Yeşilköylüler örgütleniyor

Güncelleme Tarihi:

Yeşilköylüler örgütleniyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 1999 00:00

Haberin Devamı

Yeşilköy'de depremden sonra göç başladı. Panikten kurtulmak ve olası bir depreme karşı hazır olmak isteyen bir grup semt sakini Yeşilköy Sivil İnisiyatifi'ni kurdular.

Yeşilköy olası bir depreme karşı hazırlanıyor. 20 Ekim 1999 tarihinde bir grup Yeşilköylü, Yeşilköy Depremle Mücadele Gönüllüleri Sivil İnisiyatifi'ni oluşturdular.

Sivil inisiyatif çevre halkını depreme karşı hazırlamak ve katılımı sağlamak için geçen pazar günü bir panel düzenledi. Panele İstanbul Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, mimari tasarım uzmanı Doç. Dr. Alper Ünlü, Psikologlar Derneği Başkanı Dr. Jülide Aral katıldı.

Yeşilköy Sivil İnisiyatifi panelde halkı kendilerine katılmaya çağırdı. Girişime katılanlar olası bir depremde çözümün Yeşilköy'den göç etmekten, fay hatlarını konuşmaktan, geceleri uykusuz kalmaktan geçmediğini, acil önlemler geliştirilmesi gerektiğini söylediler.

İnisiyatif kurucularından Silva Bingaz ‘‘Belediyenin başlattığı zemin etüdü sonuçlarına bağlı olarak binalarımızı sağlamlaştırabilir miyiz, gerekirse yeniden yapabilir miyiz diye düşünüyoruz. Böyle projeler gerçekleştirebilecek kurumların, Yeşilköy'de yaşayan uzmanların katkılarını almaya çalışıyoruz. Tüm semt sakinlerini bu oluşuma katkıda bulunmaya davet ediyoruz’’ dedi.

Herkes kaydını yaptırsın

Yeşilköy Muhtarı Bülent Yurtseven ‘‘Bu girişim çok önemli, fakat muhtar olarak Yeşilköylüler'den bir talebim var. Muhtarlıkta kaydı olmayan ya da eksik olanlar hemen gelip kayıtlarını yaptırsınlar. Semtte kaç doktor, kaç hemşire, kaç mimar var bilmiyoruz’’ dedi.

Sivil inisiyatif yeniden yapılanma ve zemin etüdü, kurtarma ve sağlık ekipleri kurulması, bir makine parkının oluşturulması, geçici yerleşim projeleri geliştirilmesi ve koordinasyonu sağlayacak ekibin kurulması için çalışıyor.

İnisyatifi, Bakırköy Belediyesi, Yeşilyurt Spor Kulubü, Muhtarlık, Deprem İçin Sivil Koordinasyon Merkezi, İnsan Yerleşimleri Derneği, Lokman Hekim Sağlık Vakfı, AKUT, 2001 Koleji destekliyor.

Ne yapılacaksa siz yapacaksınız

Pazar günü yapılan ‘‘Deprem Paneli’’ne Yeşilköy ve Yeşilyurtlular büyük ilgi gösterdiler.

Panelistleri can kulağı ile dinleyen semt sakinleri konuşmacıların Yeşilköy'e ilişkin bir şey söylemediklerinden şikayet ettiler. Yard. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu ‘‘Zemin araştırmalarınızı yaptırın, elime böyle haritalar verin, size neler olabileceğini söyleyeyim. Önemli olan deprem olacak mı olmayacak mı değil, biz depreme ve sonrasına hazır mıyız? ’’ dedi.

Mimar Doç. Dr. Alper Ünlü ‘‘Depremden sonra incelediğimiz binalarda inanılmaz hatalar gördük. En yaygın olanları statik hataları ve bilgisizce yapılmış müdahalelerdi. Örneğin binaların çoğunun altında su depoları var. 40 tonluk bir su deposu depremde çalkalandığı için binanın 4 kolonunu kırmıştı. Bir diğerinde kiriş içinden geçirilen klima bağlantısı binanın yıkımına neden olmuştu. Birçok binada malzeme eksiği yoktu fakat statik hatalardan ötürü yıkılmıştı. Artık bunları yapmamak zorundayız. Binalarınızı üniversitelere incelettirin ben diğerlerine güvenmiyorum’’ dedi.

Psikolog Dr. Jülide Aral ise ‘‘Hepinize sormak istiyorum, depremden sonra ne yaptınız? Unutmayın ne yapılacaksa sizin yapmanız gerekir. Oturup bekleyerek bu iş olmaz. Her açıdan siz önlem almalısınız’’ dedi. Tüm panelistler sivil oluşumların çok önemli olduğunun ve desteklenmeleri gerektiğinin altını çizdiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!