Güncelleme Tarihi:
RP'de yeni kurulacak partinin programı ve vitrini konusunda derin görüş ayrılıkları ortaya çıktı. RP'nin Erbakan'ın yakın çevresini oluşturan yaşlıları ile Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Gül, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Manisa Milletvekili Bülent Arınç'ın öncülüğünü yaptığı ve ‘Yenilikçiler’ diye de adlandırılan gençleri, birbirleriyle ters düştüler.
Erbakan'la birlikte, ‘yaşlı’ kuşağın önde gelen isimleri Genel Sekreter Oğuzhan Asiltürk ve yeni partinin liderliğine gelmesine kesin gözüyle bakılan Genel Başkan Yardımcısı Recai Kutan, yeni parti konusunda, ‘‘Değişen bir şey olmayacak, tabela değiştirilir, Refah ideolojisi aynen devam ettirilir’’ diyorlar.
Özeleştiri isteği Gül, Erdoğan ve Arınç ise yeni dönemde partinin vitrininin yanısıra program ve söyleminde de ciddi değişikliklere gidilmesi gerektiğini söylüyorlar. Arınç, yeni dönemde mutlaka bir özeleştiri yapılması gerektiğini vurgulayarak, ‘‘Nerede yanlış yapıldığını görmeliyiz. Hiç hata yapmadık demek dünyanın en büyük ahmaklığı olur’’ dedi. Özeleştiriden yana olan Gül de, ‘‘Türkiye'nin yazılı olmayan kuralları var. Akıllı politikacı bu kuralları gözardı edemez. Yeni partinin program ve tüzüğü hazırlanırken Anayasa Mahkemesi'nin bizimle ilgili kararı da gözönünde tutulacaktır’’ diye konuştu. Erdoğan'ın da yakın çevresine aynı yönde değerlendirmeler yaptığı belirtildi. Arınç, ayrıca yeni liderin, milletvekilleri, belediye başkanları, örgütler ve tabanın görüşleri alınarak, istişare yöntemiyle belirlenmesi gerektiğini söyledi.
Vitrin ve uslup ‘Yeni oluşum’ diye adlandırılan bu genç kuşak politikacılar, partinin vitrinine genç ve dinamik isimlerin getirilmesi gerektiği savunuyorlar. ‘‘Üsluba çok daha fazla özen gösterilecek. Marjinal üslubun sıkıntılarını çok çektik’’ diyen Arınç, demokrasi, insan hakları ve özgürlük konularının öne çıkarılacağını da söyledi.
Bu arada, Erbakan, yakın çevresine yeni partinin, bir süre önce avukatı İsmail Alptekin tarafından kurulan Fazilet Partisi olacağını söyledi.
Hazine'ye sandalye kaldı
Anayasa Mahkemesi'nin kapatma kararından önce boşaltıldığı, taşınmaz mallarının da devredildiği ileri sürülen RP İzmir İl Merkezi'nde geriye sadece 20 sandalye, 10 telefon hattı ve cihazı, 10 milyon lira para kaldı. İlçe örgütleri binaları da boşaltılarak tamtakır hale getirildi. RP İzmir İl Başkanı İbrahim Derici, parti üzerinde mal olmadığını öne sürerek, ‘‘Binalarımızın tamamı kiralık. Hazine'ye devredeceğimiz taşınmaz mal yok. Sadece telefon hat ve cihazları, 20 adet masa ve sandalye gibi ufak tefek eşya var’’ dedi. Seçim otobüsünün bir partiliye devredildiği iddiasını da yalanladı.