<B> Umut ERDEM / ANKARA</B>
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2003 20:01
Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (KA.DER), 28 Mart 2004 yerel seçimlerinde daha fazla kadının aday olması için, 'yerel seçim kampanyası' başlattı. KA.DER Ankara şubesi, bastırdığı beş broşür ve iki kitapçıkla hem kadınları adaylığa, hem de seçmenleri, kadınlara oy vermeye çağırıyor.
Siyaset başta olmak üzere, Türkiye'de karar alma mekanizmalarında daha fazla kadın olması için çalışan Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği'nin (KA.DER) Ankara Şubesi, 28 Mart 2004 yerel seçimlerine hazırlanıyor.
KA.DER Genel Merkezi bir '
yerel seçim kampanyası' başlatırken, KA.DER Ankara Şubesi yerel seçimlerde kadın katılımı sayısını arttırmak için iki kitapçık ve beş broşür bastırdı.
Danimarka Büyükelçiliği'nin desteğiyle bastırılan broşürlerden biri Ankara'ya özel. Ankaralı kadınların belediye hizmetlerinden nasıl yararlandığını, sorunlarını ve çözüm yollarını anlatıyor. Bir diğeri yerel yönetim ve yerel siyasetin kadınlar için önemini anlatıyor.
Dünyadaki gelişmiş ve az gelişmiş ülkelerde yerel yönetimlerdeki kadın oranlarını gösteren bir diğer broşürde Türkiye'de yerel yönetimdeki ortalama kadın oranın yüzde bir olması gerektiği anlatılıyor. Broşürlerden bir tanesi ise muhtarlar için hazırlanmış. Kadınların 'neden muhtar olmaları gerektiği' ortaya konuluyor.
Beşinci broşür 'kadınların neden siyaset yapması gerektiğini, neden siyasetten uzak kaldığını, siyasete girmesi halinde neleri değiştirebileceğini anlatıyor.
Kitapçıklardan biri 'kadınlar tarafından kadınlarla birlikte ve kadınlar için Yerel Politika' adını taşıyor. Dr. Ayten Serin tarafından hazırlanan kitapçıkta yerel politikanın tanımı, neleri düzenlediği, kadınların neden dışlandığı ve ne yapması gerektiği yer alıyor.
Aksu Bora tarafından hazırlanan ikinci kitapçık eğitime yönelik. 'Gücümüzü Farketmek-kadınlarla grup çalışması için rehber' adlı kitapçıkta toplantı kuralları, yönetimi ve yönlendirmesi yer alıyor.
DANİMARKA DESTEĞİKA.DER Ankara Şube Başkanı İlknur Üstün, her broşürün farklı ama birbirini tamamlayan bir işlevi olduğunu aktarıyor. Kitapçık ve broşürlerin beş aylık bir çalışmanın ürünleri olduğunu kaydediyor.
Üstün, Danimarka Büyükelçiliği'nin finans sağlamasının nedenini şöyle ifade ediyor: ‘‘Hazır kaynağımız yok. Danimarka, yerel yönetimlerde, kadın erkek eşitliğini sağlama yönünde ciddi çaba gösteren ülkeler arasında yer alıyor. Çalışmalarımızı proje halinde onlara götürdük. Bizi destekleyebileceklerini söylediler.‘‘
KA.DER'in broşürler ve kitapçıklar basıldıktan sonraki en büyük uğraşı, Türkiye'deki bütün kadınlara ulaşmak olmuş. Bu amaçla 27, 28, 29 Eylül’de eğitici eğitimi düzenlemişler.
Kitapçıklar, daha çok yerel politika üzerine çalışacak, eğitimler verecek lider ve aday kadınlara, broşürler Türkiye'nin her yerinde grup çalışmalarını yürüten, yerel yönetimlerle ilgili çalışma yapan, bütün kadın örgütlerine dağıtılıyor.
Üstün, şu anda kadınları aday olmaya çağıran bir afiş çalışması yaptıklarını belirtiyor: ‘‘Hedefimiz eşitliği sağlayıcı olarak yüzde 50'lik kadın temsili. Birleşmiş Milletler'in 'kritik eşik' dediği bir grubun varlık gösterebilmesinin limiti yüzde 33 dür. İlk anda yüzde 33'e ulaşmanın çabası içindeyiz.‘‘
KA.DER broşürlerinde
çarpıcı rakamlar
-Türkiye'de üç bin 216 belediye başkanından 20'si, üç bin 122 il genel meclisi üyesinden 44'ü, 34 bin 84 belediye meclis üyesinden 541'i kadın.
-Türkiye'de yerel yönetimlerde kadın oranı yalnızca yüzde bir.
-Kadın belediye başkanlarının oranı Latin Amerika'da yüzde sekiz.
-Kanada'da yerel meclisin yüzde 18'i kadın.
-Londra Belediyesi'nde kadın temsilci oranı yüzde 28.
-AB ülkelerinde seçilmiş her beş yerel yöneticiden biri kadın.