Yeni İç Güvenlik Paketi'nin detayları

Güncelleme Tarihi:

Yeni İç Güvenlik Paketinin detayları
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2015 12:11

TBMM'deki yeni İç Güvenlik Paketi'nde yer alan polisin toplumsal olaylarda silah kullanma yetkisini arttıran hüküm, Türkiye kamuoyunda büyük tartışma yaratan pek çok olayı ve davayı etkileyebilecek.

Haberin Devamı

Yeni İç Güvenlik Paketinin detayları
İç Güvenlik Paketi'nin mevcut haliyle yasalaşması halinde Gezi olayları sırasında polis kurşunuyla hayatını kaybeden Ethem Sarısülük ile Cizre'de yine polisin silahından çıkan kurşunla öldüğü iddia edilen 12 yaşındaki Nihat Kazanhan'ın yaşamını kaybetmesine neden olan polislerin cezasız kalmaları gündemde.

YARSAV BAŞKANI: CEZASIZ KALABİLİRLER

TBMM'deki İç Güvenlik Paketi'nde polisin toplumsal olaylarda silah kullanma yetkileri genişletiliyor.

YARSAV Başkanı Murat Arslan, sonuçlanmayan davalarda ceza hukukunda yapılacak değişikliklerin sanık lehine yorumlandığına dikkat çekerek bu durumun Ethem Sarısülük ve benzeri polis kurşunuyla hayatını kaybedenlere ilişkin diğer davaları da etkileyebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

"YETKİ, DAVAYA BAKAN HAKİMDE.."

Arslan, İç Güvenlik Paketi'nde Polis Vazife ve Selahiyetleri Kanunu'nda yapılan değişiklikler ile kolluk kuvvetlerinin toplumsal olaylarda silah kullanma yetkisinin genişletildiğine dikkat çekti.

Yapılan değişikliklerin, "doğrudan cezayı indiren bir unsur olmadığını" vurgulayan Arslan, ancak toplumsal olaylara müdahale sırasında silahını ateşleyen polisin "yetkisini aşıp aşmadığına" ilişkin kararın, davaya bakan hakime bırakıldığına dikkat çekti.

Arslan, "Yeni İç Güvenlik Paketi'nde polisin yetkisi genişletililiyor. Polise, 'başkasına, kendisine, dükkanlara saldıranlara' karşı silah kullanma yetkisi tanınıyor. Davaya bakan hakim, olaylarda böyle bir durum olup olmadığına bakacak. Buna göre de polisin saldırıyı etkisiz kılmak üzere yetkisi dahilinde silah kullanıp kullanmadığını karara bağlayacak. Hakim, polisin silah kullandığı sırada yaşanan olayları, cezasızlık sebebi sayabilir" dedi.

SARISÜLÜK'Ü VURAN POLİS "KENDİMİ SAVUNDUM" DEMİŞTİ

Gezi olayları sırasında Ethem Sarısülük'ü vuran polis memuru Ahmet Şahbaz, davada verdiği savunmasında, "atılan taşlara karşı kendisini savunduğunu" söylemişti.

Haberin Devamı

Yeni İç Güvenlik Paketinin detayları

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!