Yeni rektörler köşk'e gönderiliyor

Güncelleme Tarihi:

Yeni rektörler köşke gönderiliyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2007 17:22

Haberin Devamı

YÖK Genel Kurulu, Erdoğan Teziç'in başkanlığında, yeni kurulan üniversitelerden 10'u için rektör adaylarını belirlemek üzere toplandı.

Geçen Aralık ayında Uşak, Düzce, Ordu, Tekirdağ ve Burdur üniversiteleri için rektör adaylarını belirleyen YÖK, rektör adaylarını 6'dan 3'e indirerek, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e sunmuştu. YÖK, bugün de geri kalan Kırşehir, Kastamonu, Rize, Erzincan, Aksaray, Giresun, Çorum, Yozgat, Adıyaman ve Amasya üniversitelerinin rektör adaylarını belirleyecek.

Toplantıya verilen arada gazetecilerin sorularını cevaplayan Teziç, “Yeni kurulan üniversitelere rektör ataması yapamayacağınıza dair açıklamalar geliyor. Rektörlük seçimleri hukuka uygun değil deniyor, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz” şeklindeki soruyu, “Atamaların hukuki temeli var” şeklinde yanıtladı.
“Anayasa Mahkemesi'nin kararından sonra, rektör atamaları yürürlükteki 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 13. maddesine göre yapılmaktadır. Yasal zemini olduğu gibi bu işlemleri yapma zorunluluğumuz da vardır” diyen Teziç, şöyle devam etti:
“Yeni üniversitelerin kuruluşuna ilişkin kanunun bir maddesi ortaya çıkacak sorunların çözülmesi konusunda, bundan YÖK'ün yetkili olduğuna dair bir hüküm içermektedir. Bu hüküm karşısında bizlerin rektör atamalarını yapma sorumluluğumuz vardır.”
Rektörlerin atanmasında hukuki dayanaklarının 13. madde olduğunu belirten Teziç, ders yılının yaklaştığı dönemde bu üniversitelerde ortaya çıkabilecek sorunları aşmak için muhakkak orada bir sorumlunun bulunması gerektiğini söyledi.
Teziç, şunları kaydetti:
“Buraya kurucu rektör atanması gibi bir yola gerek yoktu. Bu üniversiteler daha önce bağlantısı olan fakülte ve yüksekokullardan oluşmaktadır. Bağlantıları hangi üniversiteyle ise o üniversitelerin rektörlerine tedviren, işleri çevirmek üzere bir yetki verelim dedik. Tedviren atamalar, kurucu rektör atandı atanmadı, kendi tercihlerine göre atadılar gibi tartışmaları ortadan kaldıracak bir özellik taşıyor. Nitekim bu tedviren atananlar konusunda da herhangi bir tartışma yaşanmadı.”

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, yeni kurulan 5 üniversitenin rektörünün atama işlemini bekletmesiyle ilgili soru üzerine Teziç, 15 yeni üniversiteye rektör ataması yapılmasının bir bütünü oluşturduğunu ve birlikte yapılması gerektiğini söyledi. Teziç, “Bu bir paket, biz neden bekledik? Anayasa Mahkemesinin kararı kesinleşsin dedik. O arada iki düzenleme yapıldı. Bunları zamana yaydığınız zaman 6.5 ay tuttu. Kesinleştikten sonra bizim bu süreci tamamlamamız gerekiyor. Bugün tamamlanır, biz de bugün Köşke göndereceğiz” diye konuştu.
Erdoğan Teziç, “Anayasa Mahkemesi'nin kanunun iptaliyle ilgili gerekçesi henüz açıklanmadı, bu gerekçe açıklandıktan sonra hükümet yeni bir kanun çıkaracağım derse, o zaman nasıl olacak?” sorusunu ise “Ona da bakarız, çareler tükenmez” diye yanıtladı.

Haberin Devamı

Teziç, “Milli Eğitim Bakanlığı'nın yurt dışına lisansüstü eğitim için göndereceği öğrencilerle ilgili Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'nun verdiği yürütmeyi durdurma kararında, MEB ile YÖK'ün bu konuda birlikte hareket etmesi gerektiği” hususunun anımsatılması üzerine, “Geçmişte öyle yapılmıştı, bu sefer öyle yapılmadı. İdari yargının kararları önceye etkilidir. Baştan beri yapılmamış varsayımı üzerinde durur. Anayasa Mahkemesi kararları ise önceye etkili değildir. İdari yargının bu konuda verdiği karar da var, gidenlerin geriye çağrılması gibi bir uygulamanın yapılmasından başka çare yok” diye konuştu.
“MEB, karara itiraz etmesi halinde bir sonuç elde edebilir mi?” sorusuna ise Teziç, “Sanmıyorum” yanıtını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!