Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2001 00:00
Bir zamanlar ''Yeşil Bursa'' olarak anılan Bursa'da, son 10 yılda yaşanan plansız ve yoğun kentleşme sonucu, 3 bin 200 hektar tarım arazisi yok oldu.
Uludağ Üniversitesi (U.Ü) Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü bünyesinde, Bursa'daki doğal kaynakların belirlenmesi ve izlenilmesi amacıyla kurulan, ''Uzaktan Algılama Merkezi''nin yaptığı araştırma sonuçlarına göre, kent genelindeki orman, su ve tarım arazileri gibi doğal kaynakların nitelik ve miktarı giderek azalıyor.
U.Ü Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ertuğrul Aksoy, ''Uzaktan Algılama Merkezi''nin ''Landsat-5'', ''SPOT-XS'' ve ''IRS-1C'' uydularından elde edilen fotoğraflarla, bölgenin doğal kaynaklarının izlendiğini söyledi.
Uydu aracılığı ile yaptıkları incelemelerde, doğal hayatın sürdürülebilirliği açısından olumsuz verilere ulaştıklarını anlatan Aksoy, bir zamanlar yeşili ve verimli tarım arazileri ile ün yapan Bursa'da 10 yıl içinde 1. ve 2. sınıf tarım arazilerinde çok büyük kayıpların oluştuğunu belirterek, şöyle konuştu:
''Bursa'da hala sürmekte olan yoğun kentleşme baskısı sonucunda, 677 hektarı 1. sınıf, 2 bin 523 hektarı da 2. sınıf tarım arazisi olmak üzere toplam 3 bin 200 hektar en değerli tarım arazisi kentleşmeye kurban edilmiştir. Tarım arazilerinin hızla yok edildiği Bursa'da yerleşim alanı olarak kullanılan arazilerde ise 10 yılda neredeyse yüzde 100'lük bir artış oldu.''
Aksoy, Bursa'nın şu anda en değerli tarım arazilerinin bulunduğu Yenişehir ilçese de aynı tehlikenin söz konusu olduğunu ifade ederek, burada yaptırılan havaalanı ve çevre yolunun kentleşme baskısını giderek artıracağını savundu.
ORMANLAR YOK OLUYOR
Uydu fotoğraflarında, tarım arazilerinde yaşanan azalmanın ormanlık alanlarda da gözlendiğine işaret eden Aksoy, Uludağ ve çevresinde bulunan ''çıplak alan'' miktarında 10 yıllık dönem içinde yaklaşık yüzde 60'lık bir artış yaşandığını kaydetti. Aksoy, bölgede, kaçak ağaç kesimi, yazlık kullanımının artması, tarım alanı açma ve hava kirliliği nedeniyle ''az yoğun orman'' miktarında yüzde 32'lik artış yaşanırken, ''yoğun orman'' alanlarında yüzde 20'lik ve ''çok yoğun orman'' alanlarında da yüzde 6'lık bir azalma olduğunu söyledi.
Uzaktan Algılama Merkezi tarafından yapılan gözlemlerin düzenli olarak sürdürülemediğini de anlatan Aksoy, fotoğrafların yabancı uydulardan çok yüksek maliyetlerde satın alınabildiğine dikkati çekerek, şunları söyledi:
''Çalışmalarımızı ortak projeler ürettiğimiz çevre örgütleri ya da bu işi bir kültür hizmeti olarak gören kuruluşların maddi desteği ile sürdürebiliyoruz. Doğal kaynakları çok dinamik olan ve 7 iklimin yaşandığı Türkiye'nin, düzenli izleme yapabileceği, bu amaca dönük kendisine ait bir uydusu olması gerekir. Bu eksikliği sanırım askeri amaçlı olarak fırlatılan uydumuzdan ayrılacak bir frekans aracılığı ile giderebiliriz.'' (Bursa/aa)