Güncelleme Tarihi:
Fransa'da pazar günü ilk turu düzenlenecek yerel seçimler öncesi Paris'te yaşayan Türklerin siyasi partilerden ziyade bulundukları bölgedeki Türk siyasetçilere ve kendilerine yakın gördükleri adaylara oy vermesi bekleniyor.
Daha önce sadece belediye meclis üyeliğine adaylığını koyan Türkler, bu seçimlerde ilk kez belediye başkanlığı için de yarışacak. Seçilme ihtimali düşük olarak görülse de Türk kökenli adayların ses getirmesi bekleniyor.
Toplam 130 Türk aday olurken, bunlardan 8'i belediye başkan adayı olarak yarışacak. 6 Türk aday bağımsız yarışırken, Nancy'den seçime katılan Bora Yılmaz Sol Cephe partisinden, Strasbourg'tan aday olan Tuncer Sağlamer de Yurtttaş Hareketi partisinin adayı oldu.
2008 yılında düzenlenen seçimlerde 41 Türk kökenli vatandaş ilk turda belediye üyeliğini kazanmış, ikinci turda kazananlarla bu sayı 107'ye ulaşmıştı.
Fransa'da oy kullanma potansiyeli olan yaklaşık 210 bin kayıtlı Türk seçmen bulunduğu belirtiliyor. Önceki seçimlerde 15 bin Türk seçmeninin oy kullandığı ülkede, bu yıl yaklaşık 50 bin kişinin oy kullanması bekleniyor.
TÜRKLER BÖYLE DEĞERLENDİRDİ
73 yaşındaki Kardiyolog Dr. Demir Önger, "Önceki seçimlerde sosyalist partilere oy veren Türkler ve Fransızlar büyük bir hayal kırıklığı içinde. Önümüzdeki yerel seçimlerde sosyalistlerin muazzam şekilde oy kaybedeceği düşünülüyorum" diye konuştu.
Ülkede son yapılan anketlerde sağ oyların oranı yüzde 49'a ulaşırken, en az 30 şehrin sağ partilere ve özellikle eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin partisi Halk Hareketi Birliği'ne (UMP) geçmesi öngörülüyor. Seçimde en büyük çıkışı ise aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN) partisi yapacak gibi duruyor. Marine Le Pen'in liderliğindeki partinin yüzde 20-24 arasında oy alması bekleniyor.
Önger, FN'nin belediye meclislerinde önemli ölçüde aza sayısına ulaşmasının yabancı derneklerin alacağı yardımları etkileyeceğini belirtti.
-Hollande verdiği sözleri yerine getirmedi-
Önger, Fransa'nın ekonomik gidişatının iyi olmadığını vurguladı. Hollande'ın seçilmeden önce verdiği sözleri pek yerine getirmediğini belirten Önger, 3 milyon işsizin yaşadığı ülkede ekonomik krizin devam ettiğini ve işsizliğin her geçen gün daha da artış kaydettiğine dikkati çekti.
58 yaşındaki yatırım danışmanı Lütfi Bilgen de siyasetçi ve seçmen ilişkisini değerlendirerek "Fransa'da mahalli seçimlerde halk partilere değil adaylara oy verir. Belediye başkanları da istihdamla ilgili çok hassastırlar ve şirketlere bu yönde kolaylık sağlarlar. Herhangi bir iş yeri kapatılmaması için çözüm ararlar" ifadesini kullandı.
Bilgen, Fransa'daki Türk seçmenler olarak yerel seçimlerde yeni nesilden Türk adayları destekleyeceklerini belirterek, "Şimdiye kadar siyaset konusunda geri kaldık. Belediye seçimlerini kazanarak temsil hakkı kazanan çok az Türk var. Bundan sonra inşallah etki alanımız daha fazla olur" ifadelerini kullandı.
54 yaşındaki sigortacı Selim Tongur ise Fransa'daki Türklerin belediye seçimlerinde kişisel olarak tanıdıkları ve ilişkileri iyi olan adaylara oy vermeyi tercih ettiklerini söyledi. Tongur, "Türk seçmenlerin çoğu genelde sağ partileri ırkçı buldukları için sol partilere oy vermeyi tercih ediyor" şeklinde konuştu.
Aynı zamanda Sol Birlik Partisinden belediye meclis üyeliğine adaylığını koyduğunu söyleyen Tongur, bulunduğu bölgede hiç Türk bulunmadığını ve yerel hayata müdahil olmak gerektiğini vurguladı. Yavaş yavaş politikaya girmeyi ve yerel seçimlerde etkin olmayı düşündüğüne dikkati çeken Tongur, "Bizden sonra da çocuklarımızı da bu yönde teşvik etmemiz lazım" diye konuştu.