Güncelleme Tarihi:
Yerel seçimler ne zaman sorusu, erken dönemde gerçekleştirilen genel seçimlerin ardından araştırılan konu oldu. Daha önce planlanan tarihe göre 2019 yılının bahar aylarında gerçekleştirilmesi beklenen yerel seçimler, son günlerde erken seçim haberleriyle gündemde yer alıyor. Peki, yeni dönem belediye seçimleri ne zaman gerçekleştirilecek? İşte, yerel seçim tarihleri
YEREL SEÇİMLER NE ZAMAN YAPILACAK?
Yerel seçimlerin normal şartlar altında 2019 Mart ayı içerisinde gerçekleştirilmesi beklenmekteydi. Son zamanlarda ise erken seçime yönelik birçok açıklama geldi. İşte, onlardan bazıları;
MAHİR ÜNAL: Türkiye'yi seçim atmosferinden çıkarıp güven ve istikrar atmosferine sokmuşken yeniden erken seçim tartışmalarının başlamasını doğru bulmuyoruz. Bazı arkadaşlarımızın açıklamaları sanki erken seçime destekmiş gibi sunuluyor; bizim gündemimizde herhangi bir şekilde bir erken seçim bulunmuyor. Türkiye'nin önüne yeniden erken seçim getirilmesini doğru bulmuyoruz, bizim de gündemimizde şu anda bir erken seçim tartışması söz konusu değil.
MUSTAFA ELİTAŞ: Mustafa Elitaş, yerel seçimlerin sohbaharda yapılacağı yönündeki iddiaları da değerlendirdi. Elitaş, bu konuda şunları söyledi:
”Yerel seçimlerle ilgili biz AK Parti olarak 2013 yılında bir girişimde bulunmuştuk. O dönemde CHP ve MHP ’evet’ demişti. Bunun halk oylamasına gitmeden yapılması şarttı. O dönem yerel seçimler için CHP uzlaşmak yerine vazgeçmişti. Ondan dolayı seçimlerin kasım ayında yapılması gerçekleşmemişti. Biliyorsunuz rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu 2009 yılındaki yerel seçimlerde ’hava şartlarının olumsuz olması’ diye ifade ettiğimiz bir şehadet şerbetini içti. Ondan sonra bütün siyasi partiler, sonbaharda kasım ayının ilk haftası veya ikinci haftası aslında ekim ayının da son haftası olabilirdi, ancak, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı olduğundan dolayı böyle bir şeyin olmaması gerektiğini ifade ettiler. Kasım ayının ilk pazar ya da ikinci pazar günü, bu da 1 ile 8’i arasını içeren bir zaman dilimini içeriyor, bu tarihte olmasının benim kanaatimce uygun olduğunu düşünüyorum. Anayasa’nın ilgili maddesi değiştiğinde bu yapılır. Bunun referanduma gitmeyecek şekilde değişmesi lazım. Çünkü referanduma giderse referandumun halk oyunu sunulmasıyla ilgili kanunun 60 günlük süresi var. Parlamentodan geçmesi 1 aylık bir süre. 60 günlük süre dediğimizde Ekim ayına geliyor. Ekim’de referandumdan geçirilse bile 90 günlük bir süre var. Bu sefer Mart yerine Şubat ayına alması gerekiyor. Bu konuda 3 siyasi partinin anlaşması gerekiyor. AK Parti, CHP ve MHP’nin bu konuda uzlaşması gerekiyor. Bizim gündemimizde yerel seçimlerin öne alınmasıyla ilgili bir durum sözkonusu değil. Milliyetçi Hareket Partisi de böyle bir şeyin olmadığını ifade etti ama diğer siyasi partiler böyle bir beyanda bulunursa yetkili kurullar değerlendirme yapar."
İSMAİL KAHRAMAN: AK Parti Grup Başkan Vekili ve yeniden Kayseri milletvekili seçilen Mustafa Elitaş’ın "Üç siyasi parti anlaşırsa erken yerel seçim olur" açıklamasına dair konuşan TBMM Başkanı Kahraman, "Duymadım ama zannediyorum hukuki mani var. Anayasa Mahkemesi var. Partilerin anlaşması... O anlaşmaya göre yeniden bir kanun maddesi olarak Anayasaya girmesi uzun hadisedir. Ne lüzum var? Belli bir zaman zaten yaklaştı. İlk aday tespiti başlangıçlardan itibaren 3 ay ayırsak 6 aylık zaman kaldı, ne var? Telaş da yok talaş da yok" diye konuştu.
MUSTAFA DESTİCİ: "Yerel seçimlerin erkene alınmasını 2009’dan beri savunuyoruz. Bugüne kadar çoktan alınması gerekiyordu ama maalesef geçmiş dönemlerdeki Meclis, bu anlamda irade ortaya koymadı. Bizce alınabilir, alınması çok doğrudur. Çünkü martta kış şartları oluyor, seçim büyük zorluklara sahne oluyor. Onun için yerel seçimlerin önümüzdeki sonbaharda, ekim sonu gibi yapılmasının hem milletimiz açısından hem seçimin sıhhati açısından daha doğru olduğuna inanıyorum. Hem de Türk milletimiz, 24 Haziran seçimlerinde bir irade koydu, bunun yansımasını da yerel seçimlerde göreceğimize inanıyorum."