PARİS (A.A)
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2007 02:22
Yeryüzünde memelilerin çoğalmasını, 65 milyon yıl önce dinozorların yok oluşuna bağlayan düşünceye bilim dünyasından itiraz geldi.
Nature dergisinin son sayısında yayınlanan makaleye göre, Münih teknik üniversitesinden Olaf Bininda-Emonds başkanlığındaki araştırmacılar, genel kabul gören bu fikrin herşeyi izah etmediği sonucuna vardı.
Memeli türlerinin farklılaşma sürecinin, çok daha önce başladığına hükmeden araştırmacılar, sürecin dinozorları kısa süre zarfında yok eden hadiselerden sonra da devam ettiğini vurguladı.
Araştırmaya göre, günümüzdeki memelilerin öncülleri, en az 75 milyon yıl önce ortaya çıktı, ancak dinozorların yok olmasından 10-15 milyon yıl sonra farklı türlere ayrıldı.
Bu yeni kronoloji, Bininda-Emonds ve arkadaşlarının bugün yaşayan hemen hemen bütün memelileri kapsayan ilk şecereyi bilgisayar ortamında çıkarmayı başarmaları sayesinde belirlendi.
Şimdiye kadar sadece fosillerin mukayeseli tahliline veya genetik şifre çözümüne dayanan evrim süreci çalışmaları, belirli ve sınırlı sayıda familyaları kapsıyordu. Yeni oluşturulan şecere ise,son 160 milyon yıl içinde ortaya çıkan 4500 memeli türünün yüzde 99'unun evrim çizgisini kapsıyor.
Bu çalışmaya gelene kadar, bilim adamları memelilerin o korkunç düşmanları (dinozorlar) yok olduktan sonra gelişme imkanı bularak çeşitlilik kazandığını düşünüyordu.
Dinozorların, dünyaya büyük bir göktaşının çarpması sonucu ortadan kalktığına inanılıyor.