Yeni Halepçe iddiası

Güncelleme Tarihi:

Yeni Halepçe iddiası
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2013 01:45

BM kimyasal silah denetçilerinin Suriye’ye ayak bastığı günün ertesinde Şam’ın altı mahallesinde kimyasal silah kullanıldığı öne sürüldü. Muhalifler ‘1300 kişi öldü’ derken Esad yönetimi iddiaları reddetti. Muhalifler yaralanma izi olmayan çok sayıda ceset görüntülerini dünyaya geçti. İddia doğruysa, Saddam’ın 1988 yılındaki Halepçe katliamından sonra en büyük kimyasal katliam yaşanmış olacak.

Haberin Devamı

DÜNYA dün Suriye’de kimyasal silahla toplu katliam yapıldığı iddialarıyla çalkalandı. Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu, başkent Şam’ın Doğu Guta bölgesinde dün 02.00 sularında uçaklardan ve roketatarlardan kimyasal başlık taşıyan füzelerin atıldığını, saldırıda 1300’den fazla sivilin öldüğünü, 3 binden fazla kişinin çeşitli zehirlenme şikâyetleriyle hastaneye kaldırıldığını iddia etti. Görgü tanıkları, Suriye uçaklarının muhaliflerin kontrolündeki Doğu Guta bölgesini dün sabaha karşı yoğun bombardımana tuttuğunu, mahallenin üzerinde “Büyük gri bir bulutun yükseldiğini” anlattı. Bombardımandan Ain Tarma, Zamalka ve Cobar olmak üzere altı mahallenin etkilendiği belirtildi.
Sarin şüphesi: Suriye’nin elinde önemli miktarda sinir gazı ve sarin gazı rezervinin bulunduğu biliniyor. ABD Başkanı Barack Obama tam bir yıl önce Suriye’de isyancı güçlere karşı kimyasal silah kullanılmasını “kırmızı çizgi” ilan etmişti. Ancak Birleşmiş Milletler silah denetçilerinin Suriye’de kimyasal silah kullanıldığı şüphelerini araştırmak üzere bu ülkede işbaşı yapmasının ertesinde gelen bu iddia kafalarda soru işareti yarattı.
Korkunç fotoğraflar: Ajanslar Şam’daki ve başkente 10 kilometre uzaklıktaki Duma’daki hastanelere ulaşarak bilgi aldı. Reuters Duma’daki hastane yetkililerinin dün sabah saatlerinden itibaren 200’den fazla cesedin kendilerine ulaştığını söylediğini aktardı. Ajansa konuşan hastane yetkilisi “Kayıpların büyük bölümü kadın ve çocuk. Buraya getirildiklerinde çoğunun gözbebekleri büyümüştü, kol ve bacakları buz gibiydi ve ağızlarında köpüklenme vardı. Bunlar tipik sinir gazı semptomları” diye konuştu. 1988 yılında Saddam Hüseyin’in Kuzey Irak’ta gerçekleştirdiği Halepçe kimyasal saldırısında 6300’den fazla kişi ölmüştü.

Haberin Devamı

Kimyasal silah mı?

MUHALİFLERİN kimyasal silah iddialarına kanıt olarak internette paylaştığı videolar, kimyasal silah uzmanları tarafından şüpheyle karşılandı. Görüntülerde bir odada yan yana dizilmiş cesetler ya da oksijen maskesiyle nefes almaya çalışan baygın hastalar görülüyor. New York Times gazetesine göre, uzmanlar videolarda görülen belirtilerin sarin ya da hardal gazı gibi konvansiyonel kimyasal silahların yol açtığı belirtilerden farklı olduğunu düşünüyor. Konvansiyonel olmayan silahlarla ilgili yayın yapan CBRNe World dergisi editörü Gwyn Winfield, görüntülerin daha çok kapalı alanda göz yaşartıcı gaz ya da daha güçlü bir kimyasal silahın yoğunluğu azaltılmış bir türünün kullanıldığına işaret ettiğini belirtti. Winfield, dergi için yazdığı makalede, görüntülerdeki kişilerde gözlenen nefes darlığı, sinir spazmı gibi belirtilerin göz yaşartıcı gazda da görülebildiğini kaydetti.

Sarin 10 dakikada öldürüyor

Kokusuz ve renksiz olan sıvı haldeki sarin gazı, gaza dönüşerek havada hızla yayılıyor. Deri ve soluma yoluyla ya da yiyecek ve su üzerinden vücuda girdikten sonra sinir sistemini etkileyerek 10 dakika içinde ölüme yol açabiliyor. Belirtileri, bulanık görme, ağzın köpürmesi, öksürük, boğulma hissi ve bilinç kaybı. Renksiz ve çürümüş soğana benzer bir kokusu olan hardal gazı ise, en fazla bir gün içinde belirti veriyor. Hardal gazı genelde doğrudan öldürmüyor ancak kansere ve ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor. Belirtileri, boğazda acı, deride yanma, zatürree ve enfeksiyonlara karşı aşırı hassasiyet.

Haberin Devamı

Rusya: Provokasyon

Suriye’de kimyasal silah kullanıldığı iddialarının ardından uluslararası tepkiler yükseldi. Rusya, iddiaları ‘provokasyon’ diye nitelerken Suudi Arabistan, ‘katliam’ diyerek BM Güvenlik Konseyi’ni acil toplantıya çağırdı. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Suud el Faysal “Güvenlik Konseyi üyeleri arasındaki görüş farklılıklarını giderip Suriye sorununda adım atmalıdır” dedi. Fransa, İngiltere, Avrupa Birliği ve Arap Birliği’nden “İddialar hemen araştırılmalıdır” açıklamaları yapıldı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ise Suriye yönetiminden ülkedeki silah denetçilerine iddiaların dile getirildiği bölgelerde inceleme yapması için koşulsuz yetki vermesini istedi.

Haberin Devamı

Hatay’da kimyasal alarm

Suriye’de kimyasal silah kullanıldığı iddiaları Türkiye’de yakından izleniyor. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan ilk açıklamada, kimyasal iddiaların açıklığa kavuşturulması istendi. Açıklamada “Halen bu ülkede çalışmalarını sürdüren BM Araştırma Misyonu da sözkonusu iddiaları araştırmalı ve bulgularını ortaya koymalıdır. Şayet iddialar doğruysa, uluslararası camianın insanlığa karşı suç teşkil eden bu kabul edilemez vahşet karşısında gereken duruşu sergilemesi ve tepkiyi göstermesi kaçınılmazdır” dendi. Hatay’ın Reyhanlı ilçesi Cilvegözü Sınır Kapısı’ndaki kimyasal, biyolojik, radyasyon ve nükleer keşif ekibi, kontrollerini artırdı. Adana Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün gümrük kapısında konuşlu kimyasal, biyolojik, radyasyon ve nükleer keşif aracındaki ekipler, Suriye’den Türkiye’ye getirilen yaralıları kontrolden geçirmeye başladı. Özel kıyafetli ekiplerin araçta kontrol ettiği yaralılardan kimyasal bulguya rastlanmayanlar tedavileri için Hatay’daki çeşitli hastanelere sevk edildi. m AA

Haberin Devamı

BBC: Esad niye yapsın?

İngiliz yayın organı BBC’nin güvenlik muhabiri Frank Gardner, yeni kimyasal saldırı iddialarıyla ilgili iki noktanın dikkat çektiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

Zamanlama tuhaf, hatta şüpheli. Muhaliflerden birçok yeri geri alan Esad hükümeti, BM silah denetçileri ülkedeyken neden kimyasal silah düzenlesin?
Öte yandan açıkça yaşanan ölüm ve yaralamaların boyutu, önceki kimyasal silah iddialarından çok daha kötü. Uzmanlara göre çocuk ve bebekler dahil bu kadar çok ölü ve yaralı olduğunu uydurmak imkânsız. Silahla vurulduklarına dair görülebilen bir işaret yok. Onun yerine sinir gazı saldırılarındaki klasik belirtiler görülüyor. Uzmanlar, bu görüntünün Saddam Hüseyin’in 1988’de Halepçe’de Kürtlere düzenlediği saldırıyı hatırlattığını ifade ediyor.
Geçen yıl Suriye’den kaçan üst düzey yetkililerden Navaf Faris, Katar’da bana Esad hükümetinin istediğinde kimyasal silah kullanmakta tereddüt etmeyeceğini söylemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!