Yeşil Göl’e rant uğruna moloz dökme izni verildi

Güncelleme Tarihi:

Yeşil Göl’e rant uğruna moloz dökme izni verildi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2008 00:00

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Arnavutköy’ün İmrahor Mahallesi’nde 20 yıl önce terk edilen kömür ocağına yağmur ve kaynak sularının dolmasıyla oluşan Yeşil Göl’ü hafriyat dökme sahası ilan etti.

10 yıl boyunca İmrahor ve Bolluca’nın içme suyu ihtiyacını karşılayan, 90 metre derinliğinde 300 bin metrekare büyüklüğünde, içinde balıkların yaşadığı göle, her gün 4 bin kamyon hafriyat boşaltılıyor.

İstanbul Çevre Koruma Derneği İkinci Başkanı Hasan Güler,"İstanbul’un Abant’ı" olarak tanımladığı Yeşil Göl’ün 500 milyon YTL rant uğruna göz göre göre yok edildiğini suvundu. Güler, şunları söyledi: "Günde 4 bin kamyon moloz dökümü yapılıyor. Belediye her kamyon için 100 YTL döküm parası alıyor. Günde 400 bin YTL eder. Bu alan dolduğunda belediye 500 bin YTL para kazanmış olacak. Bu bölgede onlarca su bulunmayan başka maden ocakları varken, kaynak ve yağmur sularıyla beslenen, içilebilir suyu bulunan Yeşil Göl’ün doldurulması tam bir çevre katliamı. Titrinde ’Doç. Dr.’ ibaresi bulunan ve İTÜ’de çevre dersi veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanı İbrahim Demir’in bu katliamın altına imza atması akıllara durgunluk veriyor."

1994-2004 arasında İmrahor Köyü’nün muhtarlığını yapan Alip Galip Dayal da gölün 10 yıldır içme suyu ihtiyaçlarını karşıladığını belirterek, "Gölümüzün doldurulmasını istemiyoruz. Burasını madenden sonra yeşillendireceklerdi" dedi.
/images/100/0x0/55eaa118f018fbb8f88c8535


Belediyeye göre az sayıda sazan var

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Basın Danışmanlığı iddialarla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, eski taş ocağı ve maden ocağı olan Yeşil Göl’ün "rehabilite edilmek amacıyla" belediyeye tahsis edildiği belirtildi ve şöyle denildi: "Bölgede yaşayan halka İSKİ tarafından su veriliyor. Buradaki su arıtılmadan içilmez. Eski maden ocağına biriken su Alibeyköy Baraj gölüne akıtılma işlemi devam ediyor. Burada arıtılma işlemine tabi tutuluyor. Su birikintisinde az sayıda eseriyeti sazan balığı bulunuyor. Bölgeye talebe göre günde 1000-2000 kamyon civarında döküm yapılıyor. Kamyon başına 20 YTL ücret alınıyor. Çalışmalar Çevre ve Orman Bakanlığı’nın 06.02.2007 tarihli yazısı ile Döküm alanı olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis edilmiştir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!