Yetenek bankası

Güncelleme Tarihi:

Yetenek bankası
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2003 19:57

24 yaşındaki Evrim Şen, son bir yıldır dünyanın en büyük öğrenci organizasyonu AIESEC'in dönem lideri. Hollanda'dan yönettiği dev uluslararası yetenek bankasının sermayesi 84 ülkedeki, 800 üniversitede okuyan 50 bin öğrenci. PwC, HP, IBM, DHL, Shell gibi çokuluslu şirketler, gelecekteki yöneticilerini bu bankadan seçiyor. Şen ‘‘Türkiye'de gerçekleştirdiğimiz projelerin başarısı sayesinde son beş yılda organizasyonun başına ikinci kez Türk öğrenciler seçildi’’ diyor.

AIESEC, ülkeler arası işbirliğini artırmak amacıyla 1949'da kuruldu. Fransa, Hollanda, İsveç, Danimarka, Belçika, Norveç ve Finlandiya ile yola çıkan organizasyona daha sonra 77 ülke daha katıldı. Merkezi Hollanda'nın Rotherdam kentinde bulunuyor. Tamamen öğrencilerden oluşan yönetim her yıl seçimle başa geliyor.

Türkiye organizasyona 1954'te katıldı. Başkanlığa bir Türk ilk kez 45 yıl sonra 1999'da seçildi. Evrim Şen, Muratcan Üstünkaya'dan sonra seçilen ikinci Türk başkan oldu. Şu anda AIESEC'in üst yönetiminde iki Türk öğrenci daha var. Akdeniz Bölge Başkanı İlker Mangaltepe ve Latin Amerika Başkanı Pınar Kulalı. Evrim Şen'le AIESEC'i ve son bir yılda yaptıklarını konuştuk.

Türk öğrenciler AIESEC’te yönetim kademelerine nasıl geldi?

- Aslında Türkiye başından beri AIESEC'te. Türkiye şubesi kuruluşundan altı yıl sonra açılmış. Darbeler sırasında kapanmamış, aktifliğini, saygınlığını koruyabilmiş. Son sekiz yılda Türk öğrenciler kaliteleri, hırsları, stratejik düşünme, liderlik ve iletişim yetenekleriyle organizasyonda ön plana çıktı. Türkiye, AIESEC'te en hızlı değişen ülke oldu. Almanya, Amerika gibi liderler arasına girdi. Düzenlediğimiz uluslararası kongrelerin başarısı, Güneydoğu'da Yeni Ufuklar, Global Liderlik gibi ödüllü projeler dikkat çekti. Bizlerin liderlik yolunda önünü açtı.

Sizi başkanlığa hangi proje taşıdı?

- Kolektif başarıdan payımı aldım. Ayrıca, Karadeniz Ekonomik İşbirliği kapsamında Karadeniz Gençlik Değişim Projesi'ni geliştirdim. 11 ülke arasındaki yakınlaşma çabasını gençlik düzeyinde sürdürmeyi amaçlıyordu. Hayata geçirilen bu proje devam ediyor.

Genel başkan nasıl seçiliyor?

- Üç gün süren zor bir maraton. 2001 Malta toplantısında altı başkan adayıydık. Önce manifestolarımızı yazdık, açıkladık. Sonra 85 ülke başkanı ve gelecek dönemde görevi devralacak ülke başkanlarının katıldığı genel kurula görüşlerimizi, hedeflerimizi anlattık. Siyaset Meydanı'nı andırır bir ortamda soruları yanıtladık. Ve oylamada ben kazandım.

Daha önce böyle büyük bir organizasyonu yönetme tecrübeniz var mıydı?

- Lisede okurken AIESEC'in değişim programıyla Amerika'ya gittim. Küçük bir kasabada bir yıl okudum. Bu tecrübe ufkumu açtı. Farklı ülkelerden, kültürlerden arkadaşlarım oldu. Dönüp İstanbul Üniversitesi'ne girdiğimde aynı çeşitliliği bulamadım. Uluslararası bir örgütte çalışmanın yollarını aradım. AIESEC'e girişimin sekizinci yılında bu göreve getirildim. Bir yıllığına İşletme Fakültesi'ndeki kaydımı dondurup Hollanda'ya gittim.

TÜRKLERDEN MEMNUNLAR

Uluslararası yetenek bankası gibi çalışan staj sisteminizden yararlanan hangi büyük şirketler özellikle Türkiye'den öğrenci istiyor?

- HP ve IBM gibi teknoloji firmalarının Amerika ve Avrupa birimleri son yıllarda staja giden Türk öğrencilerden çok memnun kaldı. Bu nedenle Türk öğrenci istiyorlar. Örneğin HP'de staja gidip kadroya alınan kişisel olarak tanıdığım en az altı Türk var. Ernst&Young'ın Genel Müdürü Osman Dinçbaş AIESEC'ten. PwC, Türkiye'den giden öğrencilerden çok memnun. Bir kısmı bugün kadrolarında. Bu başarıda AIESEC Türkiye'nin yurtdışına gidecek öğrencileri iyi seçmesinin de önemli etkisi var. Yurtdışına staja gidenler dil, vizyon, bilgi, dünyayı kavrama becerisi açısından yüksek seviyeye sahip öğrenciler. Gittikleri firmalarda çok iyi izlenimler bırakıyorlar, firmalar arayıp, 'böyle stajyerler istiyoruz' diyor. Aynı şey yurtdışından gelip Türkiye'deki firmalarda staj yapan öğrenciler için de geçerli. Her yıl 60 civarında öğrenci Türkiye'ye geliyor. Sayılarını artırmak istiyoruz. Çünkü gelen her öğrenci karşılığında biz de yurtdışına öğrenci gönderiyoruz.

Türk öğrenciler hangi alanlarda tercih ediliyor?

- Bilgi işlem, pazarlama, finans ve bankacılık. Bilgi işlemci isteyen şirketler eskiden Hintli stajyerleri tercih ederdi. Türkiye'den gidenleri görünce talep yön değiştirdi. Başvurulara yetişemez olduk.

Türkiye en çok hangi ülkelerden stajyer geliyor?

- İlk üç sırada Almanya, Amerika ve Kanada var. Firmaların yanı sıra TEV gibi sivil toplum örgütlerinde de çalışıyorlar.

Uluslararası yetenek bankasından en çok hangi ülke yararlanıyor, kaç şirket var portföyünüzde?

- Almanya ve Amerika. Bizimle aktif olarak çalışan şirketlerin sayısı beş yıl önce 70 civarındaydı. Şimdi 400'ün üzerinde. Sadece şirket sayısı artmadı. Firmalar kotaları da artırdı. Eskiden iki stajyer alan, şimdi sekiz stajyer istiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!