikte, soru kökü (soru cümlesi) ile seçenekler arasında aynı uyumsuzluk var.
ÜNİVERSİTE MARATONUNUN İLK AŞAMASI SONA ERDİ
Üniversiteye girişte birinci aşama olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) dün yapıldı. Bursa ve İstanbul’da kimliğini unutan ve sürücü belgesiyle sınava girmek isteyen 3 öğrenci sınava alınmadı. İkinci aşama olan Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) haziran ayında.
YGS, Türkiye’de tüm il ve bazı ilçe merkezleri ile KKTC’nin başkenti Lefkoşa’da, 171 sınav merkezinde, toplam 7 bin 31 sınav binasında, 109 bin 393 sınav salonunda, 314 bin 861 görevliyle yapıldı. Saat 10.00’da başlayan sınav, 160 dakika sürdü ve 12.40’ta tamamlandı. YGS’de 2 milyon 46 bin 716 aday yarıştı.
Sınavda Türkçe, sosyal bilimler, temel matematik ve fen bilimleri testi yer aldı. Sınavda öğrencilere Türkçe’den 40, tarihten 15, coğrafyadan 12, felsefeden 8, din kültürü ve ahlak bilgisi veya ilave felsefe sorularından 5, temel matematikten 40, fizikten 14, kimyadan 13, biyolojiden ise 13 soru soruldu.
İstanbul’da İstanbul Üniversitesi ve Ankara’da Gazi Üniversitesi hukuk fakültelerinde akreditasyon uygulamasıyla medya mensuplarının çalışmasına izin verildi, akredite olmayanlar giremedi. Gazetecilerin uzaktan görüntü almasına izin verildi.
Yüzde 80’i adayların erişimine açılacak
Sınav salonlarına adaylar, sıkı kontrollerin ardından salona girdi. Adayların saçlarındaki tokalar, kulaklarındaki küpeler bile tek tek çıkarıldıktan sonra sınav yapılacak okullara alındı. Kalem, kalemtıraş, silgi gibi sınav malzemeleri ÖSYM tarafından sağlanırken adaylar, ancak markasız su şişeleriyle salonlara girebildi.
2015-YGS’de sorulan soruların (160 soru) alanlar gözetilerek rasgele seçilen yüzde 20’si (32 soru) sınavdan sonra ÖSYM’nin internet sitesinden erişime açıldı. Soruların geri kalan yüzde 80’i de sınav YGS sonuçları açıklandıktan, ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi (ais.osym.gov.tr) üzerinden TC kimlik numaraları ve kişisel şifreleriyle adayların cevap kâğıdı görüntüsü, cevap anahtarıyla birlikte adayların kişisel bilgi edinme amaçlı erişimine açılacak.
YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar isterlerse LYS’ye başvurabilecek. LYS’ye başvurular, 8-21 Nisan’da alınacak. Sınavlar ise 13-14-20-21 Haziran tarihlerinde yapılacak. / Gamze KOLCU
70 YAŞINDA YGS’YE GİRDİ HEDEFİ HUKUK
Bursa’nın İnegöl ilçesinde 70 yaşındaki Bayram Ali Çelebi YGS’ye girdi. Esnaf olan Çelebi, Trabzon’un Çaykara ilçesinde yaşadığını ancak işleriyle ilgili İnegöl’e geleceği için sınav yeri olarak bu ilçeyi tercih ettiğini açıkladı. Sınavının iyi geçtiğini belirten Çelebi, “Açık liseyi de geçtiğimiz yıl bitirdim. Liseyi bitirdikten sonra da YGS’ye başvuruda bulundum. Sınavda 70 soru yaptım. Umarım kazanırım. Sorular zor değildi ama bizim kültürümüzle ilgisi olmayanlar da vardı. Hukuk dalında tecrübelerim fazla. Sınavı kazanırsam hukuk eğitimi görmek istiyorum. İngilizce biliyorum. Gerekirse yurtdışında okuyacağım” dedi. / DHA
ÖSYM BİNASINDA ZİNCİRLİ EYLEM
Devrimci Liseliler (Dev-Lis) üyesi bir grup liseli, sınav sistemini protesto etmek için kendilerini ÖSYM binasına zincirledi. Sınav sistemini protesto etmek isteyen Dev-Lis üyesi 5 kişi kendilerini Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Ankara’daki binasına zincirledi. Polisler demir kesici ile zinciri keserek, protestocuları ifadeleri alınmak üzere emniyete götürdü. İstanbul’da da liseliler Sınav Merkezi Koordinatörlüğü’nde eylem yaptı. Eylemciler, “Elemeci sınav sistemine karşı #başkaldırıyoruz” yazılı pankart açtı. / İHA
KİMLİK KRİZİ
YGS’ye aralarında kimliğini unuttuğu için giremeyenler de oldu. Mehmet Emin adlı aday kimliğini arabada unuttuğu için 2015-YGS’ye alınmadı. Görevlilerden yardım istedi, ama sınava alınmadı. Emin, “Kimliğimi arabada unuttum, almak için gittim, 20 dakika geç kaldım sınava almadılar. Bir senedir hazırlanıyoruz, bir senemiz boşa gidecek” dedi.