YeÅŸil çay mide ve karaciÄŸer kanserini önlüyor

Güncelleme Tarihi:

Yeşil çay mide ve karaciğer kanserini önlüyor
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 02, 2003 00:00

YeÅŸil çayın saÄŸlığa yararlı çok sayıda madde içerdiÄŸi bilinmektedir. Japonlar yeÅŸil çayın kanseri önlediÄŸine ve özellikle mide kanseri riskini azalttığına inanıyorlar.Japon yeÅŸil çayının baÅŸlıca folifenolü olan ‘‘epigallo kateÅŸin gallat’’ın mide ve karaciÄŸer kanserine karşı da koruyucu etkisinin olduÄŸu belirtilmektedir. Chemical Research in Toxicology dergisinde yayınlanan yeni bir çalışma, yeÅŸil çayın kanserle savaÅŸma yeteneÄŸinin bilinenden çok daha fazla olduÄŸunu ortaya koymuÅŸtur. YeÅŸil çayda bulunan bu madde, hücrelerdeki ‘‘Aryl Hydrocarbon (AH) reseptörü’’ isimli maddeyle etkileÅŸmekte ve bu maddenin fonksiyonunu engellemektedir. Kanser oluÅŸumunu kolaylaÅŸtıran pek çok etken örneÄŸin sigara, hücrelerdeki AH reseptör fanksiyonunu aktive ederek yeni ve zararlı genlerin oluÅŸmasını saÄŸlamaktadır. YeÅŸil çayın kanseri önleyici etkisinde antioksidan aktivitesi yüksek polifenoller yanında reseptör aktivitesini durduran baÅŸka moleküllerin de rol oynadığının saptanması önemli bir bulgudur. Rochester Ãœniversitesi'nden Prof. Dr. Thomas Gasiewicz ve arkadaÅŸlarının bu çalışmasında, brokoli, üzüm ve kırmızı ÅŸarapta bulunan flavonoid benzeri pek çok bileÅŸiÄŸin kanser koruyucu etkilerini AH reseptörü yoluyla yaptıklarını düşündüren bulgular da saptanmıştır.Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!