'Yerel Yönetimler Yasa Tasarısı AB'ye uygun değil'

Güncelleme Tarihi:

Yerel Yönetimler Yasa Tasarısı ABye uygun değil
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2001 00:00


Türk Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen 'Avrupa Birliği Sürecinde Yerel Yönetimler Zirvesi'nin ardından açıklanan sonuç bildirgesinde Meclis'te görüşülmekte olan Yerel Yönetimler Yasa Tasarısı'nın yerel yönetimlere çağdaş ve demokratik bir kimlik kazandırabilecek nitelikte olmadığı görüşü savunuldu.

Bildirgede, belediye başkanlarının belediyeleri güçlendirmek üzere dilek ve önerilerini hükümet ve parlamentoya iletme kararı aldıkları ifade edildi.

Türkiye tarafından da onaylanan Avrupa Konseyi'nin Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'nın ilkeleri doğrultusunda yeni düzenlemelerin yapılması gerektiği kaydedilen bildirgede, yerel yönetimlere görevleriyle orantılı gelir kaynaklarının sağlanması, devletin yerel yönetimler üzerindeki vesayet yetkisinin makul ölçüler içinde hukuka uygunluk denetimiyle sınırlandırılması istekleri yer aldı. Bildirgenin son bölümünde ise şu görüşlere yer verildi:

''Yerel yönetimlerin seçimle görev gelen organlarının göreve dönme koşullarının demokratik hukuk devleti olmanın gerektirdiği özenle yeniden düzenlenmesi üzerinde de durulan toplantıda, halen parlamento komisyonlarında görüşülmekte olan tasarının yerel yönetimlere çağdaş ve demokratik bir kimlik kazandırabilecek nitelikte olmadığı, AB ülkelerinde geçerli standartların oluşturulmasına elverişli bulunmadığı saptanmıştır.''

BELEDİYE BAŞKANLARI YASAYI ELEŞTİRDİ

Altınpark'ta dün başlayan zirve, bu sabah belediye başkanlarının katıldığı ''AB ve Yerel Yönetimler'' başlığını taşıyan bir toplantıyla sürdü. Toplantıda belediye başkanları Yerel Yönetim Yasa Tasarısı'nı eleştirerek AB normlarına uygun olmadığı eleştirilerini dile getirdiler.

Tasarıyı ''antidemokratik'' olarak niteleyen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, tasarıda bir değişiklik yapmanın mümkün olamayacağını, TBMM'den aynen geçeceğini savunarak, ''Beklediğimiz neticeyi alamayacağız'' dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan ise yerel yönetimlerle ilgili görüşmeler için bugüne kadar 28 kez Ankara'ya geldiğini, 12 yıl içinde 12 santim yol alınmadığını anlattı.

Mevcut uygulamaların devam etmesi halinde 4-5 ay içerisinde belediyelerin fiilen kapanma noktasına geleceğini savunan Doğan, Türkiye'de 3216 belediyenin bulunduğunu, bunlardan bir çoğunun siyasi amaçlarla kurulduğunu söyledi. Doğan, İçişleri Bakanlığı'nın denetim yöntemini de eleştirerek, her belediyeye, özlük hakları Bakanlık'ta olmak üzere bir müfettiş istihdam edilmesinin daha yararlı olacağını dile getirdi.

Mardin Belediye Başkanı Abdülkadir Tutaşı da 70 yıllık yasayla idare edilen belediyelerle AB'ye girmenin hayal olduğunu söyledi. Tutaşı, tasarının belediyeleri ''eli kolu bağlı kuklaya çevirmek isteyen maddelerle dolu olduğunu'' ileri sürdü. (Ankara/aa)


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!