Ali DAĞLAR
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2007 00:00
Kutlu Doğum Haftası bahane edilerek 23 Nisan Bayramı arifesine denk getirilen başı örtülü çocuk korolarına Çorlu’dakiler de eklendi. Benzerleri Genelkurmay bildirisine de yansıyan görüntüler için Çorlu Müftülüğü programlarında çocuk korusu olmadığını bildirdi, giysilerin de yöresel kıyafetler olduğunu iddia etti.
GENELKURMAY Başkanlığı’nın 27 Nisan bildirisinin ana gerekçeleri arasında sayılan ve 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile arefesine denk getirilen, başı örtülü çocuk korolarının ön planda olduğu Kutlu Doğum Haftası manzaralarının, Çorlu’nun beldelerinde de yaşandığı ortaya çıktı. Çorlu Müftülüğü 16 Nisan’dan başlamak üzere, 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı da içine alan haftada, birer gün arayla merkezde Çorlu Spor Salonu, Ulaş, Marmaracık, Velimeşe ve Misinli beldelerinde, Kutlu Doğum etkinlikleri düzenledi.
KADINLAR ARKA SIRAYA
Ulaş Beldesi’nde düzenlenen Kutlu Doğum Haftası etkinliğinde seyirciler, erkekler protokolde, kadınlar arka sıralarda olmak üzere harem-selamlık şeklinde oturdular. Sahnede ise başları örtülü küçük yaşta kız öğrenciler koro halinde ilahiler okudu. Ardından bu kez başları siyah örtülerle örtülmüş küçük kız çocukları kürsüye gelerek ilahiler ve şiirler okudular. Çorlu Müftülüğü’nün merkezde Çorlu Spor Salonu’nda düzenlediği etkinlikte başı örtülü kız çocuğu korosuna yer verilmezken, beldelerde bu görüntülerin yaşandığı ortaya çıktı.
MÜFTÜLÜK: PROGRAMDA YOK
Çorlu Müftü Vekili
Mehmet Bican, Kutlu Doğum Haftası etkinliklerinin Çorlu ve 5 beldesinde düzenlendiğini, etkinliklerde kendilerinin herhangi bir kız çocuğu korosunun sahne alması konusunda yönlendirmelerinin olmadığını, programda böyle bir şey de bulunmadığını belirterek şunları söyledi:
"Çorlu ve 5 beldesinde Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri düzenledik. İlahi söyleyen kız çocukları bizim yaz Kuran kurslarımıza katılan çocuklar ve o yörenin çocukları. Ulaş Beldesi’nde Belediye Başkanı’nın, diğer yörelerde de yine köylülerin ricası üzerine yöresel kıyafetleriyle sahneye çıkıp ilahi söylediler. Bir kısmı şiir okudu. Bizim programımızda çocuk koroları yok. Bu konuda bugüne kadar bize yansıtılan bir sıkıntı da olmadı." Çorlu Jandarma Komutanlığı’nın beldelerden gelen bu görüntüler üzerine etkinliklerle ilgili araştırma yaptığı öne sürüldü.
23 NİSAN’A ALTERNATİF
Genelkurmay Başkanlığı’nın 27 Nisan’da yayınladığı gece yarısı bildirine de konu olan irticai görüntüler, Nisan ayı boyunca devam edip 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na karşı bir alternatif haline dönüşen, bu yılki Kutlu Doğum Haftası etkinliklerinde yaşanmıştı. 16 Nisan’da Denizli’de, 22 Nisan’da Şanlıurfa’da düzenlenen organizasyonlarda, ilköğretim çağındaki türbanlı kız çocuklarına gece yarılarına kadar ilahiler okutulmuştu. Yine Denizli Tavas’ta 4 tane cami dururken, bir okulda kadınlara vaaz verildiği ortaya çıkmıştı. En son geçen hafta, Van’daki Bostaniçi Lisesi’nde öğrencilere yere oturarak eğitim verildiği haberleri ise medrese sistemine benzetilmiş ve büyük tepki toplamıştı.
Böyle yürütmüşlerdiTEKİRDAĞ’ın Çorlu İlçesi’nde, 2006’daki 23 Nisan Bayramı kutlamalarında, 5. Kolordu Komutanı Korgeneral Metin Yavuz Yalçın, kara çarşaflı ve fesli Hanife Celep İlköğretim Okulu öğrencilerini görünce tepki göstermişti. İlçe Milli Eğitim Müdürü Zafer Altunkozaoğlu’nu yanına çağıran Korgeneral Yalçın, "Müdür, okullar sana bağlı, sorumlusu da sizsiniz. Kara çarşaf da nereden çıktı? Çok yazık. Çocuk yaştaki öğrencilere kara çarşaf giydirilip halkın gözü önünde geçmeleri hiç de hoş olmadı. Sanırım sorumlular hakkında gereğini yaparsınız" demişti. Altunkozaoğlu ise "Törenlerde neler yapılacağını komite belirliyor. Törenlerde öğrenciler Cumhuriyet öncesi, Cumhuriyet dönemi ve günümüz kıyafetlerini sergilediler. Bunda kötü bir niyet yok" diye konuşmuştu. Hürriyet’te haberi böyle vermişti.