Güncelleme Tarihi:
Yeni kanuna göre, askerlik görevini yapmayanlar ile izin almadan yabancı bir ülke vatandaşlığına geçenlerin Türk vatandaşlığının kaybettirilmesi uygulamasına son veriliyor.
Ancak Türk vatandaşı olup da, izin almadan yabancı bir devlet hizmetinde gönüllü olarak askerlik yapanlar Bakanlar Kurulu kararıyla vatandaşlıktan çıkarılabilecek.
İşte yeni yasaya göre “Türk vatandaşı” olmak ya da “vatandaşlıktan ayrılmanın” şartalrı
YENİ DOĞAN ÇOCUKLARIN TÜRK VATANDAŞI OLMASI
Doğumla kazanılan Türk vatandaşlığı, soy bağı veya doğum yeri esasına göre kendiliğinden kazanılacak.
Zeynep Gürcanlı YAZIYOR
Evlilik dışı çocuklarda ise;
Eğer
Eğer
Anne ve babasının ikisi de yabancı olan çocuk, Türkiye’de doğmuş ve herhangi bir ülke vatandaşlığını kazanamamış ise, doğumdan itibaren Türk vatandaşı olabilecek.
YETKİLİ MAKAM KARARI İLE TÜRK VATANDAŞLIĞI
Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen bir yabancıda aranan şartlar şöyle;
Başvuru tarihinden geriye doğru Türkiye'de kesintisiz 5 yıl ikamet etmek (Türk vatandaşlığını kazanma talebinde bulunan bir yabancı, başvuru için aranan ikamet süresi içinde toplam 6 ayı geçmemek üzere Türkiye dışında bulunabilecek. Türkiye dışında geçirilen süreler, ikamet süreleri içinde değerlendirilecek)
Bu şartları taşıyan yabancı, İçişleri Bakanlığı’nın uygun görmesi halinde, Türk vatandaşlığına
Türk vatandaşınca evlat edinilen ergin olmayan kişi, milli güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel oluşturacak bir hali bulunmamak şartıyla, Türk vatandaşlığını kazanabilecek.
TÜRKİYE’YE SANAYİ YATIRIMI YAPANA VATANDAŞLIK VERİLECEK
Yeni yasa ile, Türkiye’ye sanayi tesisi getiren yabancılara de İçişleri Bakanlığı’nın teklifi ve Bakanlar Kurulu’nun kararıyla doğrudan vatandaşlık verilebilecek. Burada aranacak tek şart ise, kişinin milli güvenlik ve kamu düzenine engel oluştaracak bir hali bulunmaması.
Aynı şekilde, bilimsel, teknolojik, ekonomik, sosyal, sportif, kültürel, sanatsal alanlarda olağanüstü hizmeti geçen ya da geçeceği düşünülen yabancılara da, ilgili bakanlıklarca yapılan teklif ujyarınca, Bakanlar Kurulu kararı ile Türk vatandaşlığı kazanabilecek.
YENİDEN VATANDAŞLIK
Vatandaşlık Kanunu, “vatana bağlılıkla bağdaşmayan eylemlerde bulunduğu için” daha önce Türk vatandaşlığı kaybettirilenlere de yeniden vatandaşlık kazanma hakkı getiriyor. Bu kişilere Türk vatandaşlığı Bakanlar Kurulu kararı ile verilebilecek.
Seçme hakkını kullanarak Türk vatandaşlığını kaybedenlerden yeniden Türk vatandaşlığına dönmek isteyenler için ise, sadece İçişleri Bakanlığı’nın kararıyla vatandaşlık verilebilecek. Ancak bu kişilerde Türkiye’de üç yıl ikamet etme şartı aranacak.
TÜRK VATANDAŞI İLE EVLENMEK, DOĞRUDAN VATANDAŞLIK KAZANDIRMAYACAK
Yabancılar, bir Türk vatandaşıyla en az 3 yıldan beri evli iseler Türk vatandaşlığını kazanmak üzere başvuruda bulunabilecek. Başvuru sahiplerinde; aile birliği içinde yaşama, evlilik birliğiyle bağdaşmayacak faaliyette bulunmama, milli güvenlik ve kamu düzenine engel oluşturacak bir hali bulunmama şartları aranacak.
KİMLER VATANDAŞLIKTAN ÇIKARILACAK?
Yasa ile, Türk vatandaşlığından çıkarılma şartları şöyle belirlendi;
İzin almadan kendi istekleriyle yabancı bir devlet vatandaşlığını kazananlar, yurt dışında bulunup da muvazzaf askerlik görevini yapmak veya Türkiye'de savaş ilanı üzerine, yurt dışında bulunup da yurt savunmasına katılmak için yetkili kılınan makamlarca usulen yapılacak çağrıya, mazeretsiz 3 ay içinde uymayanlar, sevk sırasında veya kıtalarına katıldıktan sonra yurt dışına kaçıp kanuni süre içinde dönmeyenler, milli güvenlik bakımından engel oluşturacak bir hali bulunmamak kaydıyla, Türkiye'de ikamet etme şartı aranmaksızın Bakanlar Kurulu kararıyla yeniden Türk vatandaşlığına alınabilecek.