<B>Burhanettin DEMİRCİOĞLU</B>
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2004 21:21
Çalışanların, işten atılması, iş akitlerinin sona erdirilmesi konusunda bugüne kadar çok şey yazıldı. Çoğu durumda işveren ya da temsilcileri, işe son vermeyi haklı göstermek için bir neden bulurlar.
*
Özellikle çalışanın kusuru olmadan iş akdini fesheden işveren, ihbar ve kıdem tazminatlarını yasal olarak ödeyip, işsizlik sigortasından yararlanması için gereken belgeleri düzenleyip çalışanını yalnız bırakıyor. Ancak, nadiren de olsa bazı şirketlerin yasal haklarını verdikten sonra da, işten çıkardığı personelin çeşitli ihtiyaçlarını belirli bir süre daha karşıladığına tanık oluyoruz.
*
İş Kanunu, iş ilişkisi kesilen çalışan için sonuçta yasal haklarının ödenmesini yeterli görüp, işverene başka bir yükümlülük getirmiyor. Şirketlerin büyüklükleri konusundaki değerlendirmelerde sadece cirosu, üretimi, ürettiği malın kalitesi gibi kriterler yeterli görülmüyor. Artık şirketlerin büyüklüklerinin değerlendirilmesinde, personeline ne gibi haklar verdiği, iş ilişkisi kesilen eski çalışanına ne gibi katkılarda bulunduğu da değerlendiriliyor.
*
İş akdine son verme nedenlerinin başında genellikle 'verimsiz çalışma' gösteriliyor, haklı ya da haksız da olabilirler. Verimsiz diye nitelenen çalışan, başka bir işyerinde verimli çalışabilir.
Şirketlerin iş ilişkilerini bitirdiği eski çalışanına, 'Yeni Kariyere Geçiş Hizmeti', 'Yeni İşe Yerleştirmeye Destek' 'Çıkıştan Sonra Yeni İş Bulmaya Destek' de denilen İngilizce karşılığı 'outplacement' hizmeti ile eski çalışanının yanında olmalı.
Şirketler, insan kaynakları içinde 'outplacement' birimi oluşturarak, iş ilişkisi bitirilen çalışanın yeniden aynı şartlarla veya daha iyi şartlarda işe yerleştirilmesine yardım etmeli.
*
Böylece eski çalışanlara, verimliliklerini daha iyi kullanacakları alanlarda çalışma imkanı sağlanacağı gibi, birçok sorun da ortadan kaldırılacak. Şirketlerin eski elemanına yeni iş bulma konusu çeşitli giderleri de beraberinde getirir. Ancak böyle bir servis kurulması şirkete de faydalar sağlayacaktır;
*
Şirkete yeni alınacak personel konusunda ciddi taleple karşılaşır. Birçok kişi böyle bir şirkette çalışmayı arzu eder.
Mevcut çalışanların verimliliği artarken, şirketlerine güvenmeleri de sağlanır.
İş ilişkisi kesilen personelin şirketini mahkemeye verme veya şikayet etme gibi yollara başvurma oranı ciddi şekilde azalır. Dolayısıyla şirketin hukuk gideri de azalmış olur.
İş ilişkisi kesilen personelin maddi ve manevi yönden şirkete vereceği zararlar ortadan kalkar.
İş ilişkisi kesilen çalışanla şirket arasında iyi bir ayrılış söz konusu olduğunda ileride bu personelden yararlanma olanağı doğar.
İş ilişkisi kesilen personeli bu yöntemle işe alacak yeni işyeri, fazla zaman kaybetmeden ve ciddi harcama yapmadan kaliteli, tecrübeli eleman bulmuş olur.
*
Ayrıca, Türkiye açısından da işsizliği azaltma konusunda 'outplacement' servisleri kurmak önemli bir adım. Bu konuda yasal bir zorunluluk beklememek gerekir. Çalışanların geleceğe güvenle bakabilmelerini sağlayan, işten çıkarılan personelin çalışma hayatı dışına itilmesini önleyen ve işgücünü geri kazanmayı sağlayan 'outplacement' uygulamasının İş Kanunu'nda yer alması sağlanmalı.