Yeni test: Güvenilirlik

Güncelleme Tarihi:

Yeni test: Güvenilirlik
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2010 10:56

Avrupa’da 20 ülkede 91 bankayı kapsayan stres testlerinin sonuçları Cuma günü açıklandı ve yedi bankanın sınavdan geçemediği belirtildi. Şimdi bankalar stres testinin stresini yaşamaya başlayacak.

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor      
Haberin Devamı

 

Avrupa Birliği’nin (AB) kıtanın en büyük bankalarının mali şoklara karşı ne kadar dayankılı olduğunun ölçüldüğü stres testlerinin amacı Avrupa’nın sıkıntı içindeki bankacılık sektörünü rahatlatmaktı.  

 

Ancak bu testlerin kesin sonuçlar ortaya çıkardığına inanan kişi sayısı ise çok az seviyede bulunuyor.  

 

Finansal sisteme olan güveni yeniden tesis etmek isteyen Avrupalı düzenleyici kurumlar, stres testlerinin yeteri kadar sert ve şeffaf olmasını umut ediyor. Cuma günü testin sonuçlarının açıklanmasının ardından, Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde, bu yıl hem Avrupalı hükümetler hem de bankalara karşı oluşan güvensizliği ortadan kaldırmak adına yapabileceklerini tamamladıklarını söyledi. 

 

Haberin Devamı

Lagarde’ın sözleri hem Uluslararası Para Fonu (IMF) hem de küresel Finansal İstikrar Kurulu (FSB) tarafından da yinelendi. 

 

ANALİSTLERİN BEKLENTİLERİNİN ALTINDA
Stres testine tabii tutulan 91 bankadan sadece yedisinin başarısız olması, analistlerinin beklentilerinin altında kaldı. Testten, bankaların toplamda 3.5 milyar ile 4.5 milyar euro arasında sermaye artırımı yapması sonucu çıkarken, birçok uzman bu rakamın çok daha yüksek olmasını bekliyordu.

 

Ancak stres testlerinin metodolojisinde, kriz sürecinde bankaların yaşadıkları büyümeye yönelik oldukça iyimser hesaplamalar yapıldığı belirtiliyor.

 

İsviçreli bankacılık düzenleme kurumu Finma da ülkedeki bankalara yönelik stres testleri yaptı. Credit Suisse Group’un CEO’su Brandy Dougan’ın AB’nin uyguladığı testlerin iki katı daha sert olan bu testlerden, Credit Suisse, UBS gibi ülkenin en güçlü bankalarının küresel bir resesyon olasılığında Tier 1 olarak adlandırılan ana sermayelerinin varlıklarına oranının yüzde 8 olacağı sonucu çıktı.

 

Haberin Devamı

AB’nin uyguladığı stres testlerinin sonucunda ise bankaları olası bir resesyon ya da mali şok sürecinde, ana sermayelerinin varlıklarına oranının yüzde 6 olması gerektiği belirtildi

 

FAYDASIZ OLMA İHTİMALİ VAR
AB’nin stres testlerinin kıtanın finansal sistemine herhangi bir katkı sağlamama olasılığı da tartışılıyor. Brüksel merkezli bir düşünce kuruluşu olan Bruegel’in kıdemli uzmanlarından Nicolas Veron, testlerinin beklendiği kadar sert olmamasına rağmen piyasalara daha öncesine göre daha fazla bilgi aktardığına dikkat çekti.

 

İngiltere merkezli varlık yönetimi şirketi Principal Global Investors’ın portföy yöneticilerinden Jon Taylor, “Stres testlerinin güvenirliğine yönelik bir takım şikayetler gelse de testler şeffaflık yaratıp, yol haritalarının belirlenmesine yardımcı olacak. Asıl önemli olan da bu” diye konuştu.

*Bu yazı Wall Street Journal gazetesinde "Credibility is the next test" başlığıyla yayımlanmıştır.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!