Güncelleme Tarihi:
1 milyondan fazla adayın başvurduğu KPSS’de çıkan soruların, bir yayınevinin deneme kitapçıklarında ve eğitim videolarında yer alan sorularla benzer olması üzerine ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün görevden alınmış, yerine Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy görevlendirilmişti. ÖSYM Başkanı Ersoy, göreve gelişiyle birlikte sınavın iptal edildiğini ve 17 Eylül haftasının KPSS Sınav haftası olacağını duyurmuştu. Girdikleri sınav iptal edilince adaylar, tekrar bir hazırlık sürecini önlerinde buldu. Eğitim uzmanları o günlerde; “adayın karşılaşabileceği en büyük sorun ‘motivasyon’ olacaktır” derken özel eğitim kurumlarına ‘hazırlıklara ücretsiz devam etmek’ gibi önemli görevler düştüğünü dile getirmişlerdi. Sınava bir hafta kala konuştuğumuz adaylardan bazıları sınav sistemine güvenlerinin sarsıldığını dile getirirken bazılarıysa sınavın yeniden yapılmasını kendileri için bir şans olarak görüyor.
YENİ ŞANS OLARAK DEĞERLENDİRİYORUM
Türkçede çok başarılı değildim, şıkların hepsi birbirine benzerdi ve zaman kaybettirdi. Süre sıkıntısı yaşadığım için yetiştiremedim, sınavda önemli problemler yaşamıştım.
Sınavın iptali adil oldu. Ayrıca ben de yeni bir şans elde ettiğimi düşünüyorum. Bu sefer kendime daha fazla güveniyorum.
ETÜTLERDE HAFIZAMI TAZELİYORUM
İptal edilen sınavla ilgili değerlendirme yapan bir başka aday Oğuz Ayaz; Sınavım iyi geçmişti ama daha iyi olabilirdi. Çünkü potansiyelime inanıyorum. İptal olunca bunu avantaja çevirebileceğimi düşündüm. O günden beri de sürekli çalışıyorum. Şimdi iyi olabilir diye düşünüyorum. Çünkü her gün etütlerde hafızamı tazeliyorum. Öte yandan çıkan soru tarzını da gördüğümüz için yanlışlarımın üzerine gidebiliyorum. İptal kararının benim için yarattığı en büyük etki motivasyon kaybı ve kabul edildiğim işe başlayamamış olmam oldu. Dershaneye gidebilmek için işe giremedim. Bir ay daha ekonomik olarak geri attı” diye konuştu.
Adaylardan Mehmet Sarıkaya ise; “Sınavda sorular biraz garip gelmişti. 85 civarı bir puan alabilirdim ama fizyoterapist olduğum için kendimi garantiye almak için 90 ya da üstü puan alsam daha iyi olurdu. Şimdi 90 puan hedefliyorum. İptal kararını öğrendiğim gün psikolojik olarak çok zorlandım. Durumla ilgili hem iyi hem de kötü diyebilirim. Eksiklerimi kapatmaya gayret ediyorum deneme çözüp konu tekrarı yapıyorum. Ancak sınavla ilgili inancım kırıldı. Rehber hocamla çok sık konuştuk ve bana psikolojik destek sağladı” dedi.
KPSS KURSLARI FAZLA MESAİDEYDİ
Sınavın iptal kararıyla birlikte gözler bir yandan da KPSS kurslarına çevrilmişti. Eğitim dönemini kapatan kursların birçoğu sınavın iptaliyle birlikte ücretsiz eğitime devam kararı aldı. Dershanelerde çalışan öğretmenler tatillerini iptal etti ya da dersleri online işlediler. KPSS dershanelerinden birçoğu yeniden hazırlık dönemi için ücret talep etmedi. Dershane yöneticileri olağanüstü dönemi şöyle anlattı;
Serhat Şendilmen (A Kadro Eğitim Müdürü): Öğrencilerin ‘her şey bitti’’ derken maruz kaldığı bir durum bu. Bütün planlar altüst oldu, çoğu tekrar toparlanmakta zorlandı. Öğrencilerimizden ‘vazgeçtim, yapamıyorum, tekrar çalışamıyorum’ gibi sözler duyduk. Bunun üzerine rehberlik hocalarımız yoğun bir mesaiye başlayıp her öğrenciyle tek tek ilgilendi. Özellikle sınavı iyi geçenleri toparlamak zor oldu.
YENİDEN HAZIRLIĞA ÜCRET YOK
Öğrenciyi sıcak tutmak adına işlediğimiz dersleri, birçoğunun memleketinde olması ve öğretmenlerimizin de izne ayrılması nedeniyle çevrimiçi yapıyoruz. Dersleri bitirdiğimiz için şimdi ihtiyaca yönelik ilgilenebiliyoruz. Öte yandan sistem üzerinde konu anlatım videolarını ve soru bankalarını açık tuttuk. Burada sistem maliyeti gibi ek giderler olsa da buna katlandık ve yeniden hazırlık sürecinde tüm derslerimizi ücretsiz verdik.