Güncelleme Tarihi:
İŞTE 'BODY WORLDS' SERGİSİNE YENİ GELEN VÜCUTLAR
Dünyada büyük ilgi gören ve Türkiye'de de 330 binden fazla ziyaretçinin gezdiği sergiye, Almanya'daki Plastinasyon Enstitüsü'nden getirilen yeni örnekler arasında “Bisiklet Sürücü”, James Bond filminde de kullanılan “Poker Üçlüsü”, “İlkyardım Ekibi” ve dünyada ilk kez sergilenecek olan “İtfaiyeci” yer alıyor.
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında “Thepartners” ile serginin bilimsel ve tıbbi danışmanlığını yapan İstanbul Üniversitesi iş birliğiyle Karaköy'deki Antrepo 3'te açılan sergiye, Almanya'dan TIR'larla getirilen yeni plastinatlar, Plastinasyon Enstitüsü'nde görevli ekip tarafından, özel olarak hazırlanan kutularından çıkarılarak yerlerine monte edildi.
“İTFAİYECİ”NİN DÜNYA PRÖMİYERİ TÜRKİYE'DE
Thepartners firmasının sahibi Fırat Kasapoğlu yaptığı açıklamada, sergiye “Bisiklet Sürücü”, James Bond filminde de kullanılan “Poker Üçlüsü”, “İlkyardım Ekibi” ve “İtfaiyeci” plastinatlarının getirildiğini söyledi.
“İtfaiyeci” plastinatının özel olduğunu, çünkü dünya prömiyerini yaptıklarını ifade eden Kasapoğlu, büyütülmüş formda olduğu için “Bisiklet Sürücü”nün de ziyaretçilerin ilgisini çekeceğine inandıklarını belirtti.
“İlkyardım Ekibi”nin ise kalp masajı uygulamasını gösteren bir örnek olduğunu anlatan Kasapoğlu, James Bond filminde kullanılan “Poker Üçlüsü”nü de sergideki yerine yerleştirdiklerini ve ziyaretçileri beklediklerini dile getirdi.
“Body Worlds”un dünyada aynı anda ziyaretçiyle buluşan 6 sergisinin bulunduğunu, bu sergiden 5'inin insan vücudu, bir tanesinin ise hayvan vücuduyla ilgili olduğunu belirten Kasapoğlu, önümüzdeki günlerde Chicago'da insan vücuduyla ilgili sergilerden bir tanesinin daha kurulacağını, İstanbul'daki sergiden bazı plastinatları bu sergiye yolladıklarını söyledi.
Kasapoğlu, “Sergiyi görmüş olanların bir kez daha uğrayacağını tahmin ediyorum çünkü yeni gelen plastinatlar çok etkileyici. Hiç görmemiş olanlar için ise kaçırılmaması gereken bir fırsat. Çünkü 27 Marttan sonra sergiyi bir daha uzatma şansımız yok” dedi.
İlk etapta 17 Aralıkta sona ermesi planlanan serginin süresini, gördüğü büyük ilgi nedeniyle 27 Marta kadar uzattıklarını hatırlatan Kasapoğlu, ziyaretçi sayısına bakıldığında “Body Worlds”un başarılı bir sergi haline geldiğini ifade etti.
60 ÜLKEDE 30 MİLYON ZİYARETÇİ
Dr. Hagens'in açtığı Plastinasyon Enstitüsünde hazırlanan plastinatlar, ilk kez 1995 yılında Japonya'da sergilendi. Japonya'daki serginin çok büyük ilgi uyandırması üzerine Body Worlds sergisi, dünyanın dört bir yanına taşınmaya başlandı.
İnsan vücudunun zarif formunu keşfedip, stres altında ve hastalık zamanında nasıl kırılgan olduğunu ve sağlıklıyken de nasıl müthiş bir güce ulaştığını gösteren sergi, bugüne kadar Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika olmak üzere 60'tan fazla ülkede 30 milyondan fazla ziyaretçiye ulaştı.
Sergi, doğum öncesi gelişim ve bebeklikten, çocukluk ve ergenliğe, yetişkinliğe ve yaşlılığa kadar, insan yaşam döngüsü ve yaşlanmanın özel bir sunumunu kapsıyor. Temel amacı sağlık eğitimi olan ve insanın kendisiyle karşı karşıya kalmasını sağlayan unutulmaz bir deneyimi ortaya koyan “Body Worlds”, vücutlarını bağışlayan kişilerin bedenlerinin ve iç organlarının halka sunulduğu tek insan anatomisi sergisi niteliğini taşıyor.
Sergi ayrıca yaşla ilişkili konulardaki inanılmaz başarı ve ibret öykülerinin yanı sıra, ömür uzatma araştırmalarındaki en son bulguları da ziyaretçilere sunuyor.
PLASTİNASYON YÖNTEMİ
Plastinasyon, Dr. Hagens tarafından örneklerin tıp eğitimi amacıyla korunması için icat edilen, benzersiz bir işlem. Plastinasyon işlemi için bağışçıların bedenleri, şu işlemlerden geçiriliyor:
“Tahnit Etme ve Anatomik Diseksiyon: Sürecin ilk adımı, atardamarlardan formalin pompalayarak çürümenin durdurulmasını kapsar. Formalin, tüm bakterileri öldürür ve dokunun çürümesini durdurur. Diseksiyon araçları kullanarak ayrı anatomik yapıları hazırlamak üzere deri, yağ ve bağ dokuları çıkarılır.
Vücut Yağı ve Suyun Çıkarılması: İlk adımda vücut suyu ve çözülebilir yağlar, bir çözücü banyosuna (örneğin bir aseton banyosu) koyarak vücuttan çözülür.
Zorlu Emdirme: Bu ikinci değişim süreci plastinasyonun merkez adımıdır. Zorlu emdirme sırasında reaktif bir polimer, örneğin silikon kauçuk, asetonun yerini alır. Bunu yapmak için örnek bir polimer çözeltisine batırılır ve vakum tankına konur. Vakum, örnekten asetonu çıkarır ve polimerin her bir hücreye işlemesine yardımcı olur.
Konumlandırma: Vakum emdirmenin ardından vücut istendiği gibi konumlandırılır. Her bir anatomik yapı olması gerektiği gibi hizalanır ve teller, iğneler, pensler ve köpük bloklar yardımıyla sabitlenir.
Kürleme (Sertleştirme): Son adımda, örnek sertleştirilir. Bu, kullanılan polimere bağlı olarak gaz, ışık veya ısı ile yapılır. Bütün bir vücudun Diseksiyonu ve Plastinasyonu yaklaşık 1500 çalışma saati gerektirir ve normalde tamamlaması yaklaşık bir yıl alır.”