Güncelleme Tarihi:
24 Mart Pazar günü yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)’de coğrafya ve matematik testlerinde hata olduğu tartışmaları sürerken, bir iddia da Gaziantep’den geldi. Arif Nihat Asya Lisesi’nde 270223004 no’lu salondaki öğrencilerin, gözetmen öğretmen hatası nedeniyle din kültürü ve ahlak bilgisi yerine felsefe sorularını yanıtladığı iddia edildi. H.K’nın iddiasına göre, gözetmen öğretmen sınav sırasında öğrencilere düz lise mezunlarının din kültürü ve ahlak bilgisi sorularından değil, felsefe sorularından sorumlu olduğunu söyledi. Mağdur edildiğini savunan H.K, sınav sırasında yaşadıklarını şöyle anlattı: “Din kültürü ve ahlak bilgisi sorularının yanıtlarını optik kağıda geçirirken gözetmen öğretmen müdahale etti. Bize, ‘Düz lise mezunları din kültürü ve ahlak bilgisi sorularından değil, felsefeden sorumlu. Din kültürü sorularını imam hatip mezunlarının yanıtlaması gerekiyor’ dedi. Ayrıca kitapçıkta yer alan dipnotu okumamızı istedi. Dipnot da çok net değildi. Kafa karıştırdı. Birçok kişi itiraz etti fakat hoca aksini savundu. Dikkatimiz dağıldı. Din kültürü sorularını silip, felsefeyi cevapladım. Diğer arkadaşlar da öyle yapmıştır. Mağdur edildim. ”
KAMERA KAYITLARI İNCELENİYOR
ÖSYM yetkilileri ise konuyu incelemeye aldıklarını ve iddia doğru ise adayların mağdur edilmeyeceğini söyledi: “Söz konusu salonda kamera kayıtlarını incelemeye aldık. Böyle bir durum varsa o salondaki adayları mağdur etmeyiz. Ama öncelikle bizim bu bilgileri kamera kayıtları ile tespit etmemiz gerekiyor. Eğer görevlilerin hatası varsa gerekli işlemleri yaparız. Adayların mağduriyeti söz konusu olmaz. Gözetmen öğretmenler ilk ifadelerinde iddiayı doğrulamadılar. Konuyu yönetim kuruluna sunarız. Karara göre hareket ederiz.”
Yetkililer ayrıca, bu durumda olan adayların ÖSYM’ye yazılı olarak başvuruda bulunmasını istedi. YGS’de din kültürü ve ahlak bilgisi sorularından sorumlu olduğu halde felsefe testini yanıtlayan öğrencilerin tespiti için de bir çalışma yürütülüyor.
HER DİN SORUSU 22 PUAN GETİRİR
Fem Yayınları Rehberlik Koordinötürü Faruk Ardıç ise şunları söyledi: “Bu yıl ilk kez din kültürü sorularının nasıl cevaplandırılacağı kafa karıştırdı. Bunlar sıralamayı çok etkiliyor. 1 Din Kültürü sorusunun getirisi 4-5 puan olduğu düşünülürse 5 sorunun YGS-3 puan türünde 17, YGS-4 puan türünde 22 puan getirisi olur. Bir adayı ortalama 5 bin öne veya arkaya iter.” - Gönül KOCA
DİĞER EĞİTİM HABERLERİ:
‘Kolejliler YGS’ye kendi okullarında girdi’ tartışması
CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, YGS’de ÖSYM’nin son birkaç yıldır uyguladığı “özel okullarda sınav yapmama” kararını deldiğini iddia etti. Özel, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, YGS’de Manisa’nın Soma ilçesinde bulunan Özel Birlik Koleji’nde öğrencilerin aynı okulda sınava girdiklerini savundu. Özel, şu soruları sordu: “Son YGS’de özel okullarda öğrencilerimiz sınava girmişler midir? Girmişlerse, hangi il ve ilçelerde özel okullarda sınav yapılmıştır? Soma Özel Birlik Kolejinde okuyan öğrencilerin YGS’ye kendi okullarında girdikleri iddiası doğru mudur? Doğru ise gerekçesi nedir? ”
ÖSYM yetkilileri de, iddialarla ilgili, “‘Özel okullarda kesinlikle sınav yapılamaz’ diye kesin bir kararımız yok. İllerde sınav salonu yeterli değilse özel okulları da kullanabiliyoruz. Öğrenciler sınav salonlarına da rastgele atanıyor” açıklamasını yaptı.
Özel: Belli bir gruba ait okulda
Özel, soru önergesini vermeden önce, ÖSYM yetkilileri ile söz konusu iddiayı paylaştıklarını ancak yetkililerin kesin bir dille özel okulda sınav yapılmadığını savunduklarını belirterek, şunları söyledi: “Niye özel okul seçildi ve o özel okulun öğrencileri kendi okullarında nasıl sınava alındılar? Özellikle sınavlardaki kopya ve şifre iddialarıyla gündeme gelen bir gruba ait bir okulda sınav yapılıyor olması da Soma halkında tepki yarattı.” - Esra KAYA/ANKARA
Uzmanlar: 2 soru hatalı
UZMANLAR YGS’de coğrafya 26’ncı ve matematik testi 30’uncu soruda hata olduğunu iddia ediyor. Bu soruların öğrencilerin kafasını karıştırıp, yanlış yönlendirdiğini iddia eden eğitimciler, “İfade hatası nedeniyle öğrenciler sınavda zor durumda kaldı” dedi. ÖSYM ise, her iki soru ile ilgili üniversitelerdeki akademisyenlerden rapor istediklerini, bu raporlara göre bir karar verileceğini açıkladı.
ÖSYS kılavuzunda değişiklik
ÖSYM, ÖSYS kılavuzunda güncelleme yaparak Lisans Yerleştirme Sınavları’nda (LYS) din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden muaf olanların hangi alandan kaç soru yanıtlayacağını ekledi. 25 Mart Pazartesi günü yapılan değişikliğe göre, din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden muaf olan öğrenciler LYS’de felsefe grubunda yer alan psikoloji ve sosyolojiden 3’er, mantıktan ise 2 soru yanıtlayacak.
109 kişi ifade verdi
ANKARA Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2010 yılında yapılan KPSS Eğitim Bilimleri sınavındaki kopya iddialarıyla ilgili yürüttüğü soruşturmada, ÖSYM’de çalışan 109 kişi polise ifade verdi. Şüphelilere mail trafikleri ve mal varlıkları soruldu. Eski ÖSYM başkanı Ünal Yarımağan ile Genel Sekreter ve bazı yöneticilerin ise soruşturmayı yürüten savcıya ifade verecekleri öğrenildi. - Fevzi KIZILKOYUN