Güncelleme Tarihi:
Dünyada her yıl milyonlarca insanın ölümüne yol açan enfeksiyonlarla mücadele, antibiyotiklere karşı direnç kazanan bazı 'süper' bakteriler nedeni ile zorlaşıyor. Bunlar arasında varolan antibiyotiklerin yok edemediği stafilokok ve yine bazı türleri antibiyotiklere direnç kazanan verem bakterisi bulunuyor.
Afrika'da her 45 saniyede bir çocuk sıtmadan yaşamını yitirirken, stafilokok bakterisi ABD'de AIDS'e neden olan HIV virüsünden daha fazla can alıyor. Araştırmacı ilaç ve biyoteknoloji firmaları tüm dünyada bakterilere karşı 88 yeni antibiyotik ilaç adayı, virüslere karşı 96 yeni antiviral ilaç adayı ve 145 yeni aşı adayı üzerinde çalışıyor.
Dünyanın önde gelen araştırmacı ilaç firmalarının üyesi olduğu PhRMA adlı kuruluş, araştırmacı ilaç ve biyoteknoloji firmalarının etkili, yeni 395 ilaç ve aşı adayı üstünde çalıştıklarını açıkladı. Bazıları son aşamaya gelen yeni ilaç adaylarının 88'i antibiyotik, 96'sı antiviral. Ayrıca bakteri ve virüslere karşı halen geliştirilmekte olan 145 yeni aşı adayı da bulunuyor.
Yenilikçi ilaç adayları arasında sıtmanın halen tedavi edilemeyen türüne karşı etkili olan bir tedavi, e-coli basiline karşı iki farklı antikoru birleştiren bir ilaç, hepatit c virüsünün vücutta çoğalmasını sağlayan enzimi durduran bir ilaç ve antibiyotiğe dirençli stafilokok bakterisine karşı etkili bir tedavi yer alıyor.
Enfeksiyon hastalıklarının dünyaya faturası artıyorÂ
Bugün dünyada her yıl 9,5 milyondan fazla insan bakteri veya virüslerin yol açtığı enfeksiyon hastalıklarından yaşamını yitiriyor. Bazı bakterilerin antibiyotik ilaçlara karşı direnç kazanması durumu daha da zorlaştırıyor. Bugün verem ve sıtma bakterilerinin bazı türlerinin tedavisi bulunmuyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) verilerine göre dünyada her yıl 2 milyon kişi veremden hayatını kaybederken, Afrika'da her 45 saniyede bir çocuk sıtmadan ölüyor. Sıtma dünyadaki çocuk ölümlerinin yüzde 20'sine neden oluyor.
DSÖ'nün değerlendirmelerine göre, verem tedavisi görerek iyileşenler yılın ortalama 3-4 ayı çalışamıyor ve aileleri gelir kaybına uğruyor. Ölenlerin aileleri ise ortalama 15 yıllık gelir kaybediyor. Yapılan hesaplamalara göre verem tedavisi için her yıl 1 milyar dolar civarında kaynak harcanırken, yaşamlarını yitirenler dolayısıyla uğranan gelir kaybı da 11 milyar dolar düzeyinde tahmin ediliyor.
Ölümcül enfeksiyonlara neden olan stafilokok bakterisi de gelişmiş ülkelerdeki etkisini artırıyor. ABD'de 1974 yılında stafilokok enfeksiyonlarının sadece yüzde 2'si ilaca dirençliyken, bugün bu oran yüzde 63'e çıkmış durumda. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nin verilerine göre bugün ABD'de stafilokok, AIDS' neden olan HIV virüsünden daha fazla can kaybına yol açıyor.
"Süper mikroplara karşı mücadelenin ön saflarında yenilikçilik var"
Â
Enfeksiyon alanındaki yeni ilaç çalışmalarını değerlendiren Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) Başkan Yardımcısı Engin Güner şunları söyledi:
"Bakteri ve virüsler insanlığın ortaya çıkmasından bu yana hastalıklara yol açıyorlar. Bunlardan bazılarının varolan ilaçlara karşı direnç kazanmış olması bugün sorunu daha da ağırlaştırıyor. Araştırmacı ilaç sektörü mikroplara ve enfeksiyon hastalıklarına karşı verilen mücadelenin en ön safında koşuyor. Araştırmacı ilaç firmaları uzun, zahmetli ve riskli bir Ar - Ge sürecinden geçerek yeni ve etkin ilaçlar geliştiriyorlar. Yenilikçi yaklaşım insan yaşamının kalitesini artırıyor ve yaşam süresini uzatıyor. 395 yeni ilaç ve aşı adayının yolda olduğunu bilmek insanlık için iyi bir haber. Ülkemizde de ilaç sektöründe yenilikçiliğin desteklenmesi ve hastalarımızın yeni ilaçlara erişimini güçlendirilmesi gerekiyor. Türkiye'deki hastaların, bu yeni ilaçlara gelişmiş ülkelerdeki hastalarla aynı veya yakın zamanlarda erişebilmesini istiyoruz."
Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği hakkında
 Â
2003 yılında kurulmuş olan Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği toplam 37 bioteknoloji ve Ar-Ge ağırlıklı firmadan oluşmaktadır. AİFD’ye üye olan Abbott, Actelion, Alcon, Alexion, Astra Zeneca, Amgen, Astellas, Bayer, Boehringer Ingelheim, Bristol-Myers Squibb, Celgene, Chiesi, Daiichi-Sankyo, Eczacıbaşı–Baxter, Ferring, Fresenius Kabi, Fresenius Medical Care, Genzyme, Gilead, GlaxoSmithKline, IBSA, İ.E. Ulagay, Indentis, Johnson&Johnson, Lilly, Lundbeck, Merck Serono, MSD, Nestle, Novartis, Novo Nordisk, Nutricia Klinik Beslenme, Pfizer, Roche, Sanofi-aventis, Servier, UCB Pharma olmak üzere dünyadaki yeni ilaç araştırmalarının büyük bölümünü yapan araştırmacı ilaç firmalarıdır.