'Yeşil evde olsaydı kaçamazdı'

Güncelleme Tarihi:

Yeşil evde olsaydı kaçamazdı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2006 00:00

Murat Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu 14 kişinin gözaltına alınmasıyla ilgili açıklama yapan İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Yeşil’in kaçtığı iddialarını doğrulamadı. Cerrah ’Operasyonu oğlu için yaptık. Yeşil evde olsaydı kaçamazdı’ dedi.

İSTANBUL Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, oğlu Murat Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu 14 kişinin gözaltına alındığı operasyonda Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım’ın son anda kaçtığı yolundaki iddiaların doğru olmadığını açıkladı. Cerrah, "Operasyonumuzu, cumhuriyet savcısı ile birlikte ’Yeşil’ olarak bilinen kişinin oğlu Murat Yıldırım’a yönelik yaptık. ’Yeşil’in ne yarım saat öncesi, ne de yarım saat sonrası var. Yok öyle bir şey. Operasyonda eğer orada olsaydı kaçabilir miydi o adam?" dedi.

ARANIYORDU
/images/100/0x0/55eacfc1f018fbb8f8983974


Yeşil'in oğlu Murat Yıldırım'ın, 2004'te 'Drej Ali' lakaplı Ali Yasak hakkında yürütülen 'Organize Suç Örgütü Kurmak' soruşturmasından da arandığı ortaya çıktı. 2003 yılında bir başka suçtan İstanbul'da gözaltına alınan Murat Yıldırım'ın, sorgusunda babasıyla ilgili sorulan sorulara, "1996’dan beri babamı görmedim. Haber alamıyorum. Öldürüldüğünü düşünüyoruz" diyerek yanıt verdiği belirtildi. Gözaltındakilerden 4’ünün Ankara’da, 10’unun da İstanbul’da yakalandığı ve 2 adet ruhsatsız tabanca ile 1 adet Kalaşnikof ele geçtiği belirtildi.

’Yeşil’ kod adlı Mahmut Yıldırım, 7’nci Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nde de müebbet hapis istemiyle yargılanıyor. Mahkeme, 27 Ocak’ta Solhan İlçe Jandarma Komutanlığı’na yazı yazarak Mahmut Yıldırım’ın açık adresinin tespit edilerek mahkemeye gönderilmesini istemişti. 7’nci Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nde, Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım, emekli Binbaşı Abdulkerim Kırca, Uzman çavuş Yüksel Uğur, PKK itirafçıları Muhsin Gül, Fethi Çetin, Abdulkadir Aygan, Saniye Emlük, Kemal Emlük ömür boyu hapis istemiyle tutuksuz yargılanıyor.

Suç dosyası kabarık

İddianamede, sanıkların JİTEM adı altında oluşmuş sözde devlet adına yasadışı yollarla birçok adam öldürme, adam kaçırma ve PKK yandaşı olduklarına inandıkları kişiler aleyhine kendi çıkarlarına yönelik eylemlerde bulundukları, binbaşı Abdulkerim Kırca’nın eylemlerle ilgili verdiği talimatlar nedeniyle çetenin yöneticisi konumunda olduğu belirtiliyor.

İsim yazmıyor

Gül Apartmanı’nın girişindeki kapı zillerinde bina sakinlerinin isimleri yazılı, ancak Murat Yıldırım’ın yakalandığı dairenin zilinde herhangi bir isim ve kapı numarası yok. Posta kutusu da isimsiz..

’Yeşil yaşıyordur’
/images/100/0x0/55eacfc1f018fbb8f8983976


Organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı’nın bir zamanlar sağ kolu olan ancak adamlarınca 10 yıl önce Bebek’te öldürülen eski ülkücülerden Tevfik Ağansoy’un eşi Hülya Ağansoy, dün öğle saatlerinde Murat Yıldırım’ın yakalandığı Dikilitaş’taki Gül Apartmanı’na geldi. Muhabirler Ağansoy’un yanına giderek neden geldiğini sordu. Hülya Ağansoy, apartmanda oturan yeğenini ziyarete geldiğini söyledi. Ağansoy gazetecilerle sohbet ederken "Yeşil yaşıyordur" dedi.

Yeşil, Meclis’te

CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım’ın elden kaçırıldığı iddiasını TBMM’ne taşıdı ve bunun doğru olup olmadığını sordu. Seyhan, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Seyhan şu soruları yöneltti: "Mahmut Yıldırım’ın, derin devlet adına Irak’ta eğitim verdiği yönündeki iddialar doğru mudur? Yaşadığı açığa çıkan Mahmut Yıldırım’ın, gerçek sonuca ulaşılmadan neden ’ölmüş olabileceği’ kamuoyuna açıklanmıştır? Bu açıklamanın özel bir nedeni var mıdır?"

Ankara’da da 10 dakika ile kurtulmuş

İSTANBUL Polisi’nin elinden kaçırdığı belirtilen Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım, 8 yıl önce de Ankara’daki bir operasyonda yakalanmaktan 10 dakika ile kurtulmuştu.

Yeşil’in kardeşi Bahattin Yıldırım’ı izlemeye alan polis, 3 Mart 1998’de Etlik semtindeki eve operasyon düzenledi. Ev didik didik arandı, Yeşil’in eşiyle kızı ve kardeşi gözaltına alındı, ancak Yeşil’in izine rastlanmadı.

BASKIN YAPILDI

Polis tarafından kamerayla da görüntülenen bu operasyon öncesi olası bir çatışmaya karşı her türlü önlem alındı. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri ile birlikte eve özel tim görevlileri götürüldü. Apartmana girildiğinde en önde özel tim görevlileri, çelik yelek ve uzun namlulu silahlarla Yeşil’in dairesinin kapısını çaldı. Kapı açıldığı anda da polisler kendilerini tanıtarak, geri çekilmelerini istedi. Bu sırada evde Yeşil’in karısı Esma Yıldırım ile üç kadının olduğu polis kameralarına yansıdı. Polis, savcılık izin belgesini göstererek evdeki tüm odalarda uzun süre arama yaptı.

Kameralara da yansıyan arama sırasında Yeşil’in kardeşi Bahattin Yıldırım, sık sık polislerle tartıştı. Bahattin Yıldırım, "Ne gerek var ki böyle geliyorsunuz? Davet etseniz gelirdik. Böyle baskına gerek yoktu" derken, polis tartışmaktan kaçındı.

Tüm odalarda tek tek Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım’ı arayan polis, kanepelerin altıyla dolapların içine bile baktı. Ancak baskından 10 dakika önce Yeşil’in evden ayrıldığı belirlendi.

AİLE: GÖRÜŞMÜYORUZ

Polis bu arada Yeşil’in eşi Esma Yıldırım, kardeşi Bahattin Yıldırım ve evdekilerin ifadesine başvurdu. Bahattin Yıldırım ile Esma Yıldırım, "Mahmut’tan iki yıldır haber alamıyoruz. 1996 yılından bu yana da hiç görüşmedik" diyerek eve hiç gelmediğini öne sürdüler.

Operasyonu yürüten polis yetkilisi ise sorumuzu şöyle yanıtladı: "O tarihlerde Yeşil kesinlikle Ankara’da idi ve o eve de uğruyordu. Hatta biz baskını yaptığımız gün de o eve gittiğini öğrendik. Ancak baskından birkaç dakika önce ayrıldı ve yakalanmaktan kurtuldu. Ankara’da kendisine yönelik bir çalışma olduğunu öğrenince de ortadan kayboldu."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!